Salut!
1. Nu, nu se da nici un examen de admitere in Colegiul Consilierilor Juridici (vorbesc de colegiul Bucuresti). Lucrurile sunt relativ simple: te duci la sediul lor cu toate actele necesare, platesti taxa si peste doua-trei saptamani primesti legitimatia de CJ stagiar. Cel putin asa mi s-a intamplat mie acum doi ani, ma indoiesc ca s-a schimbat ceva. Gasesti Regulamentul CCJ Bucuresti la urmatorul link:
[ link extern ]
2. La intrebarea asta nu stiu sa-ti raspund, mai verifica o data Statutul Colegiului din care intentionezi sa faci parte.
3. Din cate stiu eu, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in 2006 in sensul imposibilitatii legale de autorizare a acestor societati comerciale, precizand ca profesia de consilier juridic se exercită fie pe baza unui raport de serviciu, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, fie pe baza unui raport juridic de muncă, în urma încheierii unui contract individual de muncă în conformitate cu reglementările din Codul muncii. . Mai stiu ca s-a solicitat la sfarsitul anului trecut, pe cale de ordonanta presedintiala, suspendarea deciziei ICCJ. Din pacate, nu mai stiu ce s-a intamplat ulterior.