avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... premiu de nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

premiu de nastere

Am nascut in septembrie 2009, intrebarea mea este daca beneficiez de acest premiu conf. art. 51 din CCM inaintea implinirii 1 an a copilului, sau am intarziat deja cu cererea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:07, 7 August 2010
puteti depune cererea inainte ca micutul sa implineasca un an.
Nu este chiar asa ..de unde ati scos acel termen de 1 an de zile ? .. actiunea in justitie in cazul refuzului angajatorului de a plati acest ajutor de nastere se prescrie in termen de 6 luni de zile de la data nasterii copilului ...
In speta, sunteti la mana angajatorului intrucat o eventuala actiune in instanta va fi respinsa ca fiind prescrisa.
CERERE
In atentia Directorului General :
…………………………….

Subsemnata(ul) ……………………….., angajat(a) in cadrul firmei S.C. ……………………
solicit a-mi aproba plata unui un salariu mediu pe unitate pentru nastere copil , conform urmatoarelor prevederi legale:
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 - 2010
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor, acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate acordate familiei;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate; c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.

LEGEA NR.571/2003 - legea privind Codul Fiscal, Titlul III -Impozitul pe venit ,
capitolul I -Dispozitii generale

Venituri neimpozabile
Art. 42. - În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:

a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă.
Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;

In cazul in care se refuza prezenta cerere va rog a-mi preciza in scris temeiul legal (lege, ordonanta, contract etc ) in mod explicit pe baza caruia se bazeaza acel raspuns de refuz si persoana care isi asuma prin semnatura aceasta decizie.
Data: Va multumesc
mi-e asta mi s-a raspuns de la ITM referitor la acest subiect:
• Potrivit Art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede ca in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia de un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de acest drept. Acordarea acestui drept banesc este obligatorie. Cererile privind valorificarea acestui drept pot fi facute de catre persoanele interesate IN TERMEN DE 3 ANI de la nasterea dreptului (copilului).

• Potrivit art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, clauzele contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, deci si dumneavoastra.

• Astfel, in calitate de salariat al unei societati comerciale din Romania, sunteti beneficiarul acestui drept.

• Acesta nu se acorda insa decat la cerere, asa incat, pentru a beneficia de ajutorul de nastere trebuie sa depuneti o cerere privind acordarea acestui drept la registratura societatii angajatoare, cerere la care sa atasati certificatul de nastere al bebelusului.

• În ceea ce priveşte modul de calcul al salariului mediu pe unitate, este necesar ca petenta să se adreseze conducerii unităţii la care îşi desfăşoară activitatea.

• În situaţia în care drepturile petentei nu sunt respectate de către angajator, aceasta are posibilitatea de a se adresa Inspecţiei Muncii, în calitate de autoritate de control a aplicării prevederilor legale referitoare la relaţiile de muncă, iar ulterior instanţelor de judecată de pe raza teritorială unde petenta îşi desfăşoară activitatea.
1. Ajutorul de un salariu mediu platit mamei, la nasterea unui copil, este prevazut in CCMUNN, este o clauza a acestuia.
2. In acest caz se aplica prevederile Codului muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
...
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.

Alte discuții în legătură

Acordare ajutor pentru nastere copil lauraadriana lauraadriana Conf. art.51 lit.c din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 angajatorii au obligatia de a acorda salariatilor ajutoarele ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)
Termen solicitare ajutor pentru nasterea unui copil adrianf adrianf Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie foarte importanta pentru mine.Sotia mea a nascut in luna martie 2010.Inainte de nastere a lucrat ca si ... (vezi toată discuția)