avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... dobanzi la fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

dobanzi la fondul de rulment

Intr-o asociatie de proprietari, dobanda din banca pentru fondul de rulment, poate fi folosita la completarea fondului de rulment al fiecarui proprietar?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:13, 9 Ianuarie 2013
Hotararea in ceea ce priveste modul de folosire a dobanzilor la fondul de rulment o luati in asociatia de proprietari.
Dobanzile aferente fondurilor constituite de proprietari in cadrul asociatiilor de proprietari pot fi utilizate cu acodul acestora, fie la actualizarea fondului de rulment ,completare fond de reparatii,la formarea de noi fonduri sau pentru achitarea c/v cote de intretinere
Fondul de rulment nu se pastreaza in depozite aducatoare de dobanda. Fondul de rulment ruleaza, se misca si nu sta in depozit.

Dar alte fonduri pe care asociatia le are pot sta la banca in depozite si pot produce o dobanda. De exemplu daca s-a hotarat constituirea unui fond de reparatii majore, de modernizare, de investitii... suma ce trebuie adunata treptat intr-o perioada de timp, acesti bani pot si chiar este indicat sa stea intr-un depozit bancar pana cand vor trebui folositi. In aceasta perioada suma respectiva este purtatoare de dobanda.
Dobanda se calculeaza de banca si ramane in contul asociatiei la banca, lunar, trimestrial, anual... asa cum s-a stabilit prin contract cu banca. Aceste sume sunt venituri ale asociatiei, venituri impozabile la sursa, adica banca va calcula impozitul de 16% si-l va vira la stat de fiecare data cand calculeaza dobanda. Acestea fiind venituri ale asociatie din alte surse, se pot folosi pentru îmbunătăţirea confortului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, cu aprobarea adunarii generale si nu se dau proprietarilor..., asa cum prevede HG 1588/2007 in art. 25 (6)
Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli
La noi in asociatie fondul de rulment estede mai multi ani cu valoarea majorata fata de c/v intretinere lunara.
Avand in vedere ca exista fond de reparatii,proprietarii in adunarea generala au solicitat ca sumele ce constituie fondul de rulment sa fie depozitate la unitate bancara,iar dobanda sa fie utilizata cu acordul titularului pentru diferite plati
De 2 ani de zile ,dobanda acumulata la fondul de rulment este utilizata conform hotararii proprietaarilor pentru achitarea intretinerii din luna ianuarie
Chiar daca exista un excedent la fondul de rulment fata de plata facturilor curente, excedent care ramane in banca neutilizat, dobanda de la aceste sume nu se pot utiliza la sporirea acestui fond de rulment sau la plata utilitatilor, ci se adauga fondului de reparatii, alaturi de care se foloseste la plata unor lucrari de intretinere sau reparatii ale proprietatii comune.

Alte discuții în legătură

Dobanda la fondul de rulment migaste migaste Am preluat administratia unei asociatii de proprietari de la cineva care a impartit dobanda fondului de rulment pe proprietari, pe motiv ca sunt banii ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Repartizare dobanda fond de rulment narciisa narciisa 1. Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: - in adunarea generala s-a decis ca, diferenta de cotizat la fondul de ... (vezi toată discuția)