avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... premiu de nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

premiu de nastere

Am nascut in septembrie 2009, intrebarea mea este daca beneficiez de acest premiu conf. art. 51 din CCM inaintea implinirii 1 an a copilului, sau am intarziat deja cu cererea?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:07, 7 August 2010
În speta, sunt aplicabile dispozitiile art. 283 lit. e Codul muncii care instituie un termen de 6 luni „ în cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia” întrucât obiectul actiunii îl constituie pretentii reprezentând acordarea unui ajutor material.
"Acordarea acestui drept banesc este obligatorie. Cererile privind valorificarea acestui drept pot fi facute de catre persoanele interesate IN TERMEN DE 3 ANI de la nasterea dreptului (copilului)."

Sa inteleg ca cei de la ITM mi-au raspuns gresit?
1. Cred ca persoana care a raspuns, de la ITM, a facut o confuzie.
2. Ajutorul pentru nasterea unui copil este egal cu un salariu mediu pe unitate dar nu este un drept salarial ci un ajutor, prevazut in CCM.
3. De aceea i se aplica prevederile art.283(1), lit.e) din Codul muncii.

nykk a scris:

"Acordarea acestui drept banesc este obligatorie. Cererile privind valorificarea acestui drept pot fi facute de catre persoanele interesate IN TERMEN DE 3 ANI de la nasterea dreptului (copilului)."

Sa inteleg ca cei de la ITM mi-au raspuns gresit?

Acest ajutor nu este un drept salarial , astfel incat sa-i fie aplicabil termenul de prescriptie de 3 ani ... el este acordat in baza CCM , air pentru nerespecatrea clauzelor unui c.c.m. legea prevede un alt termen de prescriptie ..acela de 6 luni prevazut in art.283 alin.1 lit.e C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare ajutor pentru nastere copil lauraadriana lauraadriana Conf. art.51 lit.c din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 angajatorii au obligatia de a acorda salariatilor ajutoarele ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)
Termen solicitare ajutor pentru nasterea unui copil adrianf adrianf Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie foarte importanta pentru mine.Sotia mea a nascut in luna martie 2010.Inainte de nastere a lucrat ca si ... (vezi toată discuția)