Prietena mea a urmat in anul 2006 un curs de calificare profesionala in domeniul in care lucreaza momentan, pe o perioada de 75 de zile, platit de catre firma la care lucreaza. ea doreste sa plece in viitorul foarte apropiat de la firma respectiva si sa lucreze in acelasi domeniu. angajatilor care au mai participat la acel curs li s-a cerut din partea angajatorului sa plateasca contravaloarea cursului in momentul in care au plecat de la firma, asa ca noi presupunem ca si de la ea vor pretinde acelasi lucru.
intrebarea mea este daca exista cumva o perioada minima stipulata prin lege dupa care un angajat care a urmat un curs de calificare profesionala platit de angajator poate parasi unitatea respectiva fara a fi obligat sa plateasca contravaloarea cursului? in cazul in care ea se incadreaza in aceasta categorie si nu mai trebuie sa plateasca, iar angajatorul refuza sa-i dea diploma sau ii retine din salar banii respectivi, unde putem reclama acest lucru?
de curand a murit verisorul mamei mele. singurele rude in viata sunt verisorii decedatului, adica : din partea tatalui2 verisori, iar din partea mamei 4 verisori. in acest caz cum se imparte mostenirea: in 6 parti egale pentru fiecare verisor sau se imparte in jumatate, 1/2 pentru rudele din partea tatalui, care in acest fel primesc 1/4 fiecare si 1/2 pentru rudele din partea mamei, care in acest fel primesc 1/8 din mostenire? (varianta a doua ne-a fost sugerata de catre un verisor, si am vrea sa verificam daca este asa)
As avea nevoie de niste lamuriri pentru urmatoarea problema:
In urma cu cateva saptamani a murit un verisor al mamei mele. Singurele rude ale defunctului sunt cei 6 verisori: mama mea, fratele ei si 2 verisoare din partea mamei si 2 verisori din partea tatalui. Ceilalti 5 verisori locuiesc in orasul in care a locuit si murit defunctul, iar mama mea intr-un alt judet, iar informatiile pe care le detinem in momentul de fata sunt furnizate de catre fratele mamei mele. La putin timp dupa inmormantare, cand s-a pus problema succesiunii si a mostenitorilor, se stia ca defunctul are in proprietate o casa si 11 hectare teren arabil. intre timp s-a aflat ca a vandut in urma cu cativa ani pamantul, dar in casa nu s-au gasit nici bani, si nici acte de la banca, in momentul in care verisoara mamei mele a fost acolo si au cautat actele casei. Toate hartiile de la banca au fost luate de catre verisorii din partea tatalui, adica cei cu care noi nu suntem in relatie de rudenie, si cu care se pare ca familia noastra nu era nici inainte de deces in relatii tocmai bune. Astfel ca nu putem sti cu exactitate nici suma, si nici banca sau bancile la care sunt depozitele facute. Actul de proprietate al casei se presupune ca este la vaduva unui alt verisor (care nu are drept de mostenire, si ar putea nega ca actul este la ea).
Una dintre verisoarele mamei mele a dorit sa demareze procedura pentru succesiune. A luat datele mamei mele si ale unchiului si s-a dus la cei 2 verisori cu care nu ne intelegem nici cum. Tot ce stim este ca s-au certat foarte tare si ca lipseste certificatul de deces. Inmormantarea a fost facuta de o firma locala care inmormanteaza persoane singure, fara posibilitati, si dupa inmormantare primeste de la autoritati ajutorul pentru inmormantare de 1800 RON (singurul serviciu platit de catre familie si impartit in 6 a fost necropsia). Este posibil ca certificatul de deces sa fie la firma respectiva? Am citit ca se poate cere duplicat, dar daca si acesta este tinut ascuns de catre verisori?
Am citit pe acest site ca persoana care demareaza la notar succesiunea se prezinta cu actele de stare civila ale mostenitorilor, actele de proprietate ale bunurilor, adica a casei, pe care nu o avem si nu stim exact la cine ii, respectiv hartiile de la banca, despre care stim ca o parte sau integral sunt la verisori.