avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza contractuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza contractuala

ce se intampla in cazul in care semnez un contract cu clauza contractuala genul "daca plec din unitate [din orice motiv - sanatate, concediere, demisie etc] in mai putin de x de luni platesc x lei , bani investiti in formarea profesionala ca debutant in profesie" si plec peste o luna sau 6 luni?

in ce conditii se activeaza aceasta clauza, intr-un mod legal?pentru ca banuiesc ca este ilegal sa se activeze in cazul in care plec dupa o luna in care ma conving ca firma nu este serioasa, sau nu plateste banii cum ar trebui.

exista asa ceva in codul muncii?
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2010
uzinal, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:45, 20 Iunie 2010
Codul Muncii(legea 53/2003)
ART. 20 (1) În afară clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de munca şi alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesională;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate.
Se poate invoca acest articol si pentru siguranta dvs. daca considerati ca nu rezistati 36 luni mai bine nu va angrenati in aceasta colaborare, deci exista temei legal.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
FLORIN VASILIU, Consultant resurse umane
1. Atentie la Codul muncii:
Art. 194. - (1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre
Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

2. Asadar nu e chiar asa cum zice angajatorul.
am gasit urmatoarea definitie :

"Clauza contractuala - Drept Civil

Stipulatie sau prevedere din cuprinsul unui contract.
Clauza contractuala poate produce efecte juridice numai daca este conforma cu legea, cu ordinea politica, sociala si economica, precum si cu normele de convietuire sociala. Nici o clauza contractuala nu poate fi analizata izolat, ci ea trebuie sa concorde cu obiectul si celelalte prevederi ale contractului, cu vointa reala a partilor. Clauza contractuala contrara legii, ordinii publice, sociala si economice, precum si normelor de convietuire sociala este lovita de nulitate, iar daca a fost determinanta la incheierea contractului, conduce la nulitatea intregului contract."



nu mi s-a spus nimic de vreun curs sau stagiu - decat ca o sa invat de la colegi care ocazional mai lucreaza cu mine si din resurse de informare proprii.

poate fi considerat ca fiind stagiu de pregatire aceasta perioada de inceput in care eu muncesc , iar in acelasi timp trebuie sa si invat(ca autodidact) sau se considera a fi un stagiu de pregatire atunci cand se incheie o formalitate referitoare la asa ceva?


"(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina

obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa

profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca."

- adica atata timp cat eu am intrat direct la munca, si nu voi avea pe viitor perioade dedicate exclusiv urmarii unui stagiu(fara munca la servici), conform clauzei rezulta ca nu voi avea nimic de returnat din cheltuielile de formare suportate de angajator, pentru ca nu au existat - indiferent daca plec peste 2 ani?


felul in care mi-a fost explicat continutul contractului a fost : dupa perioada de debut de 1 an, ma angajez sa nu plec din unitate timp de 24 de luni.

felul in care am interpretat eu contractul, bazat pe ce am citit din continut este ca ma angajez sa nu plec din unitate in urmatoarele 36 de luni

sa fie acest an de debut considerat stagiu de pregatire - in timp ce imi practic meseria?


(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

- nu existata act aditional la contract, doar clauza inclusa in continut.
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2010
uzinal, utilizator
1. Formarea profesionala nu se face asa, oricum, ci cu formatori acreditati si intr-un cadru organizat.
2. Cred ca angajatorul vrea sa va aiba la mana, cu o hartie scrisa, ca nu veti pleca de la el o perioada de 3 ani.
3. Daca nu exista un act aditional la CIM, cu privire la acest aspect, totul este ilegal.
4. Ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM si sa aveti, in scris, punctul de vedere asupra acestui aspect.
1. Pentru a fi legala o astfel de clauza ar trebui sa se respecte toate cerintele prevazute de lege ...

2. O anumita clauza contractuala lovita de nulitate nu poate duce la nulitatea intregului contract ... Constatarea nulităţii unei clauze cuprinse în contractul individual de muncă are drept consecinţă înlocuirea ei cu dispoziţiile mai favorabile .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistent medical debutant carmen2011 carmen2011 Buna ziua.. Am fost la un interviu la o companie privata in sanatate pt un post de asistent debutant..si mi au spus ca daca ma angajeaza nu pot pleca in mai ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala......... r0nn r0nn Buna ziua, Acum 9 luni de zile m-am angajat la o firma, aceasta firma m-a trimis la un stagiu de pregatire in afara tarii. Stagiu de pregatire a durat 15 ... (vezi toată discuția)
Clauze cim ery ery Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim? (vezi toată discuția)