avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata cursului de calificare profesionala in cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata cursului de calificare profesionala in cazul demisiei

Prietena mea a urmat in anul 2006 un curs de calificare profesionala in domeniul in care lucreaza momentan, pe o perioada de 75 de zile, platit de catre firma la care lucreaza. ea doreste sa plece in viitorul foarte apropiat de la firma respectiva si sa lucreze in acelasi domeniu. angajatilor care au mai participat la acel curs li s-a cerut din partea angajatorului sa plateasca contravaloarea cursului in momentul in care au plecat de la firma, asa ca noi presupunem ca si de la ea vor pretinde acelasi lucru.

intrebarea mea este daca exista cumva o perioada minima stipulata prin lege dupa care un angajat care a urmat un curs de calificare profesionala platit de angajator poate parasi unitatea respectiva fara a fi obligat sa plateasca contravaloarea cursului? in cazul in care ea se incadreaza in aceasta categorie si nu mai trebuie sa plateasca, iar angajatorul refuza sa-i dea diploma sau ii retine din salar banii respectivi, unde putem reclama acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Darie Tudor , utilizator 20:12, 19 August 2010
Raspunsul il gasiti in art. 195 din C. Muncii:

Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.

(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in cazul contractului aditional de formare profesionala Yonut321 Yonut321 Buna ziua, anul trecut(2011) in noiembrie m-am angajat la o firma ca lacatus mecanic eu avand diploma de operator calculator am incheiat cu firma un contract ... (vezi toată discuția)
Angajare grafician fara studii in domeniu?? reiner55 reiner55 Buna ziua ,momentan lucrez la o firma ca si graphic designer dar nu am nici-o diploma in acest sens ,din varii motive nu am diploma de bac,pot urma un curs ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi deschid un pfa pentru comert online Carlo Hera Carlo Hera Vreau sa-mi deschid un PFA pentru comert online si vad ca in dosar trebuie sa includ diplome. Eu am parasit Romania in clasa a 9-a si nu am niciun fel de ... (vezi toată discuția)