Buna ziua!
Problema mea se prezinta astfel: socrii mei sunt divortati legal din 1996, dar nici in prezent nu au facu partaj. Socrul s-a mutat la amanta oficial tot din 1996, in apartament ramanand soacra si cei 2 fii majori. Acum 2 ani socru s-a apucat de constructia unei case la care fiul cel mare la ajutat si financiar si fizic, spunandu-i ca o face pentru el, dar actele constructiei si a terenului fiind tot pe numele socrului. Dupa ridicarea la rosu a constructiei, socru a scos casa la vanzare, motiv pentru care fiul cel mare a taiat orice conversatie si relatie cu socrul. In prezent fiul cel mare locuieste cu sotia si copilul de 1 an in casa socriilor, unde locuieste si soacra si fratele. Ambii socri sunt trecuti ca proprietari pe contractul apartamentului. Contractul in original al apartamentului este la socru.
Problema mea este ca de cand fiul cel mare (sotul meu) nu mai vorbeste cu socru meu, el nu face decat sa ne ameninte ca ne da afara din apartament, apartament in care in marea majoritate noi si soacramea am investit. Soacra mea nu este de acord cu socru meu, dar ii este frica ca nu cumva sa o de-a si pe ea afara prin solicitarea de partaj de catre socru. Mentionez ca din martie sotului i-a expirat BI iar socru nu vrea sa-i dea contractul in original sa isi faca BI.
Astfel noi ce putem face, pentru ca pentru mine si nu numai este un stres emotional imens, stres care il resimte si copilul meu.
Poate sa ne de-a afara din apartament, chiar daca el nu mai locuieste din 1996 in imobil si daca nu a facut nici o investitie in el? atunci cand a plecat la amanta si-a carat tot ce avea in apartament. Poate sa o faca chiar daca soacra mea nu vrea evacuarea noastra?
Daca s-ar face partaj , cum se poate face ca suma care trebuie restituita socrului sa fie livrata in rate?
Cum ne putem apara din punct de vedere juridic si legal fata de acest stres emotional, de acest rau gratuit? Mentionez ca la tot ce am ralatat avem martori, ca nu mai locuieste aici, ca nu a facut nici o investitie in apartament, avem martori la efortul depus pentru constructia casei, pentru achizitionarea terenului, sotul meu ocupandu-se de toate cele etice si legale, socru doar venind cu banii.
Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra. Va multumesc
"Acordarea acestui drept banesc este obligatorie. Cererile privind valorificarea acestui drept pot fi facute de catre persoanele interesate IN TERMEN DE 3 ANI de la nasterea dreptului (copilului)."
mi-e asta mi s-a raspuns de la ITM referitor la acest subiect:
• Potrivit Art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede ca in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia de un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de acest drept. Acordarea acestui drept banesc este obligatorie. Cererile privind valorificarea acestui drept pot fi facute de catre persoanele interesate IN TERMEN DE 3 ANI de la nasterea dreptului (copilului).
• Potrivit art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, clauzele contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, deci si dumneavoastra.
• Astfel, in calitate de salariat al unei societati comerciale din Romania, sunteti beneficiarul acestui drept.
• Acesta nu se acorda insa decat la cerere, asa incat, pentru a beneficia de ajutorul de nastere trebuie sa depuneti o cerere privind acordarea acestui drept la registratura societatii angajatoare, cerere la care sa atasati certificatul de nastere al bebelusului.
• În ceea ce priveşte modul de calcul al salariului mediu pe unitate, este necesar ca petenta să se adreseze conducerii unităţii la care îşi desfăşoară activitatea.
• În situaţia în care drepturile petentei nu sunt respectate de către angajator, aceasta are posibilitatea de a se adresa Inspecţiei Muncii, în calitate de autoritate de control a aplicării prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă, iar ulterior instanţelor de judecată de pe raza teritorială unde petenta îşi desfăşoară activitatea.
CERERE
In atentia Directorului General :
…………………………….
Subsemnata(ul) ……………………….., angajat(a) in cadrul firmei S.C. ……………………
solicit a-mi aproba plata unui un salariu mediu pe unitate pentru nastere copil , conform urmatoarelor prevederi legale:
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 - 2010
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate acordate familiei;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate; c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
LEGEA NR.571/2003 - legea privind Codul Fiscal, Titlul III -Impozitul pe venit ,
capitolul I -Dispozitii generale
Venituri neimpozabile
Art. 42. - În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.
Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
In cazul in care se refuza prezenta cerere va rog a-mi preciza in scris temeiul legal (lege, ordonanta, contract etc ) in mod explicit pe baza caruia se bazeaza acel raspuns de refuz si persoana care isi asuma prin semnatura aceasta decizie.
Data: Va multumesc
"Daca este acelasi angajator" va referiti daca in continuare a ramas acelasi administrator (persoana care a infiintat firma)?
Si daca nu ma anunta despre desfiintarea postului, eu ce pot face? pot sa trimit adresa de instiintare terminarii perioadei de crestere copil; ca si cum nu stiu de schimbariile survenite? sau sa le spun de accea instiintare pe care ei trebuie sa o faca?
Off topic : daca administratorul a inchis firma veche si a deschis alta noua, eu ca angajat al firmei vechi pot solicita acelasi drepturi ca si un angajat la noua firma? daca nu-s prea, prea.....de ce este posibil, pe baza carui art.?
tocmai am aflat ca vechea firma si-a schimbat si denumirea si locatia, astfel eu pot solicita de la noua firma acel salariu compensatoriu si adeverinta pentru somaj?