Multumesc frumos,am inteles care sunt directiile de urmat.Mai am o curiozitate si anume daca costurile legate de donatie sunt egale sau mai reduse dacat cele ale unei dezbateri a succesiunii,cheltuiala care ar reveni fiului meu.Macar cu titlu aproximativ, sa stiu cam intre ce marje s-ar situa cheltuiala lui ,daca este posibil sa-mi spuneti, desigur.
Va multumesc pt raspuns. Concluzia; costurile vor fi mult mai mari pt fiul meu in cazul in care eu nu voi face succesiunea dupa mama mea. Deci, trebuie sa ma mobilizez si sa las treburile clare.Dar in situatia de fata, fiul meu poate sa o mosteneasca direct pe bunica lui si sa devina proprietar al apartamentului in care locuim( aceasta este masa succesorala ) iar eu sa raman in casa cu o clauza care sa-mi garanteze sederea pana la sfarsitul vietii?
In cazul in care eu nu fac succesiunea dupa mama si decedez ,fiul meu trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunica lui? Dupa mine,nu poate dezbate succesiunea pentru ca nu as avea calitatea de proprietar al bunurilor ramase dupa decesul mamei.
Mama a decedat in ian. a.c. Care este termenul legal in care pot face dezbaterea succesiunii?Sunt singurul mostenitor si din motive financiare nu pot estima cand voi rezolva aceasta problema.Am un singur urmas.Daca eu nu reusesc sa fac succesiunea dupa mama mea in termenul prevazut de lege sau pana la decesul meu copilul meu dupa cine va trebui sa faca succesiunea? Dupa bunica lui?
multumesc pt.explicatii.urmeaza sa-mi stabilesc o strategie si desigur sa ma consult cu av.la care am incheiat tranzactia.toate cele bune!
in cazul meu este vorba de un partaj conventional,am clarificat ce primeste fiecare prin buna intelegere,si am incheiat deja la avocat o tranzactie.multumesc pt.interventie,iti doresc succes,rabdare si nervi tari.
am convenit de comun acord cu sotul asupra impartirii bunurilor comune urmand ca tranzactia incheiata sa o prezentam la termenul de judecata stabilit.ni s-a spus de catre av.ca trebuie platita pana la termen taxa de 3% din valoarea masei bunurilor comune .din alte comentarii eu am inteles ca daca prezint tranzactia la primul termen nu mai este nevoie sa fac aceasta plata.nu este ceva clar stabilit in acest sens? este OBLIGATORIU sau NU sa mai fac aceasta plata atata timp cat mi s-a spus ca de fapt acesti bani( valoarea taxei) se vor recupera dupa incheierea divortului ?
am depus cererea de divort prin acordul partilor si am primit termen in dec,a.c. am intocmit si TRANZACTIA privind impartirea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei pe care o voi prezenta judecatorului la termenul stabilit.la acel moment trebuie sa prezint si chitanta doveditoare a platii taxei judiciare de 3% din valoarea bunuruilor comune sau risc sa nu-mi accepte judecatorul TRANZACTIA si sa-mi mai dea un termen,deci sa se lungeasca procesul si de platit tot trebuie sa platesc ? aceasta taxa judiciara de 3% am inteles ca se restituie dupa emitere hotararii de divort; lamuriti-ma va rog cum stau lucrurile ! multumesc.
multumesc pt.atentie si raspuns.pot face tranzactia inainte de a demara actiunea de divort? unde se realizeaza aceasta, la notar?banuiesc ca trebuie sa prezint actul ce dovedeste efectuarea transferului bancar prin care mi se plateste sulta convenita. atunci cand solicit in actiunea de divort si partajarea bunurilor trebuie sa mentionez pt. fiecare bun ce face obiectul partajului actul de proprietate comuna asupra acestuia?
am convenit cu sotul sa ne despartim civilizat iar partajul bunurilor dobandite impreuna sa-l facem in sensul pastrarii de catre el a suprafetei de teren,a casei construite si a doua autoturisme urmand ca eu sa fiu despagubita cu o suma de bani( o sulta asupra careia am cazut de acord) si un autoturism.doresc sa aflu care sunt pasii de urmat: se face o intelegere la notar privind impartirea bunurilor si apoi se merge la avocat pentru actiunea de divort?as dori ca odata cu pronuntarea hotararii de divort sa fie avut in vedere si partajul,sa terminam cu amandoua odata.cum este bine si corect sa procedez?multumesc.