Buna seara,
Am luat un credit pt produse in luna martie acest an in valoare de 3000 lei,luna aceasta la data scadenta m-am prezentat pentru a plati prima rata si am anuntat ca vreau sa platesc pe langa rata o suma reprezentand plata anticipata partiala si doresc sa mi se recalculeze o rata mai mica pe aceeasi perioada.Am platit si am revenit a doua zi pentru calcul si spre surprinderea mea mi s-a spus ca acea plata anticipata se scade din totalul sumei platite la finalul perioadei de creditare deci nu din soldul principal..Am citit in contract si scrie ca la plata anticipata beneficiez de o reducere a costului creditului concretizata prin recalcularea dobanzii raportata la noul sold al creditului ,inteleg ca suma platita anticipat trebuie scazuta din soldul creditului ramas la data la care se face rambursarea anticipata si nu din valoarea care rezulta platita la finalul perioadei de creditare insa banca sustine ca nu este adevarat.
Va rog frumos sa ma lamuriti care este interpretarea corecta si ce pot sa fac in acest caz?
Multumesc.
In prima faza, faceti o solicitare scrisa catre banca cu ce doriti, atasati cererii o copie dupa contract si o copie dupa chitanta prin care ati platit anticipat.
Dupa ce aveti raspunsul lor.. daca il veti avea, apelati la protectia consumatorului si atasati la fel.
Eu nu am inteles raspunsul pe care vi l-au dat.. cum adica se scade din totalul sumei platite ?
Multumesc pentru raspuns,creditul a fost facut pe 3 ani ,platesc in total cu tot cu dobanzi si comisioane aproximativ 4900 lei si mi s-a spus ca suma platita anticipat se scade din suma de 4900 lei ,atunci care este avantajul la plata anticipata partial?
Sincer cred ca nu avea habar persoana respectiva, cand v-a spus asa ceva.
Suma platita anticipat se scade din principal credit. Evident, dobanda se va aplica in continuare la suma ramasa de plata, ca si principal credit.
rambursarea anticipata se face din credit si nu din dobanda, pentru ca suma de 4900 lei este valoarea totala platibila de client, inteleg.
solicitati bancii noul grafic de rambursare, iar in cazul in care este in neconcordanta cu operatiunea de rambursare efectuata, depuneti o solicitare in scris pentru lamurirea situatiei.
[editat] in cazul unui raspuns nesatisfacator, va sfatuiesc sa va adresati Protectiei Consumatorului