avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... dobanda datorata bancii in cazul platii anticipate
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

dobanda datorata bancii in cazul platii anticipate

Am platit anticipat un credit luat in iunie 2006 la una din bancile mari care detine un record de clienti nemultumiti. Am constatat ca dobanda incasata pana acum, dobanda (care a fost calculata pentru o perioada de rambursare de 10 ani) nu a fost recalculata pentru perioada de aproximativ 5 ani pentru care am luat efectiv imprumutul. Probabil ar trebui sa fiu fericita ca nu mi s-a adaugat si o taxa de rambursare anticipata!
Practica bancilor in cazul ratei fixe este ca intai sa incaseze dobanda datorata (in avans) si apoi sa incaseze de fapt rata propriu-zisa.
Acum vreo trei ani, am mai platit in avans un credit la alta banca, la care functionarul mi-a recalculat pe loc dobanda, rezultand o diferenta in favoarea mea, chiar daca se percepea si o dobanda de penalizare.
As vrea sa stiu daca este o normalitate modul in care a procedat acum aceasta banca si care este temeiul legal.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MONICA ROXANA Voinea , Consultant credite si finantari 16:27, 26 Februarie 2011
Intrebarea dvs. este atat de..."generica"...incat chiar nu stim ce raspuns sa va oferim.

Pentru fiecare credit, exista un raport contractual, intre beneficiarul acelui credit si societatea care a efectuat "imprumutul".Acel contract, reprezinta, de regula, "legea partilor".

Daca ceea ce vi s-a intamplat, respectiv: "recalcularea dobanzii in momentul platii anticipate a intregului credit" nu este prevazuta in contract, ar trebui sa solicitati temeiul legal, societatii in cauza.

In functie de raspunsul primit, veti sti ce optiuni legale aveti, pentru solutionarea acestei probleme.

la rambursarea anticipata partiala a unui credit se va recalcula dobanda, ca procent contractual aplicata la soldul creditului. Daca realizati plata anticipata integrala, nu se mai pune problema calculului si platii de dobanda. aceasta este regula de calcul a dobanzii bancare aplicate unui credit achitat in avans, partial. Puteti opta pentru pastrarea perioadei initiale de rambursare si reducerea ratei sau mentinerea ratei si reducerea proportionala a perioadei de rambursare (prin deducerea cu numarul de rate platite in avans din numarul total de rate din contract). cred ca, ati inteles mecanismul de calcul. Puteti merge la banca si cere un breviar de calcul pentru parametrii creditului in sold, dupa plata partiala anticipata si probabil, va veti lamuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rambursare anticipata partiala -probleme tatiana28 tatiana28 Buna seara, Am luat un credit pt produse in luna martie acest an in valoare de 3000 lei,luna aceasta la data scadenta m-am prezentat pentru a plati prima ... (vezi toată discuția)
Rambursare anticipata integrala credit gabyioio gabyioio Buna seara! Problema mea este urmatoarea: in iulie, fiind in pana de bani, am facut o refinantare a unui credit. Mai aveam de platit vreo 70 de milioane. ... (vezi toată discuția)
Plata in avans credit‏ cmazilu cmazilu Toate sumele de mai jos sunt pur ipotetice. Sa presupunem ca am un credit ipotecar luat pe 20 de ani (sa zicem 50.000eur). Platesc la el o rata de 500eur ... (vezi toată discuția)