avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... dobanda la fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

dobanda la fondul de rulment

Am preluat administratia unei asociatii de proprietari de la cineva care a impartit dobanda fondului de rulment pe proprietari, pe motiv ca sunt banii oamenilor (parte din acest fond este intr-un depozit la CEC, desi blocul are restantieri cu datorii de aprox. 6000 lei); legea nu permite asa ceva, dar ma intereseaza cum procedez eu in continuare in registrul fondului de rulment: scot dobanda de la oameni si o trec intr-un fond separat (ramanand la fondul de rulment doar sumele depuse de oameni, perioada fiind doar de 5 ani) sau pornesc de la soldul existent (care include si aceasta dobanda) si mai departe nu mai calculez dobanda la proprietari, ci o trec intr-un fond separat? Cenzorul m-a sfatuit sa scot dobanda, ceea ce mi se pare si mie corect, dar am nevoie si de opiniile dvs., multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 02:14, 5 Februarie 2012
migaste a scris:

mai departe nu mai calculez dobanda la proprietari,

1-Dobanda este acordata de unitatea unde este constituit depozitul,astfel incat nu va revine dvs obligatia sa o calculati
2-Legal este ca in registrul fondului de rulment sa fie inregistrate sumele in cuantumul dispus de AG,iar diferenta sa alimenteze fond distinct
Adunarea generala a proprietarilor ,legal este prevazut sa fie convocata in primul trimestru;avand in vedere existenta dobanzilor este legal si moral ca proprietarii sa fie corect informati de existenta acestor dobanzi si sa fie intrebati despre modalitatea de utilizare a sumelor
Fondul de rulment este o suma de bani care acopera, de regula, cheltuielile asociatiei pana la incasarea cotelor de intretinere afisate pe lista de plata. Asa ca eu nu vad cu poate sa stea fondul de rulment intr-un depozit bancar si sa produca dobanda.
Bine, sa trecem peste asta si sa presupunem ca asociatia are in banca o suma de bani, in depozit ce produce dobanda.
Dobanda obtinuta se calculeaza de banca si se impoziteaza la sursa.
Suma neta ce ramane in cont este un venit al asociatiei.
Veniturile asociatiei din dobanzi, chirii, exploatarea proprietatii comune..., se folosesc, conform legii, pentru reparatii si investitii pentru proprietatea comuna si nu se dau proprietarilor.
Daca nu este mult de munca, faceti transferul acestor sume in fondul de reparatii, pentru toata perioada din urma, iar daca-i mult de lucru, faceti acest lucru de acum inainte.
Asociatia are restantieri pentru ca acestia nu au platit. Dar asociatia poate avea un surplus de bani la fondul de rulment pe care il tine in banca.
Daca ne spuneati ca asociatia are restante la furnizori, dar tine fondul de rulment in banca, abia atunci era o problema ... si poate nici atunci, tinand cont de rulajul banilor si posibilitatea asociatiei de a-si plati totusi o oarecare datorie la furnizori din incasarile curente, fara a intra in sumele depuse la banca.

Orice venit al asociatiei se depune in fondul de reparatii sau in alt fond constituit separat, in cazul in care mai aveti si alte venituri, cum ar fi cele din inchirierea spatiilor comune sau din taxele platite de providerii de cablu tv si internet etc.
Acesti bani nu se repartizeaza in fondul de rulment, ci sunt folositi la diverse lucrari de intretinere si reparatii din condominiu sau pot fi depusi in banca pana la ivirea unui asemenea prilej.
Vorba lui @adriantot, daca nu va e prea greu sa refaceti fondul de rulment si sa constituiti noul fond de reparatii sau cum vreti sa-l numiti, ar fi bine sa-o faceti! Daca nu, porniti de azi la aceasta treaba.
Si eu am fost in aceasta situatie la un moment dat, dar am lasat lucrurile asa cum le-am gasit si am luat-o din acel moment cu schimbarea.

@migaste
Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar si se restituie in situatia de schimbare a domiciliului.
Dobanda incasata de asociatie constituie un venit al asociatiei si se va utiliza in exclusivitate pentru intretinerea si repararea proprietatii comune.
Aveti restanatieri de cca. 6000 lei, suma care a diminuat fondul de rulment. Cu ce bani ati achitat cota parte din utilitatile aferente restantierilor? Ar fi culmea ca dobanda pentru fondul de rulment sa o fi impartit si restantierilor!
Cenzorul v-a sfatuit corect.
va multumesc pentru raspunsuri, tin doar sa precizez primului care mi-a raspuns ca nu calculez eu dobanda, normal, acest lucru l-a facut precedentul administrator calculand dobanda data de banca pe proprietari.....din aceasta cauza, fiind fractiuni de cifre, nu-i bate perfect soldul...ma rog, nefiind mult de munca voi transfera dobanda in fondul de dobanda, lasand fondul de rulment asa cum au depus oamenii; mai ramane partea cu lamurirea proprietarilor ca asa e corect....s-ar putea ca acest bloc sa aibe probleme cu plata facturilor, au doar la caldura 12.000 lei de plata, in contul curent au doar 500 lei, iar incasarile nu se fac repede, voi fi nevoita sa desfiintez acel depozit cu fondul de rulment...si iar voi fi eu intr-o lumina proasta....ca asa gandesc oamenii: "a venit asta, ne-a luat dobanda de la fondul de rulment, ne-a desfiintat depozitul, oare ce face ea cu banii?"....#-o

Alte discuții în legătură

Dobanzi la fondul de rulment marida marida Intr-o asociatie de proprietari, dobanda din banca pentru fondul de rulment, poate fi folosita la completarea fondului de rulment al fiecarui proprietar? (vezi toată discuția)
Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Repartizare dobanda fond de rulment narciisa narciisa 1. Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: - in adunarea generala s-a decis ca, diferenta de cotizat la fondul de ... (vezi toată discuția)