avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Activitate CONSTANTINCINTAR

Activitate CONSTANTINCINTAR

Buna seara...
De ceva timp, in orasul in care locuiesc, tot mai multi pensionari depun la Casa de Pensii cereri de restituire a CAS-ului aferent sumei de 740 RON.
Intrebare: o astfel de solicitare poate avea sorti de izbanda?


Cam asa arata solicitarea:




DOMNULE DIRECTOR,



Subsemnatul/a, _____________________, cu domiciliul în Drobeta Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi, str. __________________, bl ___, sc. ____, ap. ___, CNP ______________________, tel. __________, cu ultimul loc de muncă la U.M. 0683 Drobeta Turnu-Severin, dosarul de pensie nr. __________, având în vedere Deciziile nr. 223 şi 224 pronunţate în data de 13.03.2012 de către Curtea Constituţională referitoare la dispoziţiile art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii ?care sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5% se aplică numai veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei? vă rog să dispuneţi:
- ca din luna aprilie 2012 această contribuţie să fie calculată şi reţinută numai pentru veniturile din pensie care depăşesc 740 de lei;
- restituirea în luna aprilie 2012 a sumelor reţinute nelegal, indexate corespunzător, astfel:
Sumă lunară reţinută = 740 lei x 5,5% = 40,70 lei
Anul 2011:
Ian......Suma:40.70 lei......IPC:103.38.......Suma actualizata: 42.08 lei
...............................si se continua pana in Martie 2012 rezultand o suma totala de 619.64 lei.


PS. Ma gandeam sa fac si eu asa ceva pentru parintii mei, cu toate ca ma indoiesc de faptul ca [Editat] de Basescu sa restituie cam 6 milioane fiecarui pensionar!
Revin cu un raspuns primit din partea Politiei Romane (cand am postat intrebarea pe acest forum, am solicitat informatii si Politiei Romane):



La adresa dumneavoastră transmisă unității noastre, prin care solicitați unele lămuriri referitoare la utilizarea de către inspectorii vamali a mijloacelor speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră, vă comunicăm următoarele:
În conformitate cu prevederile art. 32 alin. (2) lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, modificată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 54/23.06.2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase de culoare albastră și autovehiculele aparţinând Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
De asemenea, vă informăm faptul că la art. 2 din Hotărârea de Guvern nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agenției Nationale de Administrare Fiscală, se prevede că printre instituțiile aflate în subordinea acesteia se numără și Autoritatea Națională a Vămilor.

Cu stimă,


DIRECTOR,
Comisar-şef de poliţie

DINIŢÃ LUCIAN





Bucureşti, Bulevardul George Coşbuc nr.83 – 85, sector 5
e-mail: circulatie@politiaromana.ro


In concluzie, acelasi Lucian Dinita se contrazice singur (in interviul de mai sus/in raspunsul dat acum). Trec peste faptul ca poate era dupa o noapte de chef cand a dat interviul (august 2010!)...si acum justifica pozitiv dreptul "Vamii" la culoarea albastra bazandu-se pe o OUG publicata in iunie 2010 (adica INAINTE de august 2010).....in fine.....dovada clara de competenta! La doua luni de la publicare, se pare ca L. Dinita nu auzise de ea......
Deoarece am citit si OUG-urile la care se facea referire in raspunsul primit (si deoarece NU AM VAZUT STIPULAT CLAR: CULOAREA ALBASTRA!), revin tot cu intrebarea in cauza: AUTORITATEA NATIONALA A VAMILOR ARE DREPT LA GIROFAR ALBASTRU? Raspunsul primit din partea Politiei Romane e cam "in coada de peste".....interpretabil, atat timp cat nu vad nimic stipulat clar, lege, numar articol! Si se bate cap in cap cu raspunsul primit aici.
Ori ALBASTRU, ori GALBEN/PORTOCALIU?
Dar de data asta prefer un raspuns clar, bazat "negru pe alb" pe articole din lege. Sa vad undeva culoarea ALBASTRA alaturata "Vamilor". Asta caut si nu gasesc.
Multumesc anticipat!
Titlul:..........drept DE a circula.......(rectific!)


Buna ziua,
Am o nelamurire.....
Cu ceva timp in urma, am avut o discutie cu un inspector vamal, vecin cu mine, discutie prin care acesta incerca sa ma convinga de faptul ca ei, "vamesii", au regim preferential in trafic, ca pot folosi girofar de culoare allbastra oricand vor. Desi mi s-a parut dubios raspunsul, nu am dezvoltat subiectul pentru ca nu m-a interesat problema. Recent, am participat la "un chef" unde erau de fata si procurori, politisti, etc. si discutia a deviat intamplator spre "girofaruri" in momentul cand cineva povestea cum fac abuz de girofar cei din "Politia Locala". Mi-am amintit si eu discutia ce o avusesem cu vamesul respectiv (vames ce locuieste in Drobeta Turnu Severin si lucreaza la Vama Portile de Fier I - cam 15 km distanta - si care obisnuieste in mod repetat sa faca naveta spre locul de munca cu girofarul albastru in functiune).
Lucian Dinita, afirma contrariul! Vamesii nu au drept la girofar albastru!
"ARR are drept sa opreasca acum, dar rovinieta, daca stam bine sa ne gandim, este a CNADNR... Si CNADNR o sa vrea sa opreasca in trafic. Pe de alta parte, ca sa opresti, iti trebuie si girofar. O sa fim o tara de girofaruri... ARR, RAR, CNADNR... si ANAF, si cei de la Administratia Vamilor vor girofar si sirena. Oricum, au voie sa opreasca, dar nu au drept de girofar de culoare albastra sau rosie. Pe de alta parte, nu vor girofar doar ca sa opreasca masini in trafic... vor sa se plimbe si ei fara sa fie deranjati, sa-si duca soacra la doctor, painea acasa... Dar nici unul nu poate sa sustina caracterul de urgenta a actiunii lui. E o perceptie generala gresita: nu tine neaparat de importanta activitatii, cat de cealalta latura: daca aprind lumina albastra, toata lumea se da la o parte, iar daca o aprind pe cea rosie, toti se opresc... Sunt 8 masini, de la 8 institutii, toate cu girofaruri (nu mai discutam de SPP, Guvern etc). Asa, toata lumea poarta girofar in Romania." (extras din articolul de mai jos)
[ link extern ]
In concluzie (cunosc si art.32 din OUG 195/2002) as vrea o alta opinie.
"Vama" versus Dinita? Cine are dreptate?
Vamesii au drept la girofar albastru? De cand???
Mi-as lua si eu, sa o duc pe soacra-mea la strand.....sa nu mai stau in trafic......

Mai concret, daca la Primarie si la Inspectia in Constructii nu se cunoaste acest lucru (sau nu se intelege) eu ce pot face?
Mi s-a spus clar CA NU AM CE FACE!
Se pare ca cineva e in eroare! Tocmai am vorbit cu un inspector de la Inspectia in Constructii si mi-a precizat ca Noul Cod Civil a intrat in vigoare la 1 Oct.2011. Toate constructiile facute inainte de aceasta data (si in acest caz, respectivul gratar este facut cam din toamna anului 2010) nu intra sub incidenta art.612. In concluzie......cum se procedeaza?
Nicio suparare, m-am distrat.....nu m-a deranjat!
Stimate domn.....asta am si intrebat practic: care articol era din noul cod civil si care era din vechiul cod.
Iar in ceea ce priveste vaginul meu......ultima data cand m-am uitat in pantaloni (inainte de a posta aici intrebarea mea) aveam penis!
O sa verific din nou.....poate s-a modificat situatia.....sa nu am vreo surpriza.....
Oricum, multumesc pentru raspuns.
Eu nu mai pricep nimic!
Exista DOUA ART. 612???

In afara de cel prezentat mai sus......eu am gasit un altul......
"Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri (1.90 m)intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina."

Atunci.....eu dupa care ma mai iau?

Ambele sunt actuale? Si ambele sunt 612?

Iar in situatia in cauza, la cine se poate apela? Garda de Mediu? Primarie?......




Eu asta am gasit.....de la 610....la 614....(de asta nici nu mai pricep CARE articol mai este de actualitate....)

SECTIUNEA II: Despre distanta si lucrarile intermediare cerute pentru oarecare constructii

Art. 610

Cel ce face un put sau o privata linga un zid fie comun sau nu;
cel ce vrea sa cladeasca un camin sau vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i alature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie linga zid un magazin (depozit) de sare, sau gramezi de materii corozive;
e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vatamare vecinului.


SECTIUNEA III: Despre vederea in proprietatea vecinului

Art. 611

Unul din vecini nu poate face, fara consimtamintul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun.

Art. 612

Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.

Art. 613

Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.

Art. 614

Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara, pina la linia de despartire a celor doua proprietati.



In ACEST 612.....nu se precizeaza nimic despre cei 60 de cm!
Buna ziua.
Ma confrunt cu urmatoarea problema......
Un vecin, gard in gard cu mine, are construit un gratar (barbeque) exact lipit de gard.
Acest lucru ma deranjeaza din mai multe puncte de vedere:
1. In primul rand, fumul care intotdeauna are directia de la el spre mine, el stand la Vest (in raport cu mine), eu stand la Est (in raport cu el). Iar fumul (vantul) cam intotdeauna bate de la N-V spre S-E (e o caracteristica a Romaniei).
Din acest motiv, cosul fiind destul de jos, te afumi la greu fara sa vrei. Un exemplu: rufe puse la uscat, in curte, erau afumate.....incat am fost nevoit sa le bag din nou la spalat;
I-am atras atentia respectivului sa-si ridice cosul, dar individul a refuzat sa se conformeze (e plutonier.......deci nu pot avea pretentii ca este si capabil de gandire);
2. Pe langa zidul (gardul) cu pricina eu am plantata vita de vie si trandafiri. Ma deranjeaza faptul ca in dreptul gratarului, pe gard se prelinge grasime de la cos (cosul avand "caciula"......si "caciula" se suprapune peste gard......), iar apoi......pe plantele de langa gard (gardul avand pe el gresie inclinata spre mine, pentru scurgere).
Legal, ce pot face?
Mentionez ca nu se poate discuta amiabil cu "pluto" in cauza! I-am cerut de vreo 5 ori pana in prezent sa corecteze problema si nu s-a conformat.

Stiu ce prevede Codul Civil:

Art. 610. Cel ce face un put sau o privata langa un zid fie comun sau nu;
cel ce vrea sa cladeasca un camin sau vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i inlature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie langa zid un magazin1 de sare, sau gramezi de materii corozive;
e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vatamare vecinului. (regulamente reprezentand Legea 50/1991)

Nelamurirea mea este ca in legea 50/1991.....nu reusesc sa gasesc respectivele "regulamente" care sa stipuleze clar DISTANTA FATA DE LIMITA PROPRIETATII la care se poate amplasa un gratar.
Asta ma intereseaza. Concret!
Care e distanta respectiva?

[ link extern ]

Am citit legea de vreo 3 ori crezand ca mi-a scapat ceva.....dar informatia cautata nu am gasit-o.......cu toate ca in art. 610 se precizeaza: ".....e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vatamare vecinului. (regulamente reprezentand Legea 50/1991)"

Ma lamureste si pe mine cineva?
Multumesc anticipat!
"Regulamentul codului utier , art.28 pct.3 arata ca "autovehiculele furate nu se pot inmatricula".
Avand in vedere ca a fost constata faptul ca este furata, inseamna ca se stie cine este proprietarul ei.Luati legatura cu respectivul si poate v-o vinde dar mai bine il cautati pe cel care v-a vandut-o, furata fiind, pt. a-l da pe mana politiei si a va recupera banii."




Se pare ca nu m-am facut inteles......
Proprietarul din Italia cunoaste situatia in mod cert....ca a fost emisa o notificare si spre politia italiana si spre Interpol in urma deciziei Parchetului. E datoria lor sa contacteze proprietarul....deja a trecut aproape un an de la incheierea cercetarilor si de la atribuirea motocicletei, mie. Nimeni nu a dat vreun semn de viata.
Practic......nu-l mai intereseaza obiectul......nu are niciun rost sa-l contactez eu.
Mai mult.....e suspectat ca a anuntat disparitia motocicletei DUPA CE A VANDUT-O! Nu mai intru in amanunte inutile ca nu are sens....
Se intelege ce vreau sa spun....
Eu vand o motocicleta......tu o treci granita....apoi eu o declar furata.....
Imi incasez banii din asigurare......si asa iesim in castig si eu si tu.....
Filiera e mare......practic nici cel ce mi-a vandut-o la Craiova nu a fost acuzat de furt.....ca el a trecut-o granita LEGAL! O LUASE CU ACTE DE LA UN ITALIAN.....(se pare ca acest italian e suspectat ca a furat-o.....DACA A FUTRAT-O CU ADEVARAT....... de la adevaratul proprietar.....si acest italian nu este de gasit!)
Exista si posibilitatea ca adevaratul proprietar sa considere ca nu merita deranjul sa vina pana in Romania sa o recupereze.....poate il costa mai mult sa vina dupa ea.....decat sa renunte la ea......(el oricum banii si i-a luat din asigurare!.....in pierdere nu a iesit)
Iar eu nu as renunta la motocicleta....ca e aproape noua......5000 de Km la bord....mai mult a stat decat a fost folosita....si arata impecabil.....HONDA....marca spune totul.
Asa.....sa o dezmembrez.....nu ma lasa inima....
E complicata situatia.....