avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... taxa judiciara de 3% intr-un partaj conventional
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

taxa judiciara de 3% intr-un partaj conventional

am convenit de comun acord cu sotul asupra impartirii bunurilor comune urmand ca tranzactia incheiata sa o prezentam la termenul de judecata stabilit.ni s-a spus de catre av.ca trebuie platita pana la termen taxa de 3% din valoarea masei bunurilor comune .din alte comentarii eu am inteles ca daca prezint tranzactia la primul termen nu mai este nevoie sa fac aceasta plata.nu este ceva clar stabilit in acest sens? este OBLIGATORIU sau NU sa mai fac aceasta plata atata timp cat mi s-a spus ca de fapt acesti bani( valoarea taxei) se vor recupera dupa incheierea divortului ?
Cel mai recent răspuns: lupas alexandra , utilizator 21:21, 20 August 2010
Este obligatoriu sa platiti aceasta taxa, apoi puteti face cerere de restituire taxa de timbru achitata, urmand ca instanta sa dispuna cu privire la aceasta.

Este f f f obligatoriu acest superb 3 % ,uite la mine,eu parat = incepem partajul in sept 2009,pina in ian 2010 plateste Reclamanta cca 80 roni in doua ""transe"" iar 3 % ar insemna minim 4000 roni bine,,,patru mii roni, care cred ca se vor platii in cursul lunii august 2010= adica dupa cca 10 - 12 luni de la inceperea partajului.Se plateste ceva = simbolic,,apoi vine ""expertul evaluator al judecatoriei pt evaluare imobil si dupa ,,se plateste 3 % din cifra gasita stabilita de d-l expert si binenteles din cit cere Reclamanta,,,la mine d-na Reclamanta cere 55 % din total,,din valoare.Deci nu te grabi cu plata,,tu ai grija de bunul mers al partajului,, mersul platilor T J T - Instanta,,al onorariului - este al d-lui avocat/aparator,, apoi expertize,evaluatori etc.Asa ca ,,,,,,, succes.
Conform legii taxa trebuie achitata inainte de termen.
Exista insa situatii in care in caz de tranzactie la primul termen se scapa de taxa.
Poate gaseste avocatul o modalitate daca l-ati platit si ati discutat anterior...
Avocatii pot gasi solutii juridice...

avocat Claudiu Lascoschi
Depinde de instanta; intra-adevar potrivit legii sunteti obligata la plata taxei anterior efectuarii tranzactiei si de altfel anterior primului termen de judecata; este adevarat ca instanta nu se poate pronunta daca nu este achitata taxa de timbru. Dar...unele instante, daca va prezentati cu o tranzactie la primul termen, nu mai sunt atat de riguroase cu privire la acest aspect, pentru ca oricum trebuie sa dispuna restituirea taxei ulterior; dar atentie solicitati restituirea la acel moment, adica la primul termen si efectuati tranzactia tot la primul termen. Puteti incerca sa va prezentati fara taxa achitata si daca instanta insista, lasati dosarul la a doua strigare si achitati-o imediat.
avocat Cristina Popescu
Instantele cu experienta incearca sa evite amanarea intrucat oamenii se pot razgandi pana la un alt termen...
Important este ca instanta sa inteleaga ca lucrurile simple se pot complica...

Alte discuții în legătură

Restituire taxa judiciara de timbru stancu  georgeta stancu georgeta Buna ziua!As dori si eu , va rog, un raspuns la urmatoarea problema: Am fost reclamanta intr-un dosar de partaj succesoral , si la primul ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo este obligatorie intotdeauna? prin noua taxa de timbru se impune expertiza topo obligatorie pentru evaluare? greus greus Buna, Ziua! Am formulat in instanta o cerere de iesire din indiviziune. obiectul partajului sunt cateva terenuri de 2 ha, pe care le vom imparti la buna ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru de 3% Alynamycina Alynamycina Buna Ziua,am si eu niste nelamuriri in legatura cu un proces: Parinti sunt in proces si trebuie sa evalueze masa partajabila,intrebariile mele ... (vezi toată discuția)