avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Activitate giordano

Activitate giordano

Banuiesc ca părintii au domiciliu stabil in Romania, daca nu sunt divortati, mama, în calitate de reprezentant legal al minorului, se prezinta cu minorul la SPCLEP unde are domiciliul cu documnetele: certificatul de nastere al minorului, certificatul de casatorie al parintilor si dovada adresi de domiciliu. Dca părinții sunt divortati si este incredintat la mama va prezenta hotararea de divort,în loc de cerificat de casatorie. Daca minorul este nascut in străintate si nu detine un certificat de nastere romanesc va trebui să solicite transcrierea acestuia in regsitrele de stare civilă la locul de domiciuliu al mamei.
Răspuns la discuția Pasaportul inlocuieste CI?
în nici un act normativ nu este specificat perioada de valabilitate a contractului de închiriere, daca o persoana are un contract valabilş 365 de zile şi el se prezinta la evidenta persoanelor îna 361 zi si solicita stabilirea domiciliului la adresa din contract ce face lucrătoril de la evidenta a persoanelor nu îl aceptă? Greşi atărta timp cât contractul este in termen de valabilitate, este corect, se poate face domiciliul la adresa din contract.Eeste problema chirasului mai departe daca locuieste sau nu la adresa sau poate prelungi contractul.
Cetăţeanul are obligatia ca in termen de 15 zile de la mutarea la alta adresa de domiciliu să solicite spclep un nou act de identiate cu noua adresa. Din punctul meu de vedere se poate face CI si cu contract valabil 1 lună daca este încheiat încondiţii lagale.
De acord cu dvs. dar la art 15 pct. 2 scrie foarte clar ca cererile care privesc eliberarea unui nou act de idebntitate trebuie însoţite numai de documente care fac dovada adresei de domiciliu sau a resedinţei cu exceptia situatiilor unde au interveni modificari in statul civil, schimbare nume etc. si a posesorilor de BI sau CIP.
La pct. 1 şi 2 al art 15 se refera la cererile pentru eliberarea actului de identiatate si cred ca este vorba de prima eliberare sau dobindirea cetateniei romane, etc iar la pct 3 se refera numai la cereile pentru eliberarea unui nou act de identiate daca solicitantul a detinut o carte de identiate în afara sit de la lit a şi b a pct 3.
Va rog pareri personale.
Pentru persoanele care lucreaza in domeniu vreau sa intreb daca dupa aparita OUG 82/2012 se mai solicta la ghiseu certificatele de nastere si celelate documente in cazul expirarii cartii de identitate, la eliberarea CI la 14 ani mai solicita certificatul de casatorie al parintilor iar la schimbarea domiciliului se mai solicita certificatele de nastere ale copiilor minori sub 14 ani care deasemeni se solicitau si in cazul expirarii actului de identitate.
Unele spclep/uri nu aplica prevederile acestei ordonante.
Va multumesc.
Răspuns la discuția Viza de flotant
Pentru înscrierea în actul de identiate a menţiunii privind stabilirea reşedintei trebuie sa depuneţi la servciul de evidenta a persoanelor de care apartţine adresa la care va stabiliti reşedinţe documentele :
-cere tip cere se procură de le evidenţa persoanelor şi se distribuie gratuit, un tibru fiscal de 4 lei, cartea de identiate a dvs. şi actul de proprietate al imobilului unde vă stabiliti reşedinţa în copie şi original.
Daca nu sunteţi proprietar al imobilului , la depunerearea cererii va trebui să fie prezent şi proprietarul. În situaţia în care aveţi un contract de închiriere în formă autentică, vizat la administraţia finaciară nu mai este nevoie de prezenta proprietarului . Prezenţi contaractul în copie şi original, dar ăfie vizat la administarţia finaciară.
Răspuns la discuția CI LA 14 ANI. PARINTI DIVORTATI
Tata minorului a fost îndrumat către judecătorie pentru obţinerea unei noi hotărâri de reincredinţare a minorului, o tuteleă sau alt documet din care să rezulte că în urma decesului mamei tat este reprezentantul legal.
Cei de la judecătorie au refuzat cererea şi au invocar art 507 din noul cod civil ,,
ART. 507
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească." ori în OG 97 si în HG 1375 nu s-a facut nici o modificare.
ori in hotărârea de încredinţare tata are obligatia de plăteasca pensie de întreţinere dar minorul a fost încredintat mamei.
Putem spune acelaşi lucru si despre minorul încredinţat la mama , mama plecata in străinătate iar minorul locuieste la tata . Mama este de negăsit su se stie prin ce tara este. Cum poate fi pus in legaliate cu carte de identaite in asemena conditie?
Vă mulţumesc,
Buna seara!
Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din drepturi. Minorul locuieşte cu mama. Între timp mama a decedat. Tata ia copilul la domiciliul său si se prezintă la spclep pentru obţinerea căţii de identitate pentru minorul încredinţat la mama şi care între timp a împlinit vârsta de 14 ani.
Întrebare: având în vedere ca mama minorului a decedat, poate tata să fie reprezentatntul legal al minorului fără o alta hotărîre a inatanţei judecătoreşti sau a instanţeio de turtelă, de reîncredinţare a minorului?
Domna nu a spus cind este nascut copilul , daca nastrea a fost inregistrata la starea civla din spania, daca are certificat de nastere spaniol. Daca nasterea nu a fost declarata la primaria locului de nastere din spania si mama declara copilul fara tata atunci nu sunt problame. poate veni în tara cu titlui de calatorie , solicta transcrierea si apoi pasaport. recunoasterea, stabilirea filaitiei si eventual încuviintarea purtarii numelui se face mai tirziu, daca tata doreste. Oare sunt casatoriti legal. sau copilul este rezultatul unei relatii de concubinaj. Daca doamna nu ne da toate detaliile nu putem raspunde corect. Potrivit codului familiei romănesc,, sotul mamei este tatal copilului- asta e, poate noul cod spune alceva . Doamna sa revina cu toate dateliile, ori ce amanunt conteaza.
odata ajunsi ]n românia nu va puteti întoarece in spania fara pasaport
deci atunci cind veniti in românia va trebui sa avţ'i la dvs si certificatul de nastere al copilului elibarat de autoritatile din spania Atentie acesta sa fie in original si sa fie apostilat. în românia mergeti la un notar care are un traducator autorizat , traduceti documentul si apoi va adresati SPCLEP de la locul de domiciliu pentru transcrierea certificatului de nastere si eliberarea unui certificat românesc
Problema este la obţinerea pasaportului pentru că nu il puteţi obţine fără acordul tatalui.
Stiu situatii cînd tatal era de negasit si mama s-a adresat instanţei pentru obţinerea unei hotarîri judecatoresti de incredintarea a minorului. Cu acea hotarare a obţinut pasaport.
Obligatoriu trebuie consimtamintul titularului spatiului de locuit. Chiar daca minorul trebuie sa urmeza domiciliul parintilor. In noua metodologie carea probabil va aparea dupa ce intra in vigoare noul cod civil se zice ca minorul va avea obligatoriu adreasa reprezentantului legal si atunci nu ar mai ttrebui consimtamintul proprietarului daca acesta este altul decit parintii. Poti sa ii faci o proviyorie daca proprietarul n u este de acord cu domiciliul minorului la adresa parintilor. Av aut si eu un astfel de caz dar m/am deplasat in teren si am lamurit proprietarul sa vina sa isi dea consimtamintul.
De anexa 14 nu poate fi vorba, au am avut situatii in care parintii erau plecati afara si copii , majori de altfrel , au venit sa solicite CI ca urmare a expirarii sau a pierderii, am folosit anexa 14 si am constatat ca este ilegal. Cu toate ca acestiai locuiau efectiv in imobil, lucru mentionat de agentii de politie care au facut verificarea.