avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... DOCUMENTE PENTRU CARTE DE IDENTITATE, DUPA OUG 82/2012
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

DOCUMENTE PENTRU CARTE DE IDENTITATE, DUPA OUG 82/2012

Pentru persoanele care lucreaza in domeniu vreau sa intreb daca dupa aparita OUG 82/2012 se mai solicta la ghiseu certificatele de nastere si celelate documente in cazul expirarii cartii de identitate, la eliberarea CI la 14 ani mai solicita certificatul de casatorie al parintilor iar la schimbarea domiciliului se mai solicita certificatele de nastere ale copiilor minori sub 14 ani care deasemeni se solicitau si in cazul expirarii actului de identitate.
Unele spclep/uri nu aplica prevederile acestei ordonante.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 23:47, 1 Ianuarie 2013
Banuiesc ca ati vazut textul ordonantei, nu contine absolut nicio modificare in sensul acesta.
Daca nu l-ati vazut, il aveti aici:
[ link extern ]

La sfarsitul ordonantei sunt enumerate actele normative care sufera modificari (renumerotari in urma abrogarii anumitor articole) iar Hotararea 1375/2006 in care sunt enumerate documentele necesare eliberarii actelor de identitate nu se numara printre ele.
De acord cu dvs. dar la art 15 pct. 2 scrie foarte clar ca cererile care privesc eliberarea unui nou act de idebntitate trebuie însoţite numai de documente care fac dovada adresei de domiciliu sau a resedinţei cu exceptia situatiilor unde au interveni modificari in statul civil, schimbare nume etc. si a posesorilor de BI sau CIP.
La pct. 1 şi 2 al art 15 se refera la cererile pentru eliberarea actului de identiatate si cred ca este vorba de prima eliberare sau dobindirea cetateniei romane, etc iar la pct 3 se refera numai la cereile pentru eliberarea unui nou act de identiate daca solicitantul a detinut o carte de identiate în afara sit de la lit a şi b a pct 3.
Va rog pareri personale.
In opinia mea, ce scrie la art. 15 (3):

Cererile care privesc eliberarea unui nou act de identitate trebuie însoţite numai de documentele care, potrivit legii, fac dovada adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă, [...]

se refera la eliberarea unei noi carti electronice, nu la actualele CI. Cartile electronice, avand stocate acele date suplimentare, este normal sa simplifice procedurile si verificarile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de identitate expirat-lipsa domiciliu elena_d_a elena_d_a Buna ziua, Fiicei mele i-a expirat cartea de identitate, locuim cu chirie, iar proprietarul nu vrea sub nici o forma sa ne faca nici macar contract de ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate la 14 ani hilda47 hilda47 Buna ziua ! As dori sa intreb daca mama are o anumita adresa in cartea de identitate iar pt fiica sa de 14 ani , nu are posibilitatea sa faca declaratia de ... (vezi toată discuția)
Eliberare prima carte de identitate Lucat76 Lucat76 Bună ziua, As dori o informație cu privire la eliberarea unei carte de identitate pentru un minor de 14 ani. Momentan locuim în străinătate și unul ... (vezi toată discuția)