A se vedea din Normele de aplicare a OUG 28/1999, Art. 15. :
- Intră sub incidenţa prevederilor art. 2 lit. h) din ordonanţa de urgenţă:
a) profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implică crearea unei societăţi comerciale, desfăşurate de către notari, avocaţi, experţi autorizaţi, medici, experţi contabili, contabili autorizaţi, arhitecţi, precum şi de alte persoane fizice care prestează servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi educativ;
b) activităţile economice desfăşurate în mod independent, inclusiv prin practicarea unei meserii, de către persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu excepţia activităţilor de taximetrie auto pentru mărfuri şi persoane.
Alimentarea cu energie electrica a unui obiectiv face obiectul unui contract de racordare cu Electrica, plata efectuandu-se pe baza de tarif de racordare. Vedeti H.G. nr. 90/2008, art. 38.
- Ce denumire s-a folosit in anuntul de participare la licitatie?
- Contract de lucrari sau Acord - Cadru de lucrari?
- Care a fost valoarea estimata declarata in anunt?
Pornind de la aceste intrebari, puteti face separatia intre valoarea unui contract de lucrari si valoarea unui acord - cadru de lucrari.
In definitiile achizitiilor publice nu este reglementat si termenul de "contract multianual" . Singurul act juridic care poate fi incheiat pentru executia unei lucrari pe o perioada "multianuala" de maxim 4 ani este acordul cadru. - " CAPITOLUL IV
Modalitati speciale de atribuire a contractului de achizitie publica" , art. 142 - art. 150 din OUG 34/2006.
In acordul cadru se precizeaza intreaga valoare a lucrarii, potrivit prevederilor din documentatia de atribuire (a devizului estimativ de lucrari ), pentru intreaga perioada de derulare. In baza acestuia, in fiecare an ulterior, pot fi atribuite contracte subsecvente potrivit sumelor aprobate prin fila de buget.
Daca la licitatie a fost atribuit un contract de lucrari, acesta nu poate fi multianual, deoarece presupune finalizarea la incheierea anului bugetar.
"....în toate situaTiile în care procedura de atribuire propusă pentru
a fi aplicată este alta decât una dintre cele prevăzute la art. 20 alin. (1) ...."din
"Art. 20. - (1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a atribui contractul de achiziţie publică prin aplicarea procedurilor de licitaţie deschisă sau licitaţie restrânsă.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), autoritatea contractantă are dreptul de a aplica celelalte proceduri prevăzute la art. 18 alin. (1), după caz, numai în circumstanţele specifice prevăzute la art. 94, art. 110 alin. (1), art. 122 sau 124. "
Procedurile de atribuire sunt: licitaţia deschisă, licitaţia restrânsă, dialogul competitiv, negocierea, cererea de oferte, concursul de soluţii;
=D>
Imi permit sa intervin cu o completare la raspunsul colegului, privind documentele necesare la o achizitie directa. Potrivit precizarilor A.N.R.M.A.P. (www.anrmap.ro, vezi sectiunea intrebari si raspunsuri - Achizitia directa), achizitia directa nefiind o procedura, autoritatea contractanta NU are obligatia de a emite o nota justificativa privind alegerea procedurii sau criterii de atribuire.
De asemenea este bine sa se incheie si un proces-verbal de receptie.
Fisa de date a achizitiei nu cuprinde si informatii despre valoarea estimata a C+M/achizitiei. Valoarea estimata se precizeaza in SEAP in anuntul de intentie/participare sau invitatia de participare, in functie de valoarea estimata rezultata si a procedurii propuse a se aplica si aprobata prin nota justificativa.