Mi se pare o ineptie....cum sa ceara asa ceva ? Daca eu am anvelopele montate acum 3 ani (erau noi) pe niste jante pe care le schimb singur acasa ?
Nu e suficient sa citeasca agentul pe anvelopa "M+S" ? sau "all seasons" ?
V-as ruga mult sa ma lamuriti in interpretarea codului rutier. Fiind posesor de motocicleta, obisnuiesc sa folosesc faza lunga pe timp de zi (doar ziua) pentru a fi vazut mai bine in trafic (consider ca imi ofera mai multa siguranta - sunt mai bine vazut in intersectii, mai ales cand trebuie sa mi se acorde prioritate).
Doresc sa stiu daca sunt in ilegalitate, inainte de a fi amendat.
In regulament se specifica o anumita pedeapsa:
Art. 92
(1)Savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii
atrage, pe lânga sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum
urmeaza:
a)2 puncte de penalizare pentru savârsirea urmatoarelor fapte: 1.folosirea incorecta a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul care circula din sens opus;
Ok, dar ce inseamna corect sau incorect fata de cei care circula din sens opus ? (trebuie specificat in regulament, sau se deduce dupa bunul plac al politistului?)
Intr-un articol se specifica astfel :
Art. 143. - (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati ca de la lasarea serii si pâna în zorii zilei, ziua când ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa, ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drumul public, precum si în tuneluri, sa foloseasca instalatia de iluminare a vehiculului astfel:
a).....
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localitati, cât si în afara acestora, dupa gradul de iluminare a drumului public, iar când ploua torential, ninge abundant sau este ceata densa, ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drum, si luminile de ceata.
(2) La apropierea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, conducatorii acestora sunt obligati ca de la o distanta de cel putin 200 m sa foloseasca luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei.
alineatul (2) - se refera la aceeasi situatie ca si (1) ? Adica pe timp de noapte, etc.... sau tot timpul, indiferent de vizibilitate / zi / noapte / etc.
Art. 144. - Sunt obligati sa foloseasca ziua, permanent, luminile de întâlnire:
a) conducatorii motocicletelor si ciclomotoarelor; ----->>> sper ca nu e o obligatie absoluta, care sa interzica cu desavarsire folosirea luminii de drum (faza lunga)
Am intrebat un politist de la circulatie si mi-a spus ca ziua pot sa merg linistit, doar sa nu fac asa ceva noaptea. Altii (nu politisti) imi spun ca e ilegal.