avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu suplimentar pt nasetre
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu suplimentar pt nasetre

buna ziua
va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului
in cat timp se prescrie salariul pt nastere? 3 ani sau 6 luni?

daca este salariu ar trebui prescris in 3 ani, dar salariul este impozabil
daca este un ajutor de alta natura decat salariala, ar trebui prescris in 6 luni si sa nu fie impozabil
in CF acest ajutor nu este inclus in veniturile salariale si este neimpozabil (art.55, al.4, pct.a)
asadar, salariul pt nastere are titulatura de salariu (ci nu de un ajutor echivalent cu un salariu...) dar este trecut si la ajutoare neimpozabile, deci cum se considera?


CCM 2005-2006 (aprox. identic si CCM 2007-2010 doar ca in loc de baza este salariul mediu pe unitate)
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza;

CM
Art. 283. [termenele de prescripţie extinctivă]
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului

Codul fiscal (www.codulfiscal.com), cap. III, art. 55, alin. (4)
Urmatoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor..............



va multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 23:36, 24 August 2008
In opinia mea se aplica termenul de 3 ani, si nu cel de 6 luni. Dispozitiile privind ajutorul pentru nastere de copil sunt cuprinse in CCMN, si consider ca lit. e) se refera la CCM la nivel de unitate sau ramura.Oricare ar fi interpretarea cu privire la prescriptie, dreptul dvs la acel ajutor exista, astfel ca angajatorul poate sa isi onoreze obligatia chiar daca dvs ati fi depasit termenul legal pentru actiune. Nu veti plati taxa de timbru in cazul unui litigiu de munca pe aceasta tema, asa ca mai bine lasati judecatorul sa decida asupra termenului de prescriptie. Primind citatia, societatea probabil ca va va achita suma cuvenita chiar inainte de primul termen. Nu aveti nimic de pierdut daca faceti actiunea in instanta, nu trebuie decat sa depuneti certificatul de nastere al copilului in copie si dovada ca sunteti angajata la firma X inca inainte de nasterea copilului.
In opinia mea este vorba totusi de un drept salarial, acest inteles il da si CCMUNN pe anii 2007-2010 cand stipuleaza la art.51lit. c) « un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate ». In caz contrar, l-ar fi denumit « indemnizatie » sau « o suma reprezentand c/val unui salariu mediu pe unitate »,etc..
Cat priveste dispozitiile Codului fiscal, potrivit art.55 alin.4, lit.l) – spre exemplu - nici veniturile din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator nu se impoziteaza, desi sunt clar denumite in cod, « venituri din salarii ».
In concluzie, consider ca, in speta invocata de dvs. se justifica aplicarea termenului de prescriptie de 3 ani – Codul muncii,art. 283 alin.1 lit.c)
Sunt de aceeasi parere: termenul de prescriere al salariului este de 3 ani conform Codului Muncii art 283 . 1. c

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Premiu de nastere Ada Cristina Ada Cristina Am nascut in septembrie 2009, intrebarea mea este daca beneficiez de acest premiu conf. art. 51 din CCM inaintea implinirii 1 an a copilului, sau am intarziat ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere acordata de angajator allison allison Buna. Am primit de la angajator o prima de nastere echivalenta cu salariul meu net, si nu cu salariul mediu pe unitate (care e mult mai mare decat salariul ... (vezi toată discuția)
Termen solicitare ajutor pentru nasterea unui copil adrianf adrianf Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie foarte importanta pentru mine.Sotia mea a nascut in luna martie 2010.Inainte de nastere a lucrat ca si ... (vezi toată discuția)