avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Activitate sorink

Activitate sorink

Răspuns la discuția Fumatul pe casa scarii
:) bun deci solutiile ar fi ori sa acceptam toate injuriile, calomniile si alte neplaceri provocate de semenii nostri, ori sa ne mutam intr-alt loc unde oamenii sunt mai civilizati.
Este adevarat ca traim intr-o tara in care mai toata lumea sfideaza legea, nu doar bunul simt (inclusiv alesii nostri) dar eu sunt un idealist si vreau sa cred ca inca se mai poate schimba ceva, evident in cadrul legal, si sa nu fim marginalizati noi care respectam regulile si legile societatii.
Răspuns la discuția Fumatul pe casa scarii
Dar ce facem atunci cand nu exista bun simt si educatie? Tocmai din aceste motive stramosii nostri "dupa ce s-au organizat in ginte" au inventat si legea, pentru ca cei care se abat de conduita grupului sa poata fi pedepsiti. Avem o lege (349) care spune clar ca este interzis fumatul in spatiile publice inchise, iar locurile pentru fumat trebuiesc special amenajate (cu ventilatie, extinctoare s.a.). Mai mult, coloanele noi de gaz sunt instalate in casa scarii. Nu cred ca o asociatie de bloc are atata indepententa administrativa incat sa nu se suppuna legilor in vigoare. Din punctul meu de vedere cred ca actualul Inspectorat al Situatiilor de Urgenta (pompierii) are jurisdictie pentru controlul si aplicarea legii in aceste situatii.
Răspuns la discuția Fumatul pe casa scarii
Problema fumatului se regaseste si la mine pe scara, se fumeaza atat pe scara cat si in cabina liftului. Eu locuiesc la ultimul etaj si am un copil de 3 luni. De fiecare data cand deschid usa imi intra miros de fum in casa.
La o cerere de interzicere a fumatului adresata presedintelui asociatiei am primit raspunsul "nu putem face educatie locatarilor". Bineinteles eductia ar trebui sa inceapa cu dumnealor, intrucat membrii familiei doamnei presedinte sunt fumatori si au amenajat pe holul blocului langa usa dumnealor o masa cu scaun si scrumiera.
Banuiesc ca se intelege faptul ca cei din conducerea blocului nu vor lua decizii impotriva lor. Deasemenea legea 349 nu stipuleaza casa scarii ca spatiu public inchis, desi acesta este un spatiu folosit in comun de mai multe persoane (nu vad diferenta intre casa scarii unui bloc si holul unei alte institutii).
Care sunt organele decizionale superioare conducerii asociatiei unui bloc?
Imi pare bine "blocexpert" ca ati ajuns la concluzia ca putului liftului (casa liftului cum am denumit-o eu) nu i se poate schimba destinatia, anterior erati de alta parere.
Imi pare rau ca am amestecat aceste doua subiecte, respectiv amenajarea de depozite in putul liftului si doleanta mea privind spatiul comun de la etajul tehnic. Totusi revin, aceste spatii sunt total distincte.
Imi cer deasemena scuze ca datele furnizate despre pozitionarea depozitelor amenajate nu sunt actualizate, in ultima vreme am folosit liftul in defavoarea scarilor (totusi locuiesc la etajul 10), dar va promit ca o sa fac un mic efort si o urc pe scari asta seara pentru a-mi improspata memoria.
Spatiile din casa liftului transformate in depozit sunt situate la parter, la etajul 4, la etajul 7 (daca imi amintesc eu bine). Nu este un lucru facut organizat, fiecare si-a amenajat dupa cum a putut. Va dati seama ca nu am avut ocazia sa vad un astfel de spatiu, dar dvs chiar credeti ca cineva a turnat planseu din beton cu armatura corespunzatoare, si chiar daca, cum au facut legatura planseului cu peretii casei liftului?
Spatiul de la etajul tehnic nu are legatura cu liftul. La etajul tehnic sunt trei camere separate cu suprafete de 10 - 15 mp.
Locuiesc in acest bloc de mai putin de doi ani, iar pana acum cateva saptamani am avut acces la una din aceste camere. In luna decembrie s-a schimbat conducerea asociatiei si doar acum cateva saptamani am constatat ca nu mai am acces la camera de depozitare inclusiv la lucrurile pe care le aveam acolo, intrucat \"domnii din conducere\" au schimbat lacatele si nici macar nu m-au anuntat sa-mi iau lucrurile de acolo. De aici a pornit si frustrarea mea. Adica pe langa faptul ca detin spatii de depozitare in casa liftului (cel mai probabil ilegal), si-au insusit si tot spatiul de la etajul tehnic.

Mai mult in data de 7 aprilie am facut o cerere oficiala pentru o "cota parte din spatiul comun de la etajul tehnic" (nu pentru o camera, nu sunt nerezonabil) si am cerut precizarea "conditiilor si cadrul legal de utilizare a acestui spatiu (folosinta, inchiriere)".
Raspunsul a fost urmatorul: "In ceea ce priveste spatiul tehnic, vom analiza cererea dvs. si va vom da un raspuns". Acest text a fost scris pe o hartie nedatata, cu o simpla semnatura.
Cu toate ca acele camere sunt folosite ca spatii de depozitare, cu toate ca ei stiu ca am dreptul legal la acel spatiu continua sa ma sfideze deoarece ei sunt mai vechi in bloc decat mine.
O alta cerere a mea a fost interzicerea fumatului pe scara blocului; va rog sa-mi spuneti unde putem initia o discutie pe aceasta tema, deoarece in opinia mea si aceasta este o tema care merita discutata.

Doresc sa escaladez discutia la primaria de sector, Serviciul Relatii cu Asociatiile de Proprietari si Locatari, este OK, imi recomandati alta institutie, alta cale?
legea 50/91 Art. 3
(1)Constructiile civile, industriale, agricole, cele pentru sustinerea
instalatiilor si utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel
sau de oricare alta natura se pot realiza numai cu respectarea
autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind
proiectarea si executarea constructiilor, pentru:
a)lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare,
extindere, reabilitare, schimbare de destinatie sau de reparare a
constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora,
cu exceptia celor prevazute la art. 11.
Cel putin cu asta m-am lamurit.
Si aveti dreptate domnul "blocexpert" oamenii reactioneaza doar atunci cand sunt nemultumiti si nu pot convietui in armonie cu cu oamenii din jur, asta e firea naturii. Si desi ma gandesc din ce in ce mai mult ca aceste depozite pot fi periculoase nu am reactionat tocmai pentru a nu perturba aceasta armonie.
"elga50" nu ma intelege gresit, eu nu vreau un astfel de spatiu. Eu vreau un spatiu din cel existent la etajul tehnic (mare parte situat chiar deasupra apartamentului meu), pe care nu il primesc pentru ca "domnii" din conducere (dupa cum se exprima, "de la putere") si l-au insusit, iar pe langa spatiul de la etajul tehnic mai au amenajate spatii de depozitare si in casa liftului. Am facut o cerere pentru spatiu la etajul tehnic si am primit raspunsul "ca se mai gandesc". Urmeaza sa fac o sesizare la primarie, serviciul de relatii cu asociatiile de proprietari. Mie mi se pare un exces de zel (daca nu un abuz) schimbarea destinatiei unui spatiu tehnic (cum ar fi sa transform coloana de aerisire in ghena personala, ca e prea departe ghena). Ideea e ca vreau sa gasesc cadrul legal cu care sa le demonstrez "domnilor de la putere" ca ceea ce fac si au facut este ilegal.
Sa luam situatia ipotetica in care podeaua unui astfel de spatiu de la un etaj superior cedeaza si in cadere afecteaza atat spatiile si bunurile depozitate sub el, structura casei liftului sau chiar poate duce la vatamare corporala afectand cabina liftului. Cine este raspunzator pentru asta?

Autoritatile nu elibereaza autorizatii pentru modificat spatii cu destinatie speciala din cadrul imobilelor de locuit in comun

Pai cum ramane cu art. 56, e) din legea 230 ?

Din cate stiu eu si pentru modificarea proprietatii private este nevoie de autorizatie de constructie.

Sunt putin confuz...
Multumesc "blocexpert".
Totusi banuiesc ca este nevoie de o autorizatie de constructie din moment ce acele spatii sunt modificate.
Buna ziua, este legala amenajarea unor spatii de depozitare in casa liftului? Scara blocului a fost proiectata cu doua lifturi, dar a fost instalat un singur lift. In spatiul aferent celui de-al doilea lift, unii proprietari si-au amenajat spatii de depozitare. Poate comitetul executiv al blocului sa decida schimbarea destinatiei unui spatiu tehnic (cred ca, casa liftului este un spatiu tehnic)? Daca este posibil acest lucru ce demersuri trebuiesc urmate, trebuiesc autorizatii de constructie?
Daca se poate va rog sa-mi indicati si articolele de lege corespunzatoare.
Va multumesc.