avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1251 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Asistent medical debutant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Asistent medical debutant

Buna ziua..
Am fost la un interviu la o companie privata in sanatate pt un post de asistent debutant..si mi au spus ca daca ma angajeaza nu pot pleca in mai putin de 2 ani de la ei, deoarece fiind debutant ma invata ei la locul de munca, si daca plec sa platesc o anumita suma de bani pe ceea ce ma invata ei(asa zis ul internship, bineinteles cu salariu) ..ceea ce mie nu mi se pare normal...in spitalele de stat nu exista asa ceva..si am mai auzit si la alta companie privata ca se practica acelasi lucru...este legal sa impuna asa ceva?Adica nu fac niciun curs nimic pe banii lor..eu tocmai am terminat scoala, nu am nevoie de alte cursuri etc, doar ca fiind debutant o sa fiu ajutata de colegii cu vechime, cum se intampla peste tot la cei incepatori intr un domeniu

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: carmen2011 , utilizator 09:00, 13 Septembrie 2019
Este vorba despre o clauza de formare profesionala, care se mai uziteaza in sectorul privat...

Codul Muncii
Art. 196
(1) Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
.....

Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Nu am inteles l a punctul 4 adica daca te dau afara ei tot tu platesti cheltuielile???( pe motive disciplinare), si daca vor sa se descotoroseasca de tine poate sa gasesca ei un motiv ca nu ai fost disciplinat sa te dea afara , chiar daca tu ai fost in regula si dupa sa platesti pe nedrept, mi se pare ca nu ai nici o siguranta ca angajat)

Cornel Vasile a scris:

Este vorba despre o clauza de formare profesionala, care se mai uziteaza in sectorul privat...

Codul Muncii
Art. 196
(1) Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
.....

Art. 198
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formare profesionala, obligatii angajat iuliana_rosca iuliana_rosca Care sunt obligaţiile salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională. La terminarea formarii ... (vezi toată discuția)
Demisie in timpul unui contract pe perioada determinata Danacodruta75 Danacodruta75 Imi pot da demisia daca semnez un contract de munca pe perioda determinata de 6 luni ? Acest contract poate avea clauze speciale care ma obliga sa stau ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)