Prietena mea este beneficiara unei locuinte prin intermediul unui program al primariei Constanta. In primul rand, primaria o recunoaste doar pe ea drept beneficiar cu exceptia cazului in care ne-am casatori. As dori sa va pun cateva intrebari in privinta aceasta:
1. Putem face vreun act notarial astfel incat sa devenim proprietarii imobilului respectiv impreuna dar fara sa ne casatorim, astfel incat in extrasul de CF si-n contractul de vanzare-cumparare sa apara doar ea?
2. Daca ea da avans iar factura si antecontractul se emit pe numele ei, apoi noi ne casatorim inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare, vom fi co-proprietari ca urmare a contractului de vanzare-cumparare sau va fi doar semnatarul antecontractului?
Din ce-am inteles se va renunta la aceasta ineptie in favoarea alteia: retinerea a 10% la sursa trimestrial cu drept de deducere a pierderilor anul urmator. Adica o finantare gratuita a statului. #-o
Pot pretinde actualizarea sumei cu inflatia in baza unei anumite legi? Sau eu cer si astept sa vad daca ei imi dau?
De asemenea, dobanda legala o cer prin prisma costului de oportunitate. Pe mine nu ma intereseaza daca ei au obtinut beneficii de pe urma banilor respectivi. Cert este ca eu am pierdut iar daca ii primesc inapoi acum, desi in termeni nominali este aceeasi suma, in termeni reali este considerabil mai mica.
Prietena mea a dat acum un an asociatiei de proprietari o suma considerabila pt. refacerea hidroizolatiei blocului. Desi s-a adoptat si o hotarare in adunarea generala a asociatiei in aceasta privinta, aceasta nu s-a pus in aplicare nici pana acum. Evident prietena mea doreste banii inapoi si as dori sa stiu si eu daca are dreptul sa solicite dobanda legala impreuna cu suma respectiva?