avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... plata in avans credit‏
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

plata in avans credit‏

Toate sumele de mai jos sunt pur ipotetice.

Sa presupunem ca am un credit ipotecar luat pe 20 de ani (sa zicem 50.000eur).
Platesc la el o rata de 500eur din care doar 100eur reprezinta valoarea ce se scade efectiv din credit, restul fiind dobanzi (atentie dobanzi relative la perioada de 20 de ani).

Daca vin dupa 5 ani si platesc in avans o parte substantiala din credit (sa zicem 20.000eur), se returneaza cumva (prin recalculare) suma din dobanzile ce le-am platit in cei 5 ani ca si dobanzi relative la perioada de 20 de ani? In mod evident, de cei 20.000eur pe care tocmai i-am platit, nu mai beneficiez pe 20 de ani ci doar pe cei 5 ani care tocmai au trecut. Se recalculeaza aceasta suma (din dobanzi) deja platita si se considera ca plata a principalului ramas?
Cel mai recent răspuns: ariam , utilizator 22:40, 1 Martie 2010
un raspuns care nu mai este pur ipotetic ci este pe bune:.. asteptati ca banca la care aveti creditul sa anuleze comisionul de plata a datoriei in avans.. altfel va arde.. trebuie sa se conformeze normelor BNR ce tocmai au aparut in zilele astea.. au termen pana in septembrie sa se conformeze toate bancile.. unele o vor face mai devreme, altele mai tarziu, dar pana in septembrie sunt obligate toate altfel comisionul incasat este lovit de nulitate dupa aceasta luna
corect ar fi ca dupa ce platiti o suma mai mare fie sa va fie redusa perioada de plata, fie sa se mentina aceeasi perioada cu o suma mai mica.. eu as opta ptr ultima varianta.. ceea ce ati platit pana in prezent e bun platit..nu se restituie nimic inapoi.. cel putin asa stiu eu ca este politica bancilor.. daca apuca banul, la revedere!
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
Petre Enache, Avocat
Multumesc pentru informatia din prima parte a raspunsului.

In legatura cu "politica" bancilor, o fi e asa, dar e si legala? Si daca e sa ma trimiteti la contractul cu ei, in contract scrie doar ca se parcepe taxa de x% la plata in avans. Cum se interpreteaza lipsa de alte informatii din contract relativ la ce am spus eu in primul post?
Daca doriti sa depuneti o suma mai mare deodata, banca va trage lunar din ea valoarea ratelor, pana cand suma se va epuiza, apoi veti plati iar luna de luna;daca vreti sa rambursati anticipat, trebuie sa dati toata suma datorata (se recalculeaza dobanda) + comisionul de rambursare anticipata.
Asa mi s-a raspuns la banca unde am creditul. Dar fiecare banca are politica ei proprie, poate acum sunt mai flexibili.
Formula de calcul a dobanzii este cea din contract, "soldul ramas de rambursat" fiind avut in vedere ca la calcularea dobanzii la un moment dat.

O plata anticipata atrage micsorarea "soldului ramas de rambursat" avut in vedere pentru acel moment (a se citi data de calcul a dobanzii conform contractului de credit) si nu pentru un moment din trecut si nici pentru un moment din viitor.

Lipsa de informatii din contract duce la o interpretare in dubio pro reo (in favoarea debitorului obligatiei) ceea ce inseamna ca s-ar interpreta in favoarea dvs.

Chiar intr-o atare situatie ramane de demonstrat ca recalcularea dobanzii pentru viitor de catre banca (de la momentul platii in avans) nu are in vedere si platile efectuate pentru trecut la care faceti referire...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rambursare anticipata integrala credit gabyioio gabyioio Buna seara! Problema mea este urmatoarea: in iulie, fiind in pana de bani, am facut o refinantare a unui credit. Mai aveam de platit vreo 70 de milioane. ... (vezi toată discuția)
Dobanda datorata bancii in cazul platii anticipate ioanamihaela ioanamihaela Am platit anticipat un credit luat in iunie 2006 la una din bancile mari care detine un record de clienti nemultumiti. Am constatat ca dobanda incasata pana ... (vezi toată discuția)
Recalculare rata dupa rambursare anticipata, banca distroe distroe Buna ziua, am un credit de nevoi personale de 5600 euro cu rata de 170 euro/luna la banca Raiffeisen. Deoarece dispun de o suma de bani, doresc sa-l rambursez ... (vezi toată discuția)