Stipulatie sau prevedere din cuprinsul unui contract.
Clauza contractuala poate produce efecte juridice numai daca este conforma cu legea, cu ordinea politica, sociala si economica, precum si cu normele de convietuire sociala. Nici o clauza contractuala nu poate fi analizata izolat, ci ea trebuie sa concorde cu obiectul si celelalte prevederi ale contractului, cu vointa reala a partilor. Clauza contractuala contrara legii, ordinii publice, sociala si economice, precum si normelor de convietuire sociala este lovita de nulitate, iar daca a fost determinanta la incheierea contractului, conduce la nulitatea intregului contract."
nu mi s-a spus nimic de vreun curs sau stagiu - decat ca o sa invat de la colegi care ocazional mai lucreaza cu mine si din resurse de informare proprii.
poate fi considerat ca fiind stagiu de pregatire aceasta perioada de inceput in care eu muncesc , iar in acelasi timp trebuie sa si invat(ca autodidact) sau se considera a fi un stagiu de pregatire atunci cand se incheie o formalitate referitoare la asa ceva?
"(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina
obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa
profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca."
- adica atata timp cat eu am intrat direct la munca, si nu voi avea pe viitor perioade dedicate exclusiv urmarii unui stagiu(fara munca la servici), conform clauzei rezulta ca nu voi avea nimic de returnat din cheltuielile de formare suportate de angajator, pentru ca nu au existat - indiferent daca plec peste 2 ani?
felul in care mi-a fost explicat continutul contractului a fost : dupa perioada de debut de 1 an, ma angajez sa nu plec din unitate timp de 24 de luni.
felul in care am interpretat eu contractul, bazat pe ce am citit din continut este ca ma angajez sa nu plec din unitate in urmatoarele 36 de luni
sa fie acest an de debut considerat stagiu de pregatire - in timp ce imi practic meseria?
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
- nu existata act aditional la contract, doar clauza inclusa in continut.
ce se intampla in cazul in care semnez un contract cu clauza contractuala genul "daca plec din unitate [din orice motiv - sanatate, concediere, demisie etc] in mai putin de x de luni platesc x lei , bani investiti in formarea profesionala ca debutant in profesie" si plec peste o luna sau 6 luni?
in ce conditii se activeaza aceasta clauza, intr-un mod legal?pentru ca banuiesc ca este ilegal sa se activeze in cazul in care plec dupa o luna in care ma conving ca firma nu este serioasa, sau nu plateste banii cum ar trebui.