avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul acoperisului balconului si aticurilor?

Buna ziua,

Locuiesc intr-un bloc construit in 1967, are 8 etaje si inca se tine bine :), este genul de bloc cu balcoane de 11 m lungime.
Terasa are la margini aticuri acoperite cu tabla iar balcoanele au acoperisul protejat tot cu tabla.

De atata vreme acea tabla a inceput sa aibe pori, si se produc infiltratii prin tabla ce stau pe plafonul balconului, iar balconului proaspat reparat si frumos finisat/vopsit a inceput sa i se umfle si sa ii cada tencuiala pe alocuri, pe tavanul balconului.
O posibila rezolvare este un strat de izolatie hidro (membrana bituminoasa) peste aceasta tabla (aticuri + balcon).

Dar ..cine este proprietarul acoperisului balcoanelor (de la ultimul etaj, evident; et. 8 in cazul meu) ?

Mie mi se pare logic ca asociatia este proprietarul, deoarece oricine doreste sa calce pe acea portiune, poate sa o faca nestingherit. Latimea acoperisului balconului fiind de cel putin un metru.
Ducand logica mai departe, un etaj sub mine ..cine este proprietarul acoperisului balconului celui de la 7 ..eu, si ma ingrijesc de el.
Tot asa mi se pare logic ca de acoperisul balconului de la ultimul etaj Asociatia sa se ingrijeasca, de tavan eu avand grija.
Proprietarul aticurilor pare si mai logic sa fie asociatia.

Cum ii pot determina sa faca ceva in acest sens, hidroizolare acoperis balcon ?
Pot plati eu acum si sa ii determin apoi sa plateasca ?


Multumesc frumos.

Cel mai recent răspuns: Mihai SG , utilizator 01:07, 22 Septembrie 2010
Acoperisul, fatadele blocului, holurile sunt proprietati comune, apartin fiecaruia dintre dvs. Asociatia sunteti dvs., toti proprietarii din acel bloc.
Pentru repararea acestor suprafete contribuie toata lumea, sumele fiind repartizate in functie de cota-parte indiviza de proprietate a fiecaruia.
Exista si posibilitateaa sa faceti dvs. aceasta lucrare.
Inainte de a va apuca de treaba, solicitati unei firme un deviz de lucrari, dupa care faceti o cerere catre presedinte, rugati-l sa convoace Comitetul Executiv in care sa ia in discutie problema dvs. si solicitati sa fiti prezent. La cerere, anexati o copie dupa respectivul deviz si planul de recuperare pentru sumele cheltuite (2,3,4,5,6 rate).
Multumesc pt. raspunsul dvs. rapid. Din ce ati scris inteleg ca hidroizolarea acestei zone (acoperisul balconului) intra in datoria Asociatiei de proprietari.
Daca in ComitetulExecutiv se decide ca nu este de competenta Asociatiei si daca vreau sa imi fac singur, ce mai pot sa fac ? Le cer o declaratie pe acest sens, fac poze la daunele din balcon si merg la primarie ?
Daca aceasta decizie se ia in Comitet, deciziile luate de comitet trebuie aduse la cunostinta proprietarilor, prin afisare la loc vizibil (avizier).
Daca se decide ca nu e de competenta asociatiei, va adresati primariei.
Terasa, inclusiv aticurile si acoperisurile balcoanelor de la ultimul etaj sunt in proprietatea comuna a asociatiei.
Tavanul balconului, partea interioara a acestuia este in proprietatea Dv, o zugraviti, o izolati, dar partea exterioara este in proprietate comuna.

Tavanul/podeaua balconului intre Dv. si cel de la et.7 este impartita pe din doua, intre cei doi proprietari, fiecare cu peretele sau. Un zid are doi pereti. Podeaua este in proprietatea Dv., tavanul este proprietatea lui. Asa si in cazul Dv., impartiti acel zid cu asociatie de proprietari.

Deci nu pot conchide ca nu este in competenta lor, asa cum nu pot pretinde ca terasa este a celor de la ultimul etaj. Este acelasi lucru.
Perfect, as zice. Multumesc frumos pt. raspunsurile dvs., foarte utile.

Considerand aspectul acoperisului balconului scos la lumina, din primul rapsuns al domnului Armenteros rezulta ca tot in Asociatie se distribuie costurile legate de fatade. Si se ajunge la o noua nelamurire legata de balcoane.

Prin fatada se intelege inclusiv exteriorul balconului , incluzand si "bordurile" planseului balconului?
Daca da, atunci cand asociatia hotaraste ca balcoanele trebuie reparate, asta insemna ca:
- asociatia (deci inclusiv cei de la parter) plateste: renovarea aspectului exterior al balcoanelor
- proprietarul plateste: tot ce tine de interiorul balconului (tavanul acestuia, in special)


Este adevarat ? pot reiesi aceste aspecte din vreo lege ?

Alte discuții în legătură

Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, ... Laura Șerban Laura Șerban Buna ziua, Locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, care este situat in exteriorul blocului, dedesubt fiind alte balcoane ( asa a fost ... (vezi toată discuția)