Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 (in cazurile in care se aplica), obliga de asemenea firma sa plateasca la nastere un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
Un salariu mediu este media tuturor salariilor din societatea respectiva.
1. Va redau, din Codul muncii:
Art. 283. - (1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca;
b) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care s-a comunicat decizia de sanctionare disciplinara;
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
d) pe toata durata existentei contractului, in cazul in care se solicita constatarea nulitatii unui contract individual sau colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia;
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
(2) In toate situatiile, altele decat cele prevazute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data nasterii dreptului.
2. Asadar pentru drepturi salariale (salarii, concedii, salarii compensatorii) termenul de prescriptie este de 3 ani de la data nasterii dreptului respectiv (v. art.283(1), lit.c) din Codul muncii).
3. Salariul mediu pe unitate platit mamei la nastere este un drept prevazut in CCMUNN pe anii 2007-2010, art.51 lit.c) si atunci se aplica Codul muncii, art.283(1), lit.e), care spune ca termenul de prescriptie este de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune (adica 6 luni de la nasterea copilului).
4. Daca puteti face dovada ca ati cerut acest drept inainte de a implini copilul 6 luni, sunteti in legalitate si puteti cere in instanta de judecata sa va dea banii.
5. Ar fi bine daca ati consulta un avocat, care sa va reprezinte interesele in fata instantei.
Este vorba de Legea 53/2003-Codul Muncii, art. 283, alin 1 lit.c). Acesta se refera la drepturi salariale derivate din contractul individual de munca:
"Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluþionãrii unui conflict de muncã pot fi formulate:
c) în termen de 3 ani de la data naºterii dreptului la acþiune, în situaþia în care obiectul conflictului individual de muncã constã în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despãgubiri cãtre salariat, precum ºi în cazul rãspunderii patrimoniale a salariaþilor faþã de angajator;"
Salariul mediu pe unitate platit mamei pentru nastere conform art. 51 lit.c) din CCM National nu este un drept salarial ci este un ajutor material rezultat dintr-o clauza a contractului de munca. Acest fapt face ca angajatorul dvoastra sa se refere la termenul de 6 luni (nu 7 luni) prevazut in art. pe care l-am mentionat la inceput, respectiv lit. e):
"Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluþionãrii unui conflict de muncã pot fi formulate:
e) în termen de 6 luni de la data naºterii dreptului la acþiune, în cazul neexecutãrii contractului colectiv de muncã ori a unor clauze ale acestuia."
Poate cu un avocat mai perspicace decat al angajatorului puteti sa va legati de termenul de 3 ani, desi nu stiu daca merita angajarea unui avocat pentru o situatie a carei reusita este sub semnul intrebarii.