avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dobanda Legala Pt. O Creanta Fata De Asociatia De ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dobanda Legala Pt. O Creanta Fata De Asociatia De Proprietari?

Buna,

Prietena mea a dat acum un an asociatiei de proprietari o suma considerabila pt. refacerea hidroizolatiei blocului. Desi s-a adoptat si o hotarare in adunarea generala a asociatiei in aceasta privinta, aceasta nu s-a pus in aplicare nici pana acum. Evident prietena mea doreste banii inapoi si as dori sa stiu si eu daca are dreptul sa solicite dobanda legala impreuna cu suma respectiva?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:29, 25 Iunie 2010
daca aceasta a fost mentionata intr-o conventie sau contract,incheiat cu asociatia, da, altfel, nu. De altfel, are dreptul sa ceara, dar aceasta nu inseamna neaparat ca o va si primii...;) poate pretinde eventual o acualizare a sumei, cu indicele inflatiei.
Probabil ca acea suma a fost inregistrata in fondul de reparatii. Daca a stat in casierie nu a produs nici o dobanda. Daca a stat la banca in contul asociatie (cont de lucru, de rulaj si nu la termen) iar nu a produs mai nimic pentru ca la multe banci dobanda adesea nu acopera comisionul de administrare.
Asa ca logic nu-i de unde mai ales ca asociatia nu s-a folosit de acesti bani.
Pot pretinde actualizarea sumei cu inflatia in baza unei anumite legi? Sau eu cer si astept sa vad daca ei imi dau?

De asemenea, dobanda legala o cer prin prisma costului de oportunitate. Pe mine nu ma intereseaza daca ei au obtinut beneficii de pe urma banilor respectivi. Cert este ca eu am pierdut iar daca ii primesc inapoi acum, desi in termeni nominali este aceeasi suma, in termeni reali este considerabil mai mica.

Multumesc pt. raspunsuri.

d29 a scris:
Pe mine nu ma intereseaza daca ei au obtinut beneficii de pe urma banilor respectivi.

Am citat doar partea dureroasa, cea care duce la intelegerea sau nu a situatiei. Pai "ei" cum spuneti dv, cine sunt? Asociatia este format din membrii sai, din proprietari, asa cum este si prietena dv care a depus banii. E cumva ca intr-o familie mai mare. Ati pus bani intr-un sertar deoparte cu gandul de a va inlocui parchetul in apartament. Dupa un an de zile constatant ca nu ati avut timp, nu ati gasit meseriasi, nu ati gasit materialele dupa gustul dv, ati decis sa luati acei bani din sertar si sa-i folositi pentru altceva. Banii nu s-au inmultit si nici nu au scazut si nu cred ca e normal sa aveti vreo pretentie la ceilalti membri ai familiei referitor la aceasta suma.
Daca o sa ganditi asa o sa fie mai bine pentru dv , prietena si vecini.
@d29

Legal nu exista obligatia asociatiei ca, daca nu a executat o anumita lucrare, sa inapoieze banii proprietarilor. Aceasta suma ramane in fondul de reparatii si va fi folosita atunci cand vor fi conditii optime de a fi folosita.

Proprietarii pot cere informatii si sunt indreptatiti sa primeasca raspunsuri la intrebari in legatura cu acesti bani, dar nu sa-i pretinda inapoi. Asociatia de proprietari nu este o banca unde proprietarii depun sau retrag bani, ci este constituita pe baza proprietatii comune pe care o au toti proprietarii in stapanire si pe care o administreaza asociatia. Pentru asta se cer bani tuturor coproprietarilor, pentru aceasta intretinere.
Ca lucrurile pot devia de la o corecta administrare si gestionare a condominiului sau a banilor proprietarilor, asta este alta discutie, dar nu ne-ati dat nicio informatie ca lucrurile ar sta asa, numai ca nu s-a facut lucrarea de un an de zile, ceea ce n-ar fi chiar o problema.
Poate ca nu toti proprietarii au dat contributia pentru aceasta lucrare si atunci, cum sa se inceapa o lucrare fara sa ai banii? Pe ce sa te bazezi? Poate ca alti proprietari sunt actionati in judecata pentru recuperarea unor restante la acest fond care poate sa dureze.......

Dobanda de pe urma acestei sume, de fapt de pe urma sumei totale a fondului de reparatii, fond care sa presupunem ca a fost tinut la banca, se adauga de asemenea fondului de reparatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de rulment/fond de reparatii/alte fonduri maghy78 maghy78 pe scurt: daca eu platesc fond de rulment si reparatii si de 5 ani nu am fost niciodata restantier (am platit intretinerea si in avans cateodata), valoarea ... (vezi toată discuția)
Fond de penalizari. ceau ceau Dupa parerea moderatorilor chieltuielile ocazionate cu: taxa gestiune cont bancar, comisioanele banci la depunere in contul bancar, taxele ocazionate cu OP ... (vezi toată discuția)
Dobanzi la fondul de rulment marida marida Intr-o asociatie de proprietari, dobanda din banca pentru fondul de rulment, poate fi folosita la completarea fondului de rulment al fiecarui proprietar? (vezi toată discuția)