avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Carte de identitate la 14 ani
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Carte de identitate la 14 ani

Buna ziua ! As dori sa intreb daca mama are o anumita adresa in cartea de identitate iar pt fiica sa de 14 ani , nu are posibilitatea sa faca declaratia de domiciliu la aceasi adresa,se poate face carte de identitate pt fata la o alta adresa ?Adica mama si fiica sa aiba domicilii diferite ?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 08:22, 5 August 2013
Nu se poate, copilul trebuie sa aiba acelasi domiciliu macar cu unul dintre parinti.
Daca parintii se inteleg i se poate face CI cu domiciliul la tata.
Pentru eliberarea actului de identitate la implinirea varstei de 14 ani este necesar documentul prin care parintele sau reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu.

DOCUMENTE NECESARE:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnata atât de minor, cât si de parinte/reprezentant legal;
- certificatul de nastere, original si copie;
- actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal;
- documentul cu care parintele/reprezentantul legal face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
- certificatul de casatorie al parintilor sau, dupa caz, hotarârea judecatoreasca, definitiva si irevocabila, în cazul în care parintii sunt divortati, original si copie;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.

[ link extern ]

ORDONANŢA DE URGENŢÃ A GUVERNULUI Nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români
(forma actualizata si consolidata, aplicabila din data de 12 decembrie 2012)

Art. 13
(1) Actul de identitate face dovada identităţii, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă.

Art. 28
(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu:
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau persoană juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a) sau, după caz, la lit. d);
c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b);
d) documentul eliberat de autoritatea administraţiei publice locale, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul
acestuia figurează înscris în Registrul agricol, cu imobil cu destinaţie de locuinţă;
e) actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului său legal ori actul de încredinţare, însoţit, după caz, de unul din actele prevăzute la lit. a)–d), în cazul minorilor care solicită eliberarea unui act de identitate.
(2) Declaraţia de primire în spaţiu a găzduitorului prevăzută la alin. (1) lit. b) poate fi dată în faţa lucrătorului din cadrul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, a poliţistului de siguranţă publică, a notarului public ori a funcţionarului misiunii diplomatice sau oficiului consular al României.
(3) În cazul minorului şi al persoanei puse sub interdicţie, declaraţia pe propria răspundere prevăzută la alin. (1) lit. c) se dă şi se semnează de către părintele sau, după caz, părinţii care exercită autoritatea părintească sau de către reprezentanţii lor legali.

Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul din documentele enumerate la art. 28, prin urmare nu este obligatorie existenta unui act de proprietate, pentru eliberarea CI a fiicei la aceeasi adresa cu a mamei este suficienta declaratia pe propria raspundere data de catre mama, la care se adauga actul de identitate al acesteia si nota de verificare a politistului de ordine publica.
cyan, ce ati scris se aplica in cazul in care casa nu este intabulata sau daca proprietarul nu are act de proprietate ( de ex. l-a pierdut, e mostenitor si nu s-a dezbatut succesiunea etc.). Nu cred ca e cazul aici, pare ca mama locuieste intr-un imobil care nu ii apartine.

Actul de domiciliu precizeaza adresa de domiciliu, nu face dovada posesiei imobilului respectiv. In plus e la art. 13, nu la art. 28 - mai cititi o data ce ati scris la inceputul ultimului paragraf. Ati scris bine dar ati intepretat rau :)
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
Ares-3, moderator
Nu va contrazic dar nu sunt precizate aceste lucruri (lipsa intabularii, pierderea actului de proprietate, etc.) in oug 97/2005!:)

In cuprinsul art. 28 la lit. e) se prevede ca in cazul minorilor dovada adresei de domiciliu se face cu actul de identitate al parintelui insotit, dupa caz, de unul din documentele prevazute la lit. a) - d) iar cum art. 13 prevede ca actul de identitate face dovada adresei de domiciliu (pentru mama) iar declaratia pe proprie raspundere a parintelui este un document prevazut la lit. c) cred ca se poate lua in considerare si declaratia pe proprie raspundere drept "dovada adresei de domiciliu pentru minor".

Bineinteles ca se poate face cartea de identitate si la tata dar cum se procedeaza daca si tatal se afla in aceeasi situatie ca si mama (nu are un act de proprietate)? :hm:

Nu stiu daca se elibereaza carte de identitate provizorii la implinirea varstei de 14 ani dar consider ca este posibila si aceasta varianta deoarece nu exista conditionata de varsta.

Art. 20[1]
(1) Cartea de identitate provizorie se eliberează în următoarele cazuri:
a) când solicitantul nu prezintă toate documentele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii electronice de identitate;

Intradevar, precizeaza adresa, dar in cuprinsul art. 13 scrie "face dovada adresei de domiciliu".
Probabil acesta este si rostul art. 28, de a specifica mai clar care sunt documentele ce reprezinta dovada adresei de domiciliu.
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
cyan, moderator
Dupa caz se refera la acel document pe care il are parintele dintre cele enumerate la a) - d), deci Actul de identitate al parintelui + unul din documentele etc.
Asta pentru ca domiciliul copilului trebuie sa fie la unul dintre parintii lui daca acestia nu locuiesc impreuna.

Se face carte provizorie la 14 ani daca situatia este de asa natura incat nu se poate prezenta acea dovada.
Din fericire se pare ca se va modifica (in sensul relaxarii) legislatia din domeniu.

Am luat de pe site-ul serviciului de evidenta din Oradea (excelent conceput) documentele cu care se poate face dovada adresei de domiciliu, e o lista cu precizari care nu sunt facute in OUG 97/2005:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Expirare ci cateldestept cateldestept Daca fiului meu de 24 ani i-a expirat cartea de identitate si eu nu mai doresc sa-l primesc in spatiu, pot sa-l evacuez? Apartamentul este al meu, mama lui, ... (vezi toată discuția)
Angajare.....ci expirata anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, in cazul cand trebuie sa angajez o pers....aduce actele necesare angajarii , dar constat ca are CI expirata....in baza ... (vezi toată discuția)
Sotul refuza consimtamantul luarii in spatiu geo1999 geo1999 Buna ziua, Sunt casatorita din anul 1999 si locuim in proprietatea sotului dobandita inainte de casatorie.Cartea de Identitate mi-a expirat.Pt.eliberarea unei ... (vezi toată discuția)