Am crezut ca in forum se pot pune intrebari pentru a primi un sfat competent. Nu cred ca daca se solicita o lamurire se deschid "noi discutii". Nu este aceeasi problema. Cred ca eu ma exprim destul de clar , din moment ce am solicitat o lamurire privind depunerea contestatiei la INSTANTA. Daca se ajunge in instanta e de la sine inteles ca s-au epuizat celelalte cai legale. E vorba de contestatia privind solutia data de Casa de pensii , nu de catre Comisia de expertiza. Si am solicitat un raspuns doar privind locul unde trebuie depusa contestatia, deoarece in raspunsul dat de CNPAS scrie ca se depune in termen de 45 de zile la judecatoria de care apartin, iar judecatoria nu are sectia de litigii de munca si asigurari socaiale, acesta sectie a are doar tribunalul. Aceasta era nelamurirea mea - judecatoria sau tribunalul si timpul legal de depunere.
Multumesc pentru raspuns. Mai am o singura nelamurire _ in comunicarea de la Casa de Pensii este scris ca pot contesta decizia in instanta in termen de 45 de zile de la comunicare. Cat este termenul de fapt , 30 sau 45 de zile ? Cele 30 de zile au trecut dar ma incadrez in cele 45 . pot depune contestatia daca asa e scris in comunicarea Casei de Pensii ?
As vrea sa stiu la ce sectie a judecatoriei se depune contestatia la decizia de anulare a pensiei medicale, la sectia civila sau la sectia de contencios administrativ. Va multumesc foarte mult.
Multumesc pentru raspuns. Practic pe mine nu ma intereseaza deloc cum a obtinut acest vecin indemnizatia de somaj - probabil pentru merite "deosebite", CERT ESTE CA ARE INDEMNIZATIA DE SOMAJ, el se duce o data pe luna la fortele de munca pentru ca altfel nu mai primeste somajul. Este scris clar pe hartie - SOMAJ- nu altceva, ma rog asta nu are importanta. Parerea mea este ca acei care fac legile sunt neprofesionisti , asta ca sa ma exprim elegant , desi nu merita. Nu e mama in aceasta situatie, din fericire mama are pensia pentru limita de varsta. As fi vrut sa stiu ce poate face prietena mea , in aceasta situatie. Evident, nu o angajeaza nimeni , desi e asistenta medicala ca profesie, dar acum e chiar intr-o situatie disperata, nu are absolut niciun venit. Mie imi este teama sa nu faca vreun gest disperat , mai ales ca a fost pensionata pentru depresie . Cum as putea sa o ajut ? Va multumesc inca o data pentru amabilitate.
Deci sigur beneficiaza de ajutorul de somaj pentru ca merge lunar sa-l ridice , a spus el singur si asa scrie si pe" fluturasul" care i se da de acolo.
A stat EFECTIV IN PENITENCIAR , 5 ani si 3 luni , adica 63 de luni , deci oare cum indeplineste CUMULATIV conditiile ?
Cum se interpreteaza art.35 din legea somajului ?
Art. 35. - (2) Pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. g) si j), stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadelor de asigurare realizate inainte de incetarea raporturilor de munca sau de serviciu.
Prietena mea nu poate indeplini prima conditie pentru ca ,logic, era pensionata gradul 2 de invaliditate. Deci ar trebui sa deduc ca nu poate beneficia de ajutorul de somaj. Cu primaria nu cred ca este o rezolvare.
Eu insa am o MARE NEDUMERIRE. O persoana care a fost pensionata medical , si acum i s-a ridicat , abuziv zic eu, aceasta amarata de pensie medicala, nu poate beneficia de ajutor de somaj, dar eu am un vecin care BENEFICIAZA DE AJUTOR DE SOMAJ , desi a iesit acum 1O LUNI din penitenciar unde a stat vreo 5 ani. CUM INDEPLINESTE ACESTA ACELE CONDITII CUMULATIVE ?
Multumesc pentru raspuns. Daca nu se va putea reangaja ,poate beneficia de indemnizatia de somaj ? Am citit pareri contradictorii. Are 50 de ani , vechime in munca neantrerupta pana la pensionarea medicala de 24 de ani, iar in ultimii 6 ani a fost pensionata medical gradul 2 de invaliditate. In prezent nu are nicio sursa de venit.
Cine elibereaza adeverinta medicala din care rezulta ca persoana e apta de munca?
Daca persoana a fost pensionata medical timp de 6 ani si acum si-a "recapatat" capacitatea de munca trebuie sa prezinte si acea adeverinta medicala sau este suficienta decizia de revizuire ?
Dupa 6 ani de pensionare medicala se mai poate reancadra la vechiul loc de munca ?
Care sunt acele organe competente care pot elibera "dovada" din care sa rezulte ca incadrarea in munca nu mai este posibila la vechiul loc de munca ?
Persoana doreste sa isi vada dosarul individual si cel medical si sa copieze o parte din paginile acestor dosare. Este insa posibil sa nu i se permita , de aceea eu vreau sa stiu ce articol trebuie sa invoce in cererea adresata directorului penitenciarului. Pentru a fi cererea efectuata corect.
Daca trebuie facuta o cerere catre comandantul penitenciarului in care o persoana a executat o pedeapsa, persoana fiind acum in libertate, ce articol din lege trebuie invocat pentru a nu fi refuzata . Se specifica in Legea 275/2006 ceva in acest sens ? Persoana nu se mai afla in stare de detentie. Va multumesc.