Dividendele neacordate acţionarilor de către o societate pe acţiuni, se prescriu în termen de 3 ani de la "data naşterii" - ( decret 167/1958-despre prescripţie).
Întrebare : Care este " data naşterii" :
1. data la care a avut loc adunarea generală
2. data publicării hotărârii AG în MOf, plus 15 zile pentru contestaţii ( art.132/ legea31/1990). Mulţumesc.
Buna ziua.
Art.67 alin.5,din Legea 31/1990,privitor la termenul de 3 ani,se refera la termenul de ,,restituire a dividendedelor platite necuvenit",nu face referire la dreptul de achitare .
Dreptul de achitare in 3 ani,cred ca se deduce din prescriptia generala de 3 ani in materie comerciala .
In Legea 31/1990, scrie ca dividendele se acorda in termen de 6 luni de la aprobarea situatiei anuale de catre AGA,de aceea cred ca tot acest moment este uzual si pentru termenul de prescriptie de 3 ani .
Marius Bote .
domnule marius eu consider ca finalitatea unei AGA este o hotarire, care in conf. cu legea 31 trebuie publicata in Mof pentru a fi opozabila in 15 zile , dupa care este definitiva. Deci acordarea dividendelor cuvenite sau prescriptia acestora curge de la publicarea in monitor plus 15 zile. Plata dividendelor legale se face fara dobinda in 6 luni , dupa care pina la trei ani cind intervine prescriptia generala, plata acestora se poate face cu acordare de dobinzi legale ( pentru 2ani si 6 luni intirziiere se platesc dobinzi).
Condider ca sunt termene diferite de prescriptie pentru dividende si pentru dobinda la dividende ( diferenta de 6 luni).
Mentiunea cu dividendele necuvenite nu are legatura cu problema mea. Multumesc.