avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Faza lunga folosita pe timp de zi - legal sau ilegal ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Faza lunga folosita pe timp de zi - legal sau ilegal ?

Buna,

V-as ruga mult sa ma lamuriti in interpretarea codului rutier. Fiind posesor de motocicleta, obisnuiesc sa folosesc faza lunga pe timp de zi (doar ziua) pentru a fi vazut mai bine in trafic (consider ca imi ofera mai multa siguranta - sunt mai bine vazut in intersectii, mai ales cand trebuie sa mi se acorde prioritate).

Doresc sa stiu daca sunt in ilegalitate, inainte de a fi amendat.

In regulament se specifica o anumita pedeapsa:

Art. 92
(1)Savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contraventii
atrage, pe lânga sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum
urmeaza:
a)2 puncte de penalizare pentru savârsirea urmatoarelor fapte:
1.folosirea incorecta a luminilor de drum la întâlnirea cu un autovehicul care circula din sens opus;


Ok, dar ce inseamna corect sau incorect fata de cei care circula din sens opus ? (trebuie specificat in regulament, sau se deduce dupa bunul plac al politistului?)

Intr-un articol se specifica astfel :

Art. 143. - (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati ca de la lasarea serii si pâna în zorii zilei, ziua când ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa, ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drumul public, precum si în tuneluri, sa foloseasca instalatia de iluminare a vehiculului astfel:

a).....
b) luminile de întâlnire sau de drum, în mers, atât în localitati, cât si în afara acestora, dupa gradul de iluminare a drumului public, iar când ploua torential, ninge abundant sau este ceata densa, ori în alte conditii care reduc vizibilitatea pe drum, si luminile de ceata.

(2) La apropierea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, conducatorii acestora sunt obligati ca de la o distanta de cel putin 200 m sa foloseasca luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei.


alineatul (2) - se refera la aceeasi situatie ca si (1) ? Adica pe timp de noapte, etc.... sau tot timpul, indiferent de vizibilitate / zi / noapte / etc.

Art. 144. - Sunt obligati sa foloseasca ziua, permanent, luminile de întâlnire:

a) conducatorii motocicletelor si ciclomotoarelor; ----->>> sper ca nu e o obligatie absoluta, care sa interzica cu desavarsire folosirea luminii de drum (faza lunga)

Am intrebat un politist de la circulatie si mi-a spus ca ziua pot sa merg linistit, doar sa nu fac asa ceva noaptea. Altii (nu politisti) imi spun ca e ilegal.

Multumesc anticipat !

Cel mai recent răspuns: calin_85 , utilizator 00:38, 5 August 2010
Folosirea ziua a fazei mari este extrem de stanjenitoare in trafic pentru participantii la trafic. Va inteleg ca vreti sa va protejati dar asta nu inseamna ca trebuie sa incomodati pe altii. V-a pus cineva oglinda in ochi? Exact asta este senzatia pe care o simte cel care vine din fata. Pt asta este ilegal.Ganditiva bine inainte de a circula de asa maniera incat numai dv sa va fie bine.
Ati raspuns chiar dvs prin citarea acelor articole.
Astfel, alin.2 al art. 143 se refera la situatia genenrala, iar alin. 1 se refera la situatiile strict enumerate acolo.
La apropierea a doua vehicule care circula din sensuri opuse, conducatorii acestora sunt obligati ca de la o distanta de cel putin 200 m sa foloseasca luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei, atat ziua cat si noaptea, avand in vedere ca este obligatorie circualrea cu lumina de intalnire si in timpul zilei.
Exista un principiu important de interpretare a legii - unde legea nu distinge snu putem noi distinge, adica ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus.
Folosirea ziua a luminilor de drum (faza lunga) este ilegala.
Art. 44.alin. (3) din Codul rutier prevede:"Conducătorii motocicletelor şi mopedelor sunt obligaţi să folosească luminile de intalnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice"
Lumina de intalnire = faza scurta.
Multumesc domnilor !

Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretarea unei prevederi din codul rutier Magna-Charta Magna-Charta Buna seara! Am o nelamurire privind interpretarea articoluuil art.114, alin. (1), lit. a din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe ... (vezi toată discuția)
Oprirea luminilor de intalnire, cand autovechiculul este oprit Rușeț Daniel Rușeț Daniel Am o intrebare legata de obligatiile conducatorului auto, atunci cand efectueaza manevra de oprire a autovehiculului pe drumurile publice. Este obligatoriu sa ... (vezi toată discuția)
Lumini de intalnire obligatoriu sau nu in localitate, pe traseul unui drum european? unudepenet unudepenet Dragi forumisti, Problema mea este urmatoarea: am capatat 2 puncte penalizare pentru conducerea autoturismului fara lumini de intalnire pe un drum european ... (vezi toată discuția)