Va rog am si eu nevoie de ajutor.
E vorba de constructia unui gard "necomun" adica cum poate fi interpretata la modul practic prevederea din CCiv " Orice gard ce desparte două proprietăţi se socoteşte comun, afara dacă numai una singura din două proprietăţi va fi îngrădită, sau de nu va fi titlu sau posesiune îndestulătoare care sa constate din contra."
Ma intereseaza:
1) ce va face proba ca numai una din proprietati e ingradita
2) ce poate constitui " titlu sau posesiune indestulatoare".
De asemenea ma intereseaza daca pentru un gard construit pe proprietatea mea cu autorizatie de constructie si respectand normele de urbanism, bineinteles, are nevoie de acordul vecinului (recalcitrant, bineinteles)
Apropos de fotografie, o fi fost vreun "gadget" al vremii ...:D
Stiam ca existau, ma interesa daca era folosita la redactarea actelor la nivelul notariatelor, judecatoriilor etc.
Va multumesc mult!
Ati intalnit asa ceva in practica voastra. Mi se pare putin probabil ca actele din anii 30 sa fi fost scrise la masina. Nu stiu ce sa cred despre autenticitate acestui act.
Daca nu erau dactilografiate, atunci ce poate fi? O copie conforma cu originalul? Are semnaturi, o amprenta ...
Ce sa cred?
Revin cu alte intrbari.
1. Daca exista vreo obligatie legala ca M sa-i anunte pe nepotii lui C? Publicitatea se face numai la sediul notarului unde se deschide succesiunea?
2. Daca in termenul de 6 luni de la deschiderea succesiunii accepta numai un singur nepot, ceilalti au vreo cale de atac/contestatie?
3. Nepotii si stranepotii au cote egale, daca sunt in aceeasi clasa de mostenitori?
Folosul e mai mult sa zicem "moral". Pentru ca ceea ce a facut obiectul donatiei, nu are nici o legatura nu nepotii lui C. Nici C nu a contribuit cu mare lucru.
Asa ca M (e vorba de asa parinteasca) nu poate accepta ca ceea ce au facut parintii (respectiv A si B) sa intre pe mana unor persoane care nu prea au de-a face cu familia stricto sensu.
Si mai e si folosul material.
Si ar mai fi si faptul ca la momentul donatiei s-a incalcat cotitatea disponibila speciala 939 CCiv. Dar asta e deja fapt consumat. Si ar mai fi alte aspecte de ordin moral si sentimental.
Buna ziua. Va rog, as vrea si eu niste sfaturi.
Situatia e in felul urmator:
A s-a casatorit cu B.
B a decedat.
Din casatorie a rezultat M.
Dupa decesul lui B, A se recasatoreste cu C.
Pe timpul casatoriei, A doneaza lui C 1/2 din casa si gradina. Din aceasta casatorie nu rezulta copii.
La moartea lui A, C renunta la cota ce ii revenea ca sot supravietuitor in favoarea lui M, dar mentine donatia pe care "o dau cui are grija de mine".
C moare si M se vede in situatia de a mosteni 1/2, iar cealalta cota de 1/2 care a facut obiectul donatie lui A catre C va fi mostenita de nepotii lui C, deoarece nu mai exista parinti sau frati in viata a lui C.
Nu dau detalii asupra contributiei (mai degraba asupra necontributiei) lui C la "cladirea" masei succesorale.
Intrebari:
1. daca exista vreo modalitate ca nepotii sa fie indepartati de la succesiune (desi eu nu am identificat vreuna).
2. daca in termenul de 6 accepta doar o parte din nepotii lui C mostenirea, cealalta parte are vreo cale de atac dupa scurgerea termenului.
3. daca M se intelege cu nepotii sau o parte din ei sa accepte mostenirea si apoi sa cedeze in favoarea lui cu sau fara sulta, cand e mai bine s-o faca mai spre sfarsitul termenului (avand in vedere factorul surpriza, ratiuni morale, foamea de bani) pentru a primi un raspuns pozitiv din partea lor?
4. in cazul neacceptarii solutiei de la 3. de catre nepoti, care ar fi pasii in instanta pentru a obtine o cota cat mai mare din imobil + gradina.
Sper sa nu fi complicat prea mult exprimarea.
De asemenea ar fi bine venite orice sfaturi referitoare la cum sa fie abordata problema de catre M fata de nepotii lui C.
Ca pe vremurile astea e cam greu sa convingi pe cineva sa renunte si la un capat de ata.
Revin oricand pentru detalii suplimentare .