avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... dobanda la fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

dobanda la fondul de rulment

Am preluat administratia unei asociatii de proprietari de la cineva care a impartit dobanda fondului de rulment pe proprietari, pe motiv ca sunt banii oamenilor (parte din acest fond este intr-un depozit la CEC, desi blocul are restantieri cu datorii de aprox. 6000 lei); legea nu permite asa ceva, dar ma intereseaza cum procedez eu in continuare in registrul fondului de rulment: scot dobanda de la oameni si o trec intr-un fond separat (ramanand la fondul de rulment doar sumele depuse de oameni, perioada fiind doar de 5 ani) sau pornesc de la soldul existent (care include si aceasta dobanda) si mai departe nu mai calculez dobanda la proprietari, ci o trec intr-un fond separat? Cenzorul m-a sfatuit sa scot dobanda, ceea ce mi se pare si mie corect, dar am nevoie si de opiniile dvs., multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 02:14, 5 Februarie 2012
Pe langa cele enumerate de dv. pentru care #-o, mai trebuie sa propuneti si marirea fondului de rulment, altfel blocul va ramane fara utilitati, in special apa calda si caldura.
Pot fi chemati in justitie si restantierii, dar aceasta este o solutie pe termen lung, ineficienta pentru o situatie de avarie.
migaste a scris:
...s-ar putea ca acest bloc sa aibe probleme cu plata facturilor, au doar la caldura 12.000 lei de plata, in contul curent au doar 500 lei, iar incasarile nu se fac repede..

Inca odata daca mai era nevoie, vedeti aici dovada necesitatii folosirii fondului de rument exact pentru ceea ce a fosta constituit si nu pentru a fi tinut in depozite bancare.
Denumirea de "Fond de rulment" trebuie sa ne duca la "rulment" o piesa pentru miscare, cu bile ce ruleaza si asigura deplasarea, inaintarea, miscarea...
Nu ai cum sa tii fondul de rulment in depozit nuci daca ar fi cu 30% mai mare decat intretinerea lunara. D ce? Intotdeauna pe lista de plata sunt cativa restantieri. Unii proprietari poat avea restante o luna iar altii mai multe luni. In momentul afisarii listelor, practic fondul de rulment este aproape epuizat, chiar daca toti ar avea fond de rulment (dar pot fi si proprietari care nu au fond de rulment sau au un fond foarte mic) si nu ar avea nimeni restante.
Deci daca la afisarea listelor fondul de rulment este "zero", nu poti avea depozit bancar din acesta. Apoi in urmatoarele 30 de zile (pana la afisarea listei) asociatia incaseaza trepatat si are iar de facut plati catre furnizori, gospodaresti, salarii, impozite...
Asa cum se vede din situatia prezentata de @migaste, daca depui fondul de rulment in depozit, nu poti achita furnizorii si-acestia calculeaza penalizari. Nu exista nici o banca din Romania care sa ofere o dobanda mai mare decat penalizarile aplicate de furnizori, iar asociatia este in pierdere si din acest punct de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzi la fondul de rulment marida marida Intr-o asociatie de proprietari, dobanda din banca pentru fondul de rulment, poate fi folosita la completarea fondului de rulment al fiecarui proprietar? (vezi toată discuția)
Fondul de rulment migaste migaste Buna seara, spuneti-mi si mie, va rog, fondul de rulment este purtator de dobanda? Eu stiu ca acest fond se ruleaza lunar pentru a fi platite facturile pe care ... (vezi toată discuția)
Repartizare dobanda fond de rulment narciisa narciisa 1. Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: - in adunarea generala s-a decis ca, diferenta de cotizat la fondul de ... (vezi toată discuția)