avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare ajutor pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare ajutor pentru nastere copil

Conf. art.51 lit.c din Contractul Colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 angajatorii au obligatia de a acorda salariatilor ajutoarele pentru nasterea fiecarui copil.
Caz concret:
O salariata naste copilul in data de 30 august 2007. I se suspenda CIM pentru crestere si intretinere minor in varsta de pana la 2 ani iar in cazul de fata, 3 ani pentru copil cu handicap, respectiv pana in data de 30 aug.2010.
In data de 20 iulie 2010 solicita acordarea unui ajutor material prevazut la art.51 lit.c din CCM.
Intrebare:
Exista vreun termen de formulare a cererii privind solicitarea acordarii unui salariu mediu pe unitate conform textului de lege invocat mai sus si care este temeiul legal?
Va multumesc.
Cu stima,
Laura

Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
lauraadriana, utilizator
Cel mai recent răspuns: lauraadriana , utilizator 15:56, 10 August 2010
1. Ajutorul dat mamei la nasterea unui copil (conform art.51, lit.c) din CCMUNN pe anii 2007-2010) este egal cu un salariu mediu pe unitate dar nu este de natura salariala.
2. In acest caz se aplica urmatoarea prevedere din Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
...
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
3. Inseamna ca trebuia sa cereti acest ajutor pana la varsta de 6 luni a copilului.
Angjatorii stiu asta si au castigat in instanta pe acest articol din Codul muncii.
Multumesc pentru raspuns!
Va doresc o zi buna in continuare.
Laura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul mediu pe societate,la nasterea unui copil[eveniment] stanca daniel stanca daniel va implor sa-mi dati dati o lege unde specifica exact cat este valabil de la nasterea unui copil,pentru salariul mediu pe societate,caci firmele nusi respecta ... (vezi toată discuția)
Ajutor nastere Geo_2008 Geo_2008 va rog spuneti-mi daca este obligatoriu sa dau unei angajate ajutor de nastere in conditiile in care firma are pierdere? (vezi toată discuția)
Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)