avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Activitate Mihai SG

Activitate Mihai SG

Atata vreme cat legea spune "fatada este parte din proprietatea comuna", dar nu defineste fatada, poate exista undeva o definitie sa nu mai fie subiect de interpretare.
Referitor la fatada as continua teoria (cu care sunt de acord) de mai sus adaugand urmatoarele aspecte, ne clare totusi:

1) balcon ce nu este inchis
De mai sus inteleg ca fac parte din proprietatea comuna:
- la zidul apartamentului, partea exterioara (interiorul lor situat in apartament, nu)
- la zidurile balconului, partea exteriora (interiorul lor, nu)

2) cazul "balcon inchis".
In mod oficial un proprietar nu are dreptul sa-si inchida balconul fara acordul Asociatiei, dar majoritatea oamenilor fac acest lucru fara vreun acord.
Acum logic ar fi asa, daca omul ajunge sa modifice fatada blocului, inchizandu-si balconul, partea exterioara a zidului apartamentului ar iesi din proprietatea comuna, iar fatada in cazul acesta ramane doar la nivelul partii exterioare a zidurilor balconului.
Fara vreo conventie cu Asociatia ramane "la mica intelegere".
Ce se intampla in acest caz daca blocul trebuie izolat termic ?

3) balcon din panouri de sticla
Daca un panou este spart, cine este proprietarul, cine plateste ?

Ce spuneti este foarte de ajutor, multumesc. Ramane inca in suspans partea de intelegere cu Asociatia intr-o forma sau alta asupra "hidro acoperis balcon".

Adevarat, Asociatia a chemat si o firma care mai repara/peticea terasa (acum in August, dupa 5 luni de la sesizarea initiala), necazul este ca Administratoarea si Presedintele , in aceste 5 luni au facut alte lucrari "mai importante" decat eliminarea infiltratiilor prin tavan la ultimul etaj, si anume vopsitul scarilor, si au promis membrilor Asociatiei ca nu mai cer fond de reparatii, in perioada urmatoare. De aceea nici nu vor sa auda despre partea cu balconul, anul asta, lasand asa acoperisul imi afecteaza sigur la iarna iar tavanul, ca in fiecare iarna de pana acum. Astfel interesul Presedinte + Administrator este sa taraganeze lucrurile (cu firma "lor" sau alta, cu firma lor fiind mai usor, dovada nici pana azi nu stiu pretul lucrarii ca sa putem imparti cheltuielile si incepe lucrarea).

Acum intreb, exista vreo forma legala prin care persoana afectata sa poata face factura pe persoana fizica si apoi Asociatia sa poata prelua intr-o forma sau alta cheltuielile ?
Deoarece daca stau dupa Asociatie ajung in anotimpul rece si ploios al 2010 si uite asa se amana totul pentru 2011 (deja s-a amanat totul din Feb 2010, cand au fost problemele) ma gandesc la urmatoarea abordare:
- am gasit eu o firma care pare serioasa (mai serioasa decat cea a Asociatiei , firma ce nu a dat nici macar devizul pe email, sa il putem vedea pana la ora asta)
- sa faca acestia toate reparatiile necesare (termo + hidro peste camera si hidro peste balcon)
- am avut in prealabil un acord verbal cu Presedintele Asociatiei ca Asociatia plateste partea de hidro , doar o parte (cea peste camera), cealalta parte de hidro (peste balconul de 11m) nu vor sa o plateasca
- acum cum ii cer firmei sa faca facturile, pe ce nume ?

Considerand ca:
- eu platesc partea termo (camera)
- asociatia ar plati o parte din hidro (camera)
- cealalta parte de hidro (terasa) - intra tot in raspunderea Asociatiei, dar o platesc eu si apoi ma inteleg cu Asociatia sa nu mai platesc in contravaloare alte contributii gen fond rulmet sau altele (nu stiu care ar fi acestea, pretabile unor astfel de "contrapartide")

Intrebare:
- pot sa cer trei facturi pe numele meu la firma ce face reparatii si apoi Asociatia sa plateasca cele doua de hidro (cea de camera si apoi partea de balcon in "contrapartida", sper ca ma exprim corect acum si sper sa fie de acord si Asociatia cu o astfel de intelegere; cum ii fac sa fie de acord, este posibil avand factura pe numele meu ? ) ?

Cu stima.
Perfect, as zice. Multumesc frumos pt. raspunsurile dvs., foarte utile.

Considerand aspectul acoperisului balconului scos la lumina, din primul rapsuns al domnului Armenteros rezulta ca tot in Asociatie se distribuie costurile legate de fatade. Si se ajunge la o noua nelamurire legata de balcoane.

Prin fatada se intelege inclusiv exteriorul balconului , incluzand si "bordurile" planseului balconului?
Daca da, atunci cand asociatia hotaraste ca balcoanele trebuie reparate, asta insemna ca:
- asociatia (deci inclusiv cei de la parter) plateste: renovarea aspectului exterior al balcoanelor
- proprietarul plateste: tot ce tine de interiorul balconului (tavanul acestuia, in special)

Este adevarat ? pot reiesi aceste aspecte din vreo lege ?
Multumesc pt. raspunsul dvs. rapid. Din ce ati scris inteleg ca hidroizolarea acestei zone (acoperisul balconului) intra in datoria Asociatiei de proprietari.
Daca in ComitetulExecutiv se decide ca nu este de competenta Asociatiei si daca vreau sa imi fac singur, ce mai pot sa fac ? Le cer o declaratie pe acest sens, fac poze la daunele din balcon si merg la primarie ?
Scuze ca poate reiese ca amestec lucrurile Administratia cu Comitetul Executiv (CE). Daca prin CE se intelege cel putin Presendintele asociatieide proprietari atunci pot spune ca , atunci cand au aparut problemele (Feb 2010) au fost prezenti toti Presedinte, Sef Scara, Administratoare si si-au dat aganajamentul verbal ca la "vreme buna incepem", cum vremea buna a tot fost in Apr 2010 am facut acea adresa catre administratie, in care le-am zis ca e sarcina Administratiei si Asociatiei sa execute acele lucrari conform legii 230/2007.
Aceasta adresa a fost facuta in doua exemplare, cu semnatura Administratoarei.

Imi foloseste la ceva aceasta hartie (semnata doar de Administratoare) ?
Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime.
Terasa are la margini aticuri acoperite cu tabla iar balcoanele au acoperisul protejat tot cu tabla.

De atata vreme acea tabla a inceput sa aibe pori, si se produc infiltratii prin tabla ce stau pe plafonul balconului, iar balconului proaspat reparat si frumos finisat/vopsit a inceput sa i se umfle si sa ii cada tencuiala pe alocuri, pe tavanul balconului.
O posibila rezolvare este un strat de izolatie hidro (membrana bituminoasa) peste aceasta tabla (aticuri + balcon).

Dar ..cine este proprietarul acoperisului balcoanelor (de la ultimul etaj, evident; et. 8 in cazul meu) ?

Mie mi se pare logic ca asociatia este proprietarul, deoarece oricine doreste sa calce pe acea portiune, poate sa o faca nestingherit. Latimea acoperisului balconului fiind de cel putin un metru.
Ducand logica mai departe, un etaj sub mine ..cine este proprietarul acoperisului balconului celui de la 7 ..eu, si ma ingrijesc de el.
Tot asa mi se pare logic ca de acoperisul balconului de la ultimul etaj Asociatia sa se ingrijeasca, de tavan eu avand grija.
Proprietarul aticurilor pare si mai logic sa fie asociatia.

Cum ii pot determina sa faca ceva in acest sens, hidroizolare acoperis balcon ?
Pot plati eu acum si sa ii determin apoi sa plateasca ?

Multumesc frumos.

Buna Ziua,

Au fost probleme cu terasa si acum, dupa reparatie, sunt si mai multe.
Conditiile in care se intampla toate astea sunt urmatoarele:
1) Dimensiuni/Amplasare/etc.:
- bloc de 8 etaje, eu locuiesc la et. 8
- mai exista o garsoniera la "et.9"
- apartamentul este acoperit jumatate de garsoniera jumatate este terasa
- jumatatea cu terasa are 18mp (e ca o cada)
- gura scurgerii pluviale este in centrul zonei
- conductele scurgerii pluviala trec prin dormitor (mascate de o "grinda")
2) Pana acum doi ani (Mai 2008):
- terasa era CIRCULABILA
(nu stiu cum scrie in documentele blocului din 1967 cand el a fost construit)
- in orice caz terasa avea patru straturi de smoala cu 4 de carton toate intercalate si deasupra dale de beton; de aceea deduc ca era circulabila
3) In Mai 2008 au aparut infiltratii pe "grinda" ce mascheaza conductele
- administratoarea a adus o firma de "meseriasi" ce "refacut hidroizolatia", asta insemanand ca
- au scos ce era inainte (4 straturi beton, 4 carton + dale mari beton) si
- au pus un strat membrana bituminoasa
- deci: terasa este acum NECIRCULABILA si fara "putinul" de izolatie termo pe care o mai avea de la cele 4+4+1 straturi anterioare
- culmea, firma nu a dat nici garantie la lucrare
- inca o culme, dupa ce au terminat hidorizolatia, a plouat iar infiltratiile de apa iar au aparut (problema era de fapt la imbinarea dintre gura de scurgere si cotul conductelor)
- am izolat eu portiunea si nu au mai fost probleme (de hidro, iin schimb de termo s-a simtit diferenta fata de ce era inainte)
4) In Feb 2010 cand s-au dezghetat zapezile au aparut probleme si mai mari decat in Mai 2008
- a fost afectat si tavanul
- s-a umplut pur si simplu de apa masca conductelor ("grinda" de beton) pe toata lungimea ei din dormitor
- apa picura peste tot
- aveam si bebele mic cu varsta de 5 luni (acum are 10 luni)

Ce am facut:
- filme si poze in Feb 2010
- au fost autnci ca martori toti (sef scara, administratoare, presedinte)
- am facut o adresa catre administratie in luna aprilie cand vremea frumoasa era prielnica reparatiilor
- au trecut 5 luni de atunci si tot nimic
- am cautat luna asta firme care sa refaca hidro zona acea si sa puna si strat termo (sa se recastige proprietatile dinainte de mai 2008)

Cine - ce plateste ?
- eu zic ca administratia trebuie sa gaseasca cum sa plateasca toata lucrarea inclusiv daunele in casa
- apoi sa-si scoata banii de la firma care a facut defectuos lucrarea
(dar administratia nu a luat nici o garantie si a facut o receptie defectuoasa a lucrarii hidro !?)
- inclin sa fiu conciliant/cooperant cu asociatia si sa se faca astfel contributiile:
- asociatia plateste : doua straturi de hidro pe 18 mp + 1 strat de hidro pe 28 mp de balcon si aticuri
- eu platesc : partea de termo pe 18 mp si daunele in casa
- sumele dau cam 50%-50% din suma finala (daunele din casa imi ridica cota de contributie)
- partea daunelor din casa poate le plateste firma de asigurari, apartamentul fiind asigurat
- administratiei nu ii convine, cu toate ca partea termo este o reparatie a proprietatilor terasei distruse de firma adusa in 2008
(aspectul de terasa CIRCULABILA sa fie refacut este prea scump)

Scuze daca am scris prea mult sper sa ajute detaliile.
Va rog frumos sfatuiti-ma ce este de facut ?