avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazier judiciar cu mentiuni - Reabilitare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazier judiciar cu mentiuni - Reabilitare

Buna ziua,

Am avut o condamnare de 2 ani si 2 luni in anul 1998...eliberat conditionat in anul 1999...prin anul 2005 avocatul mi-a facut cererea de reabilitare care a fost acceptata de instanta...din cauza ca nu am mai avut probleme cu legea nu m-a mai interesat de cazierul judiciar.
Dar acum, am vrut sa scot cazierul online, de curiozitate, si surpriza:

Intrucat figurati cu mentiuni in cazierul judiciar, cererea dvs.nu poate fi procesata online....etc...

Desigur voi merge personal la politie sa-l scot, dar pana atunci va rog sa imi spuneti care ar putea fi cauza...se poate sa mai existe ceva pe cazier chiar daca am fost reabilitat de instanta?

Eu, dupa reabilitare, credeam ca acest cazier judiciar va trebui sa fie curat, fara mentiuni sau alte chestii notate....tot timpul va ramane patat chiar daca au trecut 20 ani?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andrei.1 , utilizator 11:07, 4 Februarie 2023
Buna ziua,
Daca cererea de reabilitare judecatoreasca v-a fost admisa de instanta, atunci trebuie sa mergeti cu hotararea obtinuta sa o depuneti la politie pentru a se ”sterge” cazierul.
Mergeti la politie si solicitati un certificat de cazier judiciar sa vedeti exact daca apare ceva.
~ Conținut șters la cerere ~
Legea 290/2004
Rectificarea inscrierilor sau a notarilor din cazierul judiciar
Articolul 32
(1) Persoana care figureaza in evidenta cazierului judiciar poate cere rectificarea datelor inscrise sau a notarilor provizorii daca acestea nu corespund situatiei reale sau daca inregistrarea lor nu s-a facut cu respectarea dispozitiilor legale.
(2) Cererea de rectificare trebuie motivata si insotita de actele doveditoare si se adreseaza unitatii de politie care a emis certificatul de cazier judiciar, care este obligata sa verifice sustinerile petitionarului, iar in cazul in care constata ca in cazierul judiciar s-a inscris o mentiune gresita, procedeaza la rectificarea datelor si comunica sau elibereaza un nou act in locul celui contestat.
(3) Certificatul de cazier judiciar eliberat in conditiile alin. (2) este scutit de taxa de timbru si de cheltuielile efectuate pentru eliberarea documentului.
(4) Unitatea de politie va comunica petitionarului modul de solutionare a cererii, in termen de cel mult 20 de zile de la depunerea acesteia.
Articolul 33
(1) Persoana careia i s-a respins cererea de rectificare a cazierului judiciar poate introduce contestatie, inclusiv pentru situatia in care eroarea inregistrarii in cazierul judiciar nu se datoreaza unitatii de politie, in termen de 30 de zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza teritoriala de competenta domiciliaza.
(2) Contestatia este scutita de taxa de timbru, iar hotararea pronuntata este definitiva si irevocabila.
(3) In caz de admitere a contestatiei, instanta va trimite copie de pe hotarare unitatii de politie care a eliberat actul contestat, in vederea rectificarii cazierului judiciar, atat la nivelul cazierului local, cat si central.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.
Nu prea inteleg un aspect referitor la aceeasi lege despre care ati amintit:

Legea 290/2004, art.15, lit.d.

Art. 15
(1) Persoanele fizice înscrise în cazierul judiciar sau cu privire la care s-au făcut notări provizorii se scot din evidenţă
dacă se află în una dintre următoarele situaţii:
a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;
b) a intervenit reabilitarea judecătorească sau de drept;
c) a intervenit amnistia;
d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani şi au trecut 20 de ani de la data rămânerii definitive a condamnării;
e) au decedat;
f) s-a dispus renunţarea la urmărire penală sau clasarea faţă de ele ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare
sau de încetare a procesului penal;

Daca aceasta lege este in vigoare, nu ar fi trebuit sa se stearga automat toate mentiunile sau notarile provizorii din cazierul meu judiciar?
Ce ar trebui sa fac eu in aceasta situatie?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2023
Andrei.1, utilizator

Alte discuții în legătură

Cazier fordfiesta fordfiesta Buna ziua in 2013 luna 03 ,am primit 3 luni cu suspendare si termen de incercare 2 ani si 3 luni ,intrebarea mea este sunt reabilitat de drept ca au trecut 4 ... (vezi toată discuția)
Se face reabilitarea automat dupa perioada de supraveghere ? AndrasM AndrasM pe 17.11.2018 s-a incheiat perioada de supraveghere , in cazier inca mai am mentiuni desi am inteles ca se face reabilitarea automat dupa aceasta perioada. Va ... (vezi toată discuția)
Cerere reabilitare - pedeapsa de 2 ani cu aplic. art 81 c.pen. spn89 spn89 Salut, Am fost acuzat si condamnat la 2 ani cu suspendare si 4 ani de incercare pt fals si uz de fals in vara anului 2009, apoi in 2010 am avut si sentinta ... (vezi toată discuția)