Un acţionar persoană fizică încasează cu întârzâiere de la o societate cu profil comercial o anumită sumă de bani sub formă de dividende , pentru care are dreptul să perceapă penalităţi .
Conform O.G.9/2000 penalităţile în materie comercială se calculează la nivelul dobânzii comunicate de BNR, iar în materie civilă acestea vor fi diminuate cu 20%.
Întrebare : Acest litigiu este de natură comercială sau civilă. Mulţumesc.
Cu o lună înainte de împlinirea termenului de prescripţie de 3 ani, debitorul recunoaşte în scris prin procesul verbal de conciliere ( art. 720 indice 1), datoria pe care o are faţă de creditor, angajându-se la plata acesteia la termene care depăşesc prescripţia iniţială .
Întrebare = Recunoaşterea datoriei întrerupe termenul de prescripţie iniţial şi de la data încheierii procesului verbal de conciliere începe să curgă un nou termen de prescripţie ? ( Nu sunt de formaţie juridică, dar aşa înţeleg eu din decretul 167/1958 - art. 16 a şi art. 17.). Vă mulţumesc.
domnule marius eu consider ca finalitatea unei AGA este o hotarire, care in conf. cu legea 31 trebuie publicata in Mof pentru a fi opozabila in 15 zile , dupa care este definitiva. Deci acordarea dividendelor cuvenite sau prescriptia acestora curge de la publicarea in monitor plus 15 zile. Plata dividendelor legale se face fara dobinda in 6 luni , dupa care pina la trei ani cind intervine prescriptia generala, plata acestora se poate face cu acordare de dobinzi legale ( pentru 2ani si 6 luni intirziiere se platesc dobinzi).
Condider ca sunt termene diferite de prescriptie pentru dividende si pentru dobinda la dividende ( diferenta de 6 luni).
Mentiunea cu dividendele necuvenite nu are legatura cu problema mea. Multumesc.
Conf.art.67/legea31/1990-dividendele se plătesc în termen de maxim 6 luni de la data publicării hot.AG în MOf plus 15 zile pt. contestaţii. În caz de neplată societatea va plăti daune interese la nivelul dobânzii bancare.
Situaţie concretă : plata dividendelor pt. 2006 s-a prescris în iulie 2010. Înţeleg să pot solicita dobânda la dividendele neachitate până în ianuarie 2001, deoarece prescripţia curge de la "data naşterii".
Dividendele s-au "născut" în mai 2007 ( publicate în Mof în iulie 2007), dar dobînda la dividende s-a "născut" după 6 luni conf. art 67/legea 31, în acest interval de 6 luni plata dividendelor se poate face fără calcularea de dobânzi.
Vă rog să-mi confirmaţi raţionamentul ( revin cu detalii dacă este necesar) . Mulţumesc şi pt. răspunsul anterior.
Dividendele neacordate acţionarilor de către o societate pe acţiuni, se prescriu în termen de 3 ani de la "data naşterii" - ( decret 167/1958-despre prescripţie).
Întrebare : Care este " data naşterii" :
1. data la care a avut loc adunarea generală
2. data publicării hotărârii AG în MOf, plus 15 zile pentru contestaţii ( art.132/ legea31/1990). Mulţumesc.