avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... despre prescripþie dividende neacordate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

despre prescripþie dividende neacordate

Dividendele neacordate acţionarilor de către o societate pe acţiuni, se prescriu în termen de 3 ani de la "data naşterii" - ( decret 167/1958-despre prescripţie).
Întrebare : Care este " data naşterii" :
1. data la care a avut loc adunarea generală
2. data publicării hotărârii AG în MOf, plus 15 zile pentru contestaţii ( art.132/ legea31/1990). Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: dragosh_b , utilizator 15:32, 28 Iunie 2011
Punctul 2
Buna ziua.
Art.67 alin.5,din Legea 31/1990,privitor la termenul de 3 ani,se refera la termenul de ,,restituire a dividendedelor platite necuvenit",nu face referire la dreptul de achitare .
Dreptul de achitare in 3 ani,cred ca se deduce din prescriptia generala de 3 ani in materie comerciala .
In Legea 31/1990, scrie ca dividendele se acorda in termen de 6 luni de la aprobarea situatiei anuale de catre AGA,de aceea cred ca tot acest moment este uzual si pentru termenul de prescriptie de 3 ani .
Marius Bote .
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Iulie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
domnule marius eu consider ca finalitatea unei AGA este o hotarire, care in conf. cu legea 31 trebuie publicata in Mof pentru a fi opozabila in 15 zile , dupa care este definitiva. Deci acordarea dividendelor cuvenite sau prescriptia acestora curge de la publicarea in monitor plus 15 zile. Plata dividendelor legale se face fara dobinda in 6 luni , dupa care pina la trei ani cind intervine prescriptia generala, plata acestora se poate face cu acordare de dobinzi legale ( pentru 2ani si 6 luni intirziiere se platesc dobinzi).
Condider ca sunt termene diferite de prescriptie pentru dividende si pentru dobinda la dividende ( diferenta de 6 luni).
Mentiunea cu dividendele necuvenite nu are legatura cu problema mea. Multumesc.
dividentele se pot acorda numai pe o perioda de 3 ani in urma.
Eu am primit dividende din 2001 pana in 2008, ca restante, anul acesta. Pentru anul 2009 am primit dividentele separat.

Alte discuții în legătură

Acordare dobândã la dividende prescrise vaslui vaslui Conf.art.67/legea31/1990-dividendele se plătesc în termen de maxim 6 luni de la data publicării hot.AG în MOf plus 15 zile pt. contestaţii. În caz de ... (vezi toată discuția)
Prescrierea dividendelor eleoana eleoana va rog frumos sa imi spuneti care este termenul de prescriere in cazul dividendelor (ridicarii acestora) si nu termenul dreptului la actiunea in restituire asa ... (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)