avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de Penalizari.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de Penalizari.

Dupa parerea moderatorilor chieltuielile ocazionate cu: taxa gestiune cont bancar, comisioanele banci la depunere in contul bancar, taxele ocazionate cu OP din contul curent pot fi achitate din fondul de penalizari al asociatiei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Octombrie 2012
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: ceau , utilizator 17:20, 21 Octombrie 2012
Comisioanele bancare se repartizeaza in liste si se incaseaza de la proprietari, fondul de penalitati se foloseste pentru achitarea penalitatilor catre furnizori sau pentru diverse reparatii in condominiu, conform Art. 49(3) din Legea 230/2007.
Da, puteti sa scadeti aceste comisioane din fondul de penalizari in masura in care in acest fond adaugati si dobanzile de la banca in cazul in care aveti deoarece acestea sunt cheltuieli administrative ale asociatiei si normele ingaduie acest lucru.

Penalizarile incasate de asociatie se folosesc, asa cum s-a spus mai sus, pentru achitarea penalizarilor facturate de furnizori, apoi pentru reparatii sau cheltuieli administrative, conform Legii 230/2007:
Art. 49. - (3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Asa ca in situatia prezentata, discutam de acele sume ramase in fondul de penalizari, dupa achitarea penalizarilor catre furnizori si nu inainte de aceasta.
Daca le-ati achitat ori nu aveti de plata penalizari catre furnizori se poate proceda in cel putin doua moduri:
- Comisioanele bancare, toate, asa cum apar pe extrasul de cont de la banca, se pot scade direct din fondul de penalizari. In acest caz nu mai apar cheltuieli bancare repartizate pe lista de plata.
- Fondul de penalizari se transfera si repartizeaza din cand in cand la fondul de reparatii. Noi facem acest lucru semestrial (la 30 iunie si 31 decembrie). Pe listele de plata se repartizeaza cheltuielile ocazionate de operatiunile bancare luna de luna, incluse in cheltuielile administrative si se suporta de fiecare proportional cu cota indiviza (suprafat utila).
Ambele medode duc la aceleasi sume.
In prima varianta trebuie umblat la fondul de penalizari lunar pe cand in a doua varianta se umbla doar semestrial.
In prima varianta se acumuleaza mai greu bani in fondul de penalizari si implicit in cel de reparatii, iar in a doua varianta se acumuleaza mai multi bani in aceste fonduri fara a afecta proprietarii, fiind adesea de suportat drept comisioane bancare sume foarte mici. De exemplu 0,005 lei/m.p. sau 0,15 - 0,45 lei pe apartament in functie de suprafata.
Nu se pot folosi sumele din fondul de penalizari si pentru plata de salarii si prime?
Se pot folosi banii din penalizari (ce ramane dupa achitarea penalizarilor catre furnizori), aproape pentru orice cheltuiala. Nu se dau proprietarilor acesti bani dar li se pot repatiza fiecaruia in fondul de reparatii. Se pot suporta cheltuielile gospodaresti si administrative (inclusiv cheltuielile de personal), dar utilizarea cea mai buna este in reparatii pentru ca aceste se fac permanent.
Nu este normal sa cheltuim banii din penalizari pe premii si sa-i punem pe proprietari sa platesca reparatiile. Poate ca o parte mica din aceste fonduri sa se stabileasca a se folosi pentru premieri. Noi, de exemplu, semestrial adunam toate sumele incasate din penalizari (nu avem de plata penalizari catre furnizori de 4 ani), sumele adunate din chirii, alte sume. Apoi 80% din acestea le repartizam in fondul de reapartii fiecarui proprietar iar 20% le repatizam celor care muncesc in asociatie: membrii comitetului, administrator, cenzor, contabil, casier, instalator...

Alte discuții în legătură

Plati suplimentare la intretinere Rose06 Rose06 Buna ziua, va rog frumos daca puteti sa-mi explicati si mie daca fiecare locatar trebuie sa plateasca \"comision bancar\"! Mama mea este proprietara intr-un ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)