avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Activitate popcomansimion

Activitate popcomansimion

Discuție Drept uzufruct
Am încheiat cu soția testamente reciproce prin care asiguram soțului supraviețuitor dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului. După decesul soției, fiica soției din altă căsătorie mi-a cerut în instanță o sumă de bani în schimbul părții cuvenite ei ca nudă proprietate. Există o modalitate de apreciere (de calcul) a valorii în bani a dreptului meu de uzufruct viager, astfel încât din suma pe care eu trebuie să o dau ei pt. partea ei de apartament să se scadă suma calculată pt. evaluarea dreptului de uzufruct viager?
Răspuns la discuția Uzufruct viager
Mulțumesc pt. răspuns.
Răspuns la discuția Uzufruct viager
Mulțumesc pentru răspuns, dar eu cred că nu m-am făcut înțeles foarte bine.
Nu copilul trebuie să îmi dea, ci eu pt. ca să rămâne ap. în întregime al meu.
Reiau cu exemplificări concrete.
Copilul soției a inițiat o acțiune prin care cere ca eu să rămân proprietar a 100% din apartament, iar eu să îi dau o sumă A de bani (3/4 din prețul de piață, care a fost estimat la 52.000 euro, adică eu trebuie să-i dau 39.000 euro).
S-a făcut o expertiză care a stabilit 2 lucruri: valoarea de piață a apartamentului (B, în valoare de 52.000 euro)) și valoarea dreptului de uzufruct deținut de mine (C, apreciat la 14.000 euro).
Întrebarea mea este: ce rol are valoarea dreptului de uzufruct (C=14.000 euro); suma C=14.000 euro se adaugă la suma A=39.000 euro (pt. răscumpărarea de către mine a părții din ap. ce ar reveni copilului ca proprietate nudă), sau se scade din suma A=39.000 euro?
În final, pentru a rămâne în proprietatea 100% a apartamentului eu trebuie să-i dau copilului suma de A+C=39.000+14.000=53.000 sau trebuie să îi dau copilului suma de A-C=39.000-14.000=25.000 euro?
Discuție Uzufruct viager
Eu și soția am avut ca bun comun un apartament. Am făcut testament reciproc prin care lăsam soțului supraviețuitor drept de uzufruct viager. Nu am avut copii impreună, ci fiecare a avut câte un copil din căsătorii anterioare. Copilul soției a inițiat o acțiune prin care cere ca eu să rămân proprietar a 100% din apartament, iar eu să îi dau o sumă A de bani. S-a făcut o expertiză care a stabilit 2 lucruri: valoarea de piață a apartamentului (B) și valoarea dreptului de uzufruct deținut de mine (C). Întrebarea mea este: ce rol are valoarea dreptului de uzufruct (C); suma C se adaugă la suma A (pt. răscumpărarea de către mine a părții copilului din apartament), sau se scade din suma A?