avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Activitate ioanamihaela

Activitate ioanamihaela

Din mass media, am aflat că pentru depunerea online a declarației unice, trebuia să primesc până la sfârșitul lunii mai un cod. Dacă nu am primit acest cod, înseamnă că nu trebuie să depun declarația unică? Sunt pensionară, dar în anul școlar 2017-2018 am predat în regim de plata cu ora și am și un teren dat în arendă. Nu am înțeles dacă trebuie să depun declarația unică pe 2018, căci pe 2017 am înțeles cu nu trebuie întrucât reținerile s-au făcut la sursă inclusiv pentru arendă. De asemenea, prietena mea este și ea pensionară și lucrat în primăvară în regim de plata cu ora și ar vrea să știe dacă trebuie să depună declarația unică.
Am platit anticipat un credit luat in iunie 2006 la una din bancile mari care detine un record de clienti nemultumiti. Am constatat ca dobanda incasata pana acum, dobanda (care a fost calculata pentru o perioada de rambursare de 10 ani) nu a fost recalculata pentru perioada de aproximativ 5 ani pentru care am luat efectiv imprumutul. Probabil ar trebui sa fiu fericita ca nu mi s-a adaugat si o taxa de rambursare anticipata!
Practica bancilor in cazul ratei fixe este ca intai sa incaseze dobanda datorata (in avans) si apoi sa incaseze de fapt rata propriu-zisa.
Acum vreo trei ani, am mai platit in avans un credit la alta banca, la care functionarul mi-a recalculat pe loc dobanda, rezultand o diferenta in favoarea mea, chiar daca se percepea si o dobanda de penalizare.
As vrea sa stiu daca este o normalitate modul in care a procedat acum aceasta banca si care este temeiul legal.
Multumesc anticipat!
Am citit pe conso.ro un articol care sugereaza ca exista deosebiri intre marja fixa exprimata in procente si cea exprimata in p.p. As dori o explicatie care sa ma lamureasca!

[ link extern ]
La dosar a fost un proces-verbal prin care se inlocuia judecatorul pensionat cu altul. Am depus exceptie de tardivitate si decadere, insotita de o speta de acelasi fel de la Curtea de apel Alba-Iulia ca titlu de practica judiciara. Cererea de modificare a fost declarata tardiva.
Din 2008 pana in 2010 ati fost vreodata somat ca sunteti "restantier"? Conform codului civil, banca trebuia sa va someze in termen de cel mult 6 luni. Cititi si codul civil si notificati banca cu privire la aspectele legate de plata anticipata si cu privire la lipsa somatie, cerand si o detaliere chiar pe fiecare luna a sumelor "restante".
Răspuns la discuția Blocare abuziva cont bancar
Primele lucruri pe care ar trebui sa le faca: rezilierea contractului pentru card si cerere catre serviciul la care lucreaza prin care sa solicite sa nu-i vireze salariul catre contul aferent cardului, ci sa-i fie predat direct prin stat de plata. Altfel nu va mai vedea salariul cateva luni sau chiar ani, dupa cum decurg procesele in Romania.
Cred ca in notificarea catre banca ar trebui ceruta si formula dupa care s-a calculat si secreta dobanda interna a bancii, care din 2008 nu trebuia sa mai fie secreta.
Cele mai refractare banci la aplicarea OUG 50 sunt acele banci care au mizat numai pe cresterea dobanzilor, aplicand o formula extrem de riscanta in compozitia ratei fixe: au incasat cu prioritate dodanzile, primele rate fiind practic alcatuite din valoarea dobanzilor, iar ultimele rate fiind alcatuite aproape numai din valoarea soldului la creditul imprumutat. Practic, pe la jumatatea intervalului de rambursare, cred ca vreo trei sferturi din dobanda era deja incasata, bancile realizand profituri uriase pe dobanzile incasate in avans. In momentul actual, politica aceasta duce la pierderi uriase, pe care bancile respective nu le accepta, pentru ca nu le pot compensa prin imprumuturile noi, cam rare in timp de criza.
doberv a scris:

asta incercam sa spun si eu insa ioanamihaela avea alta parere si voiam sa ma conving ca am citit eu bine


Am un credit cu marja fixa de 4p.p., dar banca vrea sa adauge la aceasta marja fixa prevazuta in contractul initial si X=(dobanda de rerinta interna-ROBOR). Avand in vedere ca dobanda la credit a tot crescut pana acum 2 ani, iar de atunci a ramas neschimbata, in timp ce ROBOR a scazut, banca nu are niciun temei legal prin care sa motiveze ca X era tot o marja fixa inclusa in dobanda interna a bancii. Aceleasi considerente cred ca se pot aplica si la creditul 0% marja fixa. In plus, exista o lege din 2008 prin care banca ar fi trebuit sa comunice clientilor modul de calcul al dobanzii, ceea ce nu a facut nicio banca, chiar daca unii din clienti au cerut-o, dupa cum am mai citit pe alte forumuri.
Pana acum, bancile au profitat de vidul legislativ ca sa impuna dobanzile pe care le-au vrut, dupa ce iti acordau la inceput un credit ce parea avantajos.
doberv a scris:

ioanamihaela a scris:

OUG 50 se aplica la formele de imprumut cu dobanda variabila si nu se aplica la creditele cu dobanda fixa ce se bazeaza pe EUROBOR/ROBOR/LIBOR+marja fixa. Totusi ar fi bine sa cititi si ordonanta. .


la ce articol din ordonanta este stipulat ca nu se aplica ordonanta la creditele cu dobanda fixa ?
ori nu am citit eu bine ori dvs.


Art.37 prevede ca dobanda va fi raportata la EUROBOR/LIBOR...+ marja fixa la contracte cu dobanda variabila,iar din art.95 rezulta ca aceleasi prevederi se aplica si la creditele in derulare. Deci puteti constata ca OUG 50 nu se aplica la creditele cu dobanda fixa.
anib a scris:

RUGAMINTE:
Puteti posta sau trimite un model de notificare de refuz?
Am fost si eu astazi la banca si cica trebuie semnat actul aditional pina in data de 17 septembrie. Eu am un contract de credit cu dobinda fixa foarte avantajoasa si acum cei de la banca mi-au dat un act aditional cu dobanda variabila. Am refuzat sa semnez dar mi-au spus ca trebuie sa le fac o notificare pentru refuz.
multumesc


OUG 50 se aplica la formele de imprumut cu dobanda variabila si nu se aplica la creditele cu dobanda fixa ce se bazeaza pe EUROBOR/ROBOR/LIBOR+marja fixa. Totusi ar fi bine sa cititi si ordonanta. Cei de la banca vor sa va impuna un credit cu dobanda variabila mai convenabila pentru ei. Daca aveti vreo notificare din partea lor in sensul in schimbarii creditului cu dobanda fixa in variabila, ar fi bine sa depuneti si o notificare la banca ca nu se aplica OUG in cazul d-voastra invocand articolele din ordinanta care arata la ce aplica (si eventual sa aratati ca veti face plangere penala pentru abuz, iar in cazul proceselor penale nu aveti de platit taxe de timbru judiciar, dar pot dura mai mult) si o plangere la Protectia Consumatorilor, atasand si notificarea bancii.