Am un angajat cetatean maghiar care a suferit un accident de munca. Salariatul este in concediu medical de 145 zile. El primeste certificatele medicale din Ungaria care sunt recunoscute si la noi. Mentionez ca i-am platit pana acum 89 de zile de concediu medical intrucat el nu mi-a adus pana azi diferenta de concedii. Din ziua 90 el trebuie sa vina in tara la o comesie sa il evalueze? Sau poate fi evaluat si in Ungaria? Cei din Ungaria nu inteleg de ce avem noi nevoie de concedii medicale intrucat la ei poate sta omul 1 an acasa in concediu medical platit.
Ce sa fac cu omul? Trebuie sa se conformeze legilor romanesti din moment ce este angajat aici, eu asa presupun.
In cazul in care sediul social al firmei este intr-un oras si avem angajati din alte orase, suntem obligati sa dam diurna si sa platim transportul si cazarea? Mentionez ca acesti oameni sunt cazati in orasul unde isi are sediul social firma.
In cazul in care se lucreaza de 1 mai deoarece activam in constructii si nu se poate intrerupe activitatea, este suficienta o notificare catre salariati prin care le comunicam ca se va lucra si le vom acorda o alta zi libera (bineinteles isi vor da consimtamantul in acest sens)? Sau trebuie sa anuntam si ITM-ul de acest lucru?
Daca astazi am incetat un contract de munca cu art. 55 lit b, in cat timp trebuie sa dau fostului salariat un exemplar?
In cazul in care, salariatul a declarat o adresa de domiciliu, intre timp si-a schimbat domiciliu in alt oras (mentionez ca nu mi-a adus noul buletin) pe ce adresa sa trimit decizia?
La noi in firma se acorda indici salariali procentual lunar in functie de performanta. Acestia difera de la o luna la alta. Ar trebui sa introduc lunar in Revisal dupa ce fac statul de plata indicii respectivi? mentionez ca nu sunt indici permanenti.
In cazul in care decizia de incetare e cu acordul partilor sau prin demisie cu preaviz, suntem obligati sa trimitem noi acasa fostului salariat decizia sau este obligatia lui sa vina sa si-o ridice de la firma?
Daca salariatul si-a scris demisia cu un preaviz de 15 zile lucratoare desi a semnat un act aditional ca s-a modificat preavizul la 20, seful a semnat cererea respectiva ca fiind de acord, pot sa-i desfac contractul cu art. 81 alin 1? (Adica- prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dipa implinirea unui termen de preaviz.)
Sau cu art. 81 alin 7 (Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv) Mentionez ca nu s-a renuntat la preaviz, doar s-a acceptat preavizul de 15 zile lucratoare.
Si eu am un registru separat pt contracte in care am specificat Numele, CNP, meseria, data inceperii activitatii si data de sfarsit in cazul contractului pe perioada determinata.
Am un registru si pt acte aditionale si unul pt decizii de incetare a activitatii.
As avea o rugaminte daca ma puteti ajuta cu un concediu medical pt sarcina si lauzie.
Eu va scriu mai jos socotelile mele, dar la sfarsit ma pierd cu deducerea.
Baza de calcul este de 122.85
Venit brut 2450
Concediul medical pt sarcina si lauzie este din data de 20.06-30.06.2011 (concediu initial)
Am socotit asa:
2450 (venit brut) : 21 (zile lucratoare) x 13 (zile lucrate)= 1517
CB= 122.85 x 9 x 85%= 940
In data de 13 a fost sarbatoare legala si am pus la socoteala si acest lucru.
CAS= 1517 x 10.5%= 159
CAS CB= 35% x 2022 x 9 x10.5%= 32
Somaj= 1517 x 0.5% = 8
CASS= 1517 x 5.5% = 83
Aici ma pierd, nu stiu cum sa socotesc mai departe cu deducerea.
VN= (1517 + 940) - 191 -8 -83= 2175
Impozitul si deducerea pe ce suma se pun?
Mentionez ca are 2 persoane in intretinere.