avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Activitate eagle_free

Activitate eagle_free

pai am pus clar intrebarea, raportat la situatia actelor derulate pe care le-am detaliat mai sus:
ce efecte juridice are pentru fiecare din aceste parti tranzactia judiciara si sarcina notata in cartea funciara? si cum este afectat dreptul de proprietate asupra constructiilor de sarcina din CF? care dintre cele acte prevaleaza, tranzactia sau sarcina inscrisa in CF?

intre timp, am identificat acest articol 827 cod procedura civila, republicat, care prevede ca:

"Articolul 827

Inopozabilitatea unor drepturi
Drepturile reale, precum și orice alte drepturi înscrise după notarea urmăririi imobilului în cartea funciară nu vor putea fi opuse creditorului urmăritor și adjudecatarului, în afară de cazurile expres prevăzute de lege ori de cazul în care creditorul sau adjudecatarul s-a declarat de acord cu acel drept ori debitorul sau terțul dobânditor a consemnat sumele necesare acoperirii creanțelor ce se urmăresc, inclusiv dobânzile și cheltuielile de executare."

In cazul de fata, imi este opozabila (mi se opune) dobandirea de catre noul dobanditor (PERSOANA Y) a drepturilor reale din aceasta tranzactie (chiar si dreptul de proprietate tranzactionat asupra constructiilor), daca regula spune ca "nu vor putea fi opuse creditorului urmăritor"? ma incadrez in vreo exceptie la care face trimite articolul 827 cod procedura civila?
sau este viceversa, i se opune noului dobanditor (PERSOANEI Y) urmarirea silita imobiliara notata in favoarea creditorului (PERSOANEI X)?

Luati-o dvs. cum doriti, intrebare sau lamurire.

Multumesc!
Buna ziua!

Doresc si eu cateva lamuriri asupra urmatoarei spete.

O societatea datoreaza o creanta unei persoane fizice (PERSOANA X). Pentru aceasta creanta, exista deja comunicata somatia imobiliara catre societatea debitoare din partea B.E.J. in favoarea acestei persoane creditoare.

Aceeasi societate debitoare detine in proprietate 2 constructii pe terenul proprietate a unei alte persoane fizice (PERSOANA Y) cu care are in derulare un litigiu. In cadrul acestui litigiu, incheie o tranzactie judiciara pe care o depune in camera de consiliu a instantei, prin care cedeaza dreptul de proprietate asupra acestor constructii, in schimbul stergerii unei creante si a altor drepturi (drepturi conditionate si de indeplinirea unor alte obligatii).


Calendarul derularii evenimentelor este urmatorul:
- 31.05.2024 - instanta pronunta hotararea prin care consfinteste tranzactia judiciara;
- pe 02.07.2024 - se comunica hotararea judecatreasca de consfintire a tranzacatiei (pentru transferul dreptului de proprietate catre una dintre partile din proces);
- pe 05.07.2024 - se pronunta incheierea prin care se admiterea cererea BEJ de notare a somatiei imobiliare si tot pe aceasta data se noteaza sarcina in CF (somatia imobiliara cu creanta persoanei X) asupra constructiilor sus-mentionate;
- pe 02.08.2024 - ramane definitiva hotararea judecareasca de consfintire a tranzactiei judiciare/se implineste termenul de recurs impotriva sentintei cu tranzactia.

Intrebarea mea este: ce efecte juridice are pentru fiecare din aceste parti tranzactia judiciara si sarcina notata in cartea funciara? si cum este afectat dreptul de proprietate asupra constructiilor de sarcina din CF? care dintre cele acte prevaleaza, tranzactia sau sarcina inscrisa in CF?

Va multumesc!
Am vrut sa vad o practica judecătorească cum arată, dar in lipsa ei vom merge oricum pe procedura reglementata de prevederile art. 1093 cod procedura civila.

O zi frumoasa!

Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:

V a spus și executorul ca aceasta e procedura, alta soluție care ar putea fi? Ca nu exista alta procedura

Declaratia notariala s-a dat in timpul desfasurarii recursului iar in hotararea de recurs nu s-a analizat fondul problemei.

Declaratia de recunoastere fiind data in septembrie 2022, nu se pune problema prescrierii.

Cu privire la procedura de exequator mentionata de dvs., reiese din prevederile art. 1093 din Codul de procedura civila care asimileaza cu o hotarare judecatoreasca pentru derularea procedurii de exequator.

Nu am gasit, insa, o practica judecatoreasca cu derularea procedurilor de exequator in cazul unor declaratii notariale (de recunoasterea a unei datorii) straine. Se gasesc astfel de spete?
cel puțin la noi legea notarilor o recunoaștere notariala la notariat are valoare de act /titlu executoriu.

Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:

Buna ziua,

In masura in care actul notarial este recunoscut in Anglia ca si titlu executoriu poate fi pus in executare si in Romania, este de facut o analiza pe acest subiect fiindca nu m-am lovit de aceasta situatie. Daca nu reprezinta titlu executoriu, actul notarial reprezinta un mijloc de proba care va putea fi folosit in cadrul unui eventual litigiu care se va putea intenta in Romania.

Va recomand sa luati legatura cu un executor judecatoresc care va poate clarifica in legatura cu natura actului notarial.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea

Am luat legătura cu un executor deja, care ne-a recomandat sa facem procedura cererii de exequatur, ori aceasta procedura (art 1095 cod procedura civila) se derulează pentru hotărâri judecătorești straine, nu spun de acte notariale.

Ma gândeam dacă poate fi asimilat actul notarial de recunoaștere din Anglia cu o hotărâre în conformitate cu prevederile art 165 dim legea 105/1992, in vederea aplicarii procedurii de exequator pe dispozițiile art. 1095 cod procedura civila.

Pe litigiu nu mai putem merge, pentru ca a existat deja litigiu pe acest obiect și s a respins (recurs anulat pe viciu de procedura, iar recunoașterea nitariala s a făcut după înregistrarea pe rol a recursului).

Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:

Buna ziua,

In masura in care actul notarial este recunoscut in Anglia ca si titlu executoriu poate fi pus in executare si in Romania, este de facut o analiza pe acest subiect fiindca nu m-am lovit de aceasta situatie. Daca nu reprezinta titlu executoriu, actul notarial reprezinta un mijloc de proba care va putea fi folosit in cadrul unui eventual litigiu care se va putea intenta in Romania.

Va recomand sa luati legatura cu un executor judecatoresc care va poate clarifica in legatura cu natura actului notarial.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea

Punere in executare recunoastere notariala din Anglia dupa brexit.

Buna ziua!

Care este temeiul legal pentru recunoasterea in Romania a unei declaratii notariale date in Anglia de recunoastere a unei datorii (data in limba romana in Anglia si apostilata)?
Este nevoie sa fie trecuta printr-o procedura de recunoastere?

Am observat ca procedura de exequatur se refera numai la recunoasterea hotararilor judecatoresti straine definitive, nu si a inscrisurilor notariale straine.

De asemenea, am lecturat dispozitiile art. 162 si art. 165 din legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat, care prevad (insa nu stiu daca sunt incidente in cazul de fata):

Articolul 162

Actele oficiale întocmite sau legalizate de către o autoritate străină pot fi folosite în faţa instanţelor române numai dacă sînt supralegalizate, pe cale administrativă ierarhica şi în continuare de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, spre a li se garanta astfel autenticitatea semnaturilor şi sigiliului.
Supralegalizarea pe cale administrativă este supusă procedurii stabilite de statul de origine a actului, urmată de supralegalizarea efectuată fie de către misiunea diplomatică sau oficiul consular român din statul de origine, fie de către misiunea diplomatică sau oficiul consular al statului de origine în România şi, în continuare, în ambele situaţii, de către Ministerul Afacerilor Externe.
Scutirea de supralegalizare este permisă în temeiul legii, al unei înţelegeri internaţionale la care este parte România sau pe bază de reciprocitate.
Supralegalizarea actelor întocmite sau legalizate de instanţele române se face, din partea autorităţilor române, de către Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe, în aceasta ordine.

"Articolul 165
În cazul prezentei legi, termenul de hotărîri străine se referă la actele de jurisdicţie ale instanţelor judecătoreşti, NOTARIATELOR sau oricăror autorităţi competente dintr-un alt stat. "

Am mai lecturat si o norma legale citata in doctrina care prevede (insa nu resusesc sa gasesc acest act normativ):

(3) Art. 50: "Un document care a fost întocmit sau înregistrat ca act autentic şi care este executoriu într-un stat contractant va fi declarat executoriu într-un alt stat contractant în baza unei cereri făcute conform procedurii prevăzute de art. 31 şi urmatoarele. Cererea poate fi respinsă dacă executarea actului autentic este contrară ordinii publice din statul de destinaţie. Actul trebuie sa îndeplinească condiţiile pentru a stabili caracterul său autentic în statul de origine. Prevederile Secţiunii 3 Titlul III sunt aplicabile. “

Va rog sa ma lamuriti care sunt normele internationale incidente in cauza pentru procedura punerii in executare in Romania a unei declaratii notariale de recunoastere a datoriei (a unei sume imprumutate intre 2 cetateni romani) data la un notariat in Anglia in limba romana si apostilata tot acolo.

Va multumesc!
Buna ziua!

Reducerea de varsta de 2 ani se aplica doar in cazul pensiei anticipate partiale? Nu se aplica si in cazul pensiei de limita de varsta pentru cei care vor sa iasa cu 2 ani mai devreme si detin doar stagiul minim de cotizare de 15 ani?
Multumesc!
dispozitiile din OUG 57/2019 prevad ca functiile cu atributii/prerogative de putere publica se transforma in functii publice din posturile contractuale. Am indicat mai sus mai multe prevederi din acest act normativ.
Cunosc definitiile din codul civil. Totusi nu mi-ati raspuns la intrebare: este legala cedarea folosintei cu titlu gratuit a unui bun de catre o societate comerciala (vorbim aici de o situatie speciala, reglementata de legislatia dreptului comercial)? Este reglementata o astfel de posibilitate legala in legislatia societatilor comerciale? nu se creaza un prejudiciu in patrimoniul firmei prin cedarea folosintei bunului cu titlu gratuit? nu este unul dintre factori care duce la insolventa unei societati comerciale? (pentru ca, nu vorbim de persoane fizice, asociatii sau ONG-uri, iar codul civil reprezinta doar o norma de drept comun care se aplica celorlalte subiecte de drept civil).

Cu alte cuvinte, o societatea comerciala poate avea legal calitatea de comodant pentru cedarea bunurilor din patrimoniul sau (a caror proprietara este)?

Astept un raspuns, multumesc!