avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Activitate adrianfr

Activitate adrianfr

Buna ziua.

La aproape un an dupa un incident am un dosar ajuns la Parchet. In acel dosar si eu si un politist suntem pe rand faptuitor si parte vatamata. Eu pe 239 alin 2 c pen, el pe 250 alin 3 c pen. V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarele 2 aspecte :
1. Politistul poate sa ii foloseasca pe ceilalti agenti, care au fost de fata la momentul incidentului, ca si martori ?
2. Poate fi folosita in proces, ca si proba, o inregistrare video obtinuta de la un restaurant din zona unde s-a petrecut incidentul ?

Va multumesc mult !

PS: Stie cineva cum pot edita subiectul ?
Răspuns la discuția citatie parchet
Va multumesc tuturor !

Pe scurt speta :

Intr-o noapte eu cu inca 3 prieteni am avut un conflict, verbal, cu un alt grup de 3 persoane. O patrula a intervenit in forta, fara sa se prezinte, salut si alte cele m-au prins pe mine si unul din prieteni cu mainile la spate. Am ajuns pana la urma la sectie, aici, pumni si picioare din partea lor, injurii din partea mea. Intr-o ora totul a fost gata, eu am plecat la IGPR unde am depus plangerea in cauza, ei mi-au aplicat o amenda pe legea 61/1991 art 2 lit 1, injurii si asa mai departe.

Intrebari :

1. In acest proces, eu daca spun ca i-am injurat, mai pot pati ceva ?
2. Cu toate ca am luat amenda, judecatorul mai imi poate da ultraj sau alceva ?
3. Am nevoie de un avocat ?
Răspuns la discuția citatie parchet
Va multumesc pentru raspunsul prompt !

Am tot respectul si buna credinta. Din pacate imi este cam imposibil sa ajung. Iar citatia a venit azi pentru joia viitoare. Un ordin de serviciu nu ar fi o problema, dar ca va ajunge prin posta plicul si va fi citit de cineva pana joi, nu stiu ce sa zic.

Am citit undeva pe net ca poti lua amenda pentru neprezentare. Este posibil in cazul meu ? Practic eu sunt partea vatamata .. ar fi aiurea ca tot eu sa iau amenda.
Discuție citatie parchet
Buna ziua,

Am primit astazi o citatie la parchet ca parte vatamata in urma unei plangeri depuse de mine la IGPR in urma cu 3 luni de zile. Despre incident am povestit in 2 postari anterioare.
Intrebarile mele de aceasta data sunt :

1. ce se intampla daca nu ma duc sau ce pot sa fac sa intarzii macar ?, pentru ca din motive de serviciu nu voi fi in oras la data la care am fost chemat.
2. cui pot sa ma adresez ? ca sa explic motivul pentru care nu pot sa ma prezint pentru ca pe citatie nu exista un numar de telefon sau vreun alt contact.
3. am nevoie de un avocat ?

Va multumesc anticipat pentru raspuns !
@ dudu_alexf:
Explica si mie te rog cum se incadreaza faptele mele la ultraj ?

ART. 239
Ultrajul
(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Lovirea sau orice acte de violenţă, săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Vătămarea corporală, săvârşită împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
(4) Vătămarea corporală gravă, săvârşită împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în
exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.
(5) Dacă faptele prevăzute în alin. 1 - 4 sunt săvârşite împotriva unui judecător sau procuror, organ de cercetare penală, expert, executor judecătoresc, poliţist, jandarm ori militar, limitele pedepsei se majorează cu jumătate.

Pe amenda motivul scris de ei este : a adus injurii si expresii jignitoare agentilor de securitate publica lezand demnitatea si onoarea acestora.

Amenda a fost data conform 61/1991 :

Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:

1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;

Astfel incadrarea mea la ultraj impotriva bunelor moravuri ar duce la condamnarea aceleiasi fapte cred. Nu mi-am facut griji de la inceput ca pot fi incadrat aici pentru ca vezi corpul Art. 2 daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni. Daca nu au fost considerate infractiuni in prima faza de ce ar fi dupa ? De ultraj imi era teama cum am spus din primul post pentru ca indivizii sunt politisti.

Iar acum ca nu imi mai e teama. Sper sa nu mi se piarda misterios dosarul si merg cel putin cu "Agentul Doroftei" pana in panzele albe !
Dupa discutia cu un avocat real:

@ Diana Ramona : Ati avut dreptate partial.
C.I. avea dreptate sunt astfel de cazuri dar nu a stiut cum sa explice.
Principiul invocat de Dvs este adevarat dar s-ar fi aplicat daca eram sanctionat deja penal. Amenda de disturbarea linistii publice este o sanctiune administrativa. Faptul ca eu am fost sanctionat administrativ nu insemna ca nu pot fi anchetat penal pentru ultraj. Amenda administrativa e data de politie, amenda penala/condamnarea dictata de instanta.
In cazut de fata am inteles ca nu se poate pune problema pentru ca nu pot fi incadrat la ultraj.
Conform codului penal, forma simpla a ultrajului este :
Ultrajul
(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă contra unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Eu nu am amenintat pe nimeni, doar l-am injurat pe cel care a incercat sa ma imobilizeze ceea ce se pedepseste cum am fost pedepsit eu (ma refer la amenda si nu la bataie !) sau ultraj contra bunelor moravuri.

@C.I. va multumesc foarte mult pentru suport si poate cu mai multi oameni ca Dvs. carora nu le e frica de o uniforma data unui individ cu inteligenta unei maimute vom ajunge sa traim intr-o tara civilizata!

@Mavericu va rog sa va abtineti si sa va pastrati parerile personale pentru Dvs. Sper sa realizati ca faceti rau gratuit.
Ca o completare, grupul infractional care a necesitat o interventie in forta a politiei era format din 3 ingineri automatisti, dintre care 2 masteranzi in robotica si 1 absolvent de Finante-Banci. Cred ca l-am fi speriat si pe Fane' Spoitoru', era clar pentru politie ca aici trebuie sa intervina in forta !
@Mavericu: pana in momentul in care unul din politisti m-a prins cu mainile la spate, nu le-am spus nici buna ziua . Sincer cred ca au intervenit pentru cei cu care ne certam si care erau din zona (probabil cunoscuti). Parerea mea, nu poate fi dovedita, deci nu conteaza. De asemenea, nu prea ma intereseaza nici parerea Dumneavoastra. Am intrat aici sa cer un sfat nu sa aud ca eu am contribuit la faptul ca la Sectie am fost lovit cu pumnii si cu picioarele de catre 3 politisti. Daca Dumneavoastra imi puteti explica sub ce lege 3 politisti au voie sa te loveasca cu pumnii, sa te puna jos si sa iti dea cu picioarele, va rog sa o faceti. Daca nu va rog nu mai postati aiurea.
Va multumesc!
Va multumesc pentru raspunsuri !

In legatura cu procesul verbal, repet, nu am fost intrebat daca vreau sa il semnez sau nu. Nici macar nu am stiut de el pana nu a venit acasa. Nu conteaza, amenda as prefera sa o platesc. Nu am timpul necesar sa stau sa alerg sa anulez amenda aia, mai ales ca nu e o suma prea mare..
In schimb pentru partea cu pumni si picioare la Sectie chiar o sa imi fac timp sa ma duc la proces si sper sa sa reusesc sa ii cumintesc pe domnii militieni.
Tot ce ma interesa era sa fiu sigur ca ei nu pot sa imi faca figura si sa ma cerceteze. Pentru ca eu daca o platesc e ca si cum as recunoaste ca i-am injurat. Daca se incepe cercetarea mea pentru ultraj o sa fiu anuntat si eu sau o sa ma trezesc intr-o zi ca sunt chemat la proces ?

@mavericu: Imi pare rau ca exista oameni ca Dumneata. "Daca erai baiat destept scapai fara bataie" Hai sa fim seriosi, trebuie sa fii baiat destept ca sa nu te bata politia ? Asta e tara in care traim ? Credeam ca dupa '89 avem si noi drepturi. Oricum, situatia asta ma pune bine pe ganduri. Poate tara asta e prea mult pentru mine, ar fi mai bine sa emigrez...
Nu am semnat amenda si nici macar nu mi s-a cerut asta cu toate ca am fost dus in mod abuziv la sectie unde am fost batut destul de bine. Amenda am primit-o prin posta la vreo saptamana dupa.

Cu partea de batut am depus plangere penala. E dosarul la corpul de control sa vedem ce o sa se intample.

Cu partea de injurat situatia sta in felul urmator :
Intr-o seara eu cu 3 amici de certam pe motive mai putin importante cu alte 3 persoane. Nu exista violenta, nici macar verbala, cateva injuraturi dar nu amenintari sau ceva. Cearta din pacate se purta foarte aproape de o sectie de politie. Doi politisti au intervenit "pentru aplanarea conflictului" , numai ca au intervenit in forta. Unul dintre ei m-a imobilizat, nici pana acuma nu imi dau seama de ce. Eu m-am smucit si am scapat din stramtoare. M-a prins din nou de data asta si lovindu-ma putin iar eu i-am spus printre altele : "De ce mortii ma-tii pui mana pe mine" Lucru total gresit din partea mea, dar din cauza nervilor se pare ca nu am putut sa imi tin gura. Dupa ce am urlat eu ceva timp la el ca cine e el si cu ce ocazie pune mana pe mine, am fost dus la sectie unde am fost batut bine de tot (ca sa vad cine e el) si in cele din urma identificat. Din pacate m-au lovit destul de profesionist. Putine semne dar totusi consemnate la IML. Ce au facut rau a fost faptul ca m-au batut de fata cu unul dintre prietenii implicati in incident, care va fi martor in proces Dupa bataia incasata mi s-a spus sa plec acasa. La vreo saptamana m-am trezit si cu amenda pe care scrie in locul semnaturii mele ca nu am fost de fata. Adevarul e ca in timp ce ma loveau mi-am acoperit fata .. poate asta insemna. Acum avand in vedere ca au aflat deja de plangerea impotriva lor ma gandesc sa nu le vina si lor ideea sa imi comute disturbarea linistii publice in ultraj ...
Da. Si eu am auzit de situatii de genul asta. De aceea am intrebat. Raman acum cu dubiul. Oare sa platesc amenda, si astfel sa imi recunosc fapta sau sa o contest.. Nu prea as vrea sa o contest ca nu am pe ce baza. Dar avand in vedere ca eu am plangerea penala impotriva agentului care mi-a dat amenda chiar imi e oarecum teama de razbunarea lor ..