pe scurt: daca eu platesc fond de rulment si reparatii si de 5 ani nu am fost niciodata restantier (am platit intretinerea si in avans cateodata), valoarea lor fiind acum cumulate la 300 RON, pot cere sa m`-i se indexeze cu valoarea inflatiei (banii astia nu sunt purtatori de dobanda)? la nivelul asociatiei 5 blocuri*48 ap*300ron ...sunt ceva banutzi (aprox 60000lei),dar sa presupunem ca numai jumatate sunt buni platnici. totusi conform legii, un fond constituit pe proprietar poate fi folosit pentru un altul ? (presedintele asociatiei mi-a spus ca banii mei au fost folositi pentru plata facturi restante ale celorlalti). imi puteti spune legile care condamna acest lucru?
daca eu am platit prin banca intretinerea cu tot cu fond cum pot evidentia ca am platit si fondul ???
Fondul de rulment este destinat platii facturilor venite la asociatie si reflecta consumurile deja facute, dar aceste facturi n-au apucat sa fie inca impartite pe listele de intretinere. In momentul in care fondul este constituit se depersonalizeaza in sensul ca poate fi folosit pentru plata facturilor, chiar daca in asociatie exista restantieri, pe ansamblul asociatiei, nu pentru fiecare proprietar in parte.
Arareori si numai in parte, cu conditia de a fi tinut la banca, el produce dobanda si in niciun caz ea nu se distribuie proprietarilor, ci intra in fondul de reparatii, ca fiind una din sursele de alimentare ale acestuia din urma.
Fondul de rulment se personalizeaza din nou in momentul in care proprietarul pleaca din imobil (vinde locuinta), ocazie cu care i se inapoiaza suma depusa in intregime dupa ce si-a achitat toate obligatiile fata de asociatie.
Fondul de reparatii este destinat cheltuielilor cu lucrarile de intretinere si reparatii ale condominiului si are regim asemanator cu fondul de rulment, atat doar ca nu se mai inapoiaza proprietarului la plecarea definitiva din imobil.
De multe ori aceste fonduri stau la banca (...daca stau!) impreuna, se extrage din suma lor totala plata facturilor, se fac cheltuielile specifice pentru fondul de reparatii si ce ramane de la o luna la alta produce dobanda care este o sursa ea insasi de alimentare a fondului de reparatii.
Impartirea si evidenta lor se tine in scripte de catre administrator pentru a avea elementele pentru balanta activ-pasiv.
Da, fondul Dv. de rulment poate si cred ca si este folosit pentru achitarea la furnizor a cotelor restantierilor.
In momentul in care nu este constituit fondul de rulment sau/si fondul de reparatii, restantierii devin din ce in ce mai multi si cu sume din ce in ce mai mari e posibil ca fondurile acestea nici macar impreuna sa nu mai poata acoperi plata facturilor ramase in restanta la furnizor, ajungandu-se in situatia de a se opri furnizarea utilitatilor.
Din pacate vremurile pe care le traim face ca o disciplina mai buna a utilizarii acestor fonduri sa fie din ce in ce mai greu de pus in practica, cu atat mai mult cu cat proprietarii se impotrivesc la constituirea acestor fonduri, la alimentarea lor permanenta, la marirea lor, in acelasi timp cu ramanerea in restanta la plata cotelor de intretinere, din ce in ce mai multi, din ce in ce mai mult.
problema este alta ... la noi s-a platit de fiecare proprietar cate 1 luna in avans (s-au dublat consumurile pentru 1 luna) tocmai pentru a fi in pas cu facturile.
totusi nu inteleg d c trebuie sa ia banii la fondul de reparatii in avans si nu atunci cand sunt lucrari si gata (trecute direct la intretinere pe luna in curs). si d c nu imi pot recupera banii. pot refuza plata acestor fonduri fara sa atraga dupa sine nici o penalitate ?
Fondul de rulment si fondul de reparatii sunt penalizabile.
Fondul de reparatii se constituie in timp, prin rate succesive sau cu o singura suma o data, dupa cum se hotaraste in fiecare asociatie, pentru a avea banii disponibili atunci cand intervine o urgenta sau se hotaraste o lucrare foarte costisitoare pentru a nu face prea mare presiune pe buzunarele proprietarilor intr-o singura luna, care oricum, stiti foarte bine, nu se grabesc sa plateasca ceva ce o asociatie este determinata sa achite ca plata a unei lucrari imediat ce aceasta a fost realizata. Nu i se poate spune unui prestator sa astepte cateva luni de zile pana se strang banii de la locatari.
Tot ce v-am spus in legatura cu fondul de rulment si fondul de reparatii poate fi gasit in Legea 230/2007 si HG 1588/2007, al caror text il gasiti in primul topic din sectiunea noastra Documentatie specifica asociatiilor de proprietari.
Fondul de rulment
migaste
Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)