avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plati suplimentare la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plati suplimentare la intretinere

Buna ziua, va rog frumos daca puteti sa-mi explicati si mie daca fiecare locatar trebuie sa plateasca "comision bancar"! Mama mea este proprietara intr-un bloc, nu a ramas nici o data cu restante la intretinere si totusi luna aceasta plateste un comision bancar la intretinere. Exista o lege pentru asa ceva sau administratora de bloc poate hotari, daca se plateste asa ceva sau nu? va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 21:57, 17 August 2012
Comisionul bancar se achita urmare tuturor operatiilor realizate prin banca=viramnet catre furnizorii de utilitati si alte plati
Este temeinic si legal ca acest comision sa fie repartizat tuturor proprietarilor
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita stricta de competenta sa execute dispozitii ale adunarii generale,ale presedintelui si comitetului executiv,fara a veea autoritatea si competenta sa "poata hotari "
Banca percepe un comision pentru gestiunea contului si pentru platile facute din contul curent catre furnizori si bugetul statului. Nimic nu este gratis. Asociatia potrivit normelor in vigoare trebuie sa aiba un cont bancar. Chieltuielile cu taxele si comisioanele bancare se impart la toata asociatia. Nu cred ca suma care reprezinta taxa gestiune cont si comisionul pe care il ia banca pentru plata unui ordin de plata este o suma imensa. In asociatii se ridica acesta problema de ce sa achitam 1 ron comision bancar? Pentru ca administratorul nu trebuie sa tina la el in casa incasarile. Se precizeaza in legislatie ca trebuie sa depuna incasarile in contul bancar. Folosirea contului bancar de catre administrator si de catre proprietari scuteste asociatia de amenajearea unui loc pentru incasari in conformitate cu normele in vigoare (casa de bani, usa metalica, alarma, contract cu firma de paza si protectie). Proprietari pot merge la banca si pot achita in contul bancar al asociatiei asa sunt siguri ca bani ajung intodeauna la destinatie deoarece orice plata se pote face doar cu acordul presedintelui asociatiei.
Daca asociatia are fonduri in banca, sume pe care le depune in banca si pe care le foloseste la plata facturilor, banca percepe comisioane de administrare si de transfer sume catre alte banci ale furnizorilor.

Administratorul trebuie sa inregistreze dobanzile in fondul de reparatii al asociatiei si.....daca aceste dobanzi sunt mai mari decat comisioanele, acestea din urma pot fi scazute din suma dobanzilor.
Aceste comisioane pot fi scazute din fondul de reparatii sau se pot repartiza pe liste proprietarilor. Este legal ca fiind cheltuieli ale asociatiei. Varianta de operare a acestor comisioane ramane la dispozitia asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de penalizari. ceau ceau Dupa parerea moderatorilor chieltuielile ocazionate cu: taxa gestiune cont bancar, comisioanele banci la depunere in contul bancar, taxele ocazionate cu OP ... (vezi toată discuția)
Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari) Almaris Almaris Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. ... (vezi toată discuția)
Plata comision bancar asociație de proprietari eduardvl eduardvl Bună ziua, Se dă următoarea speță: În urmă cu mai mulți ani (2013) am făcut o plată dublă asociației de proprietari (respectiv am plătit prin ... (vezi toată discuția)