Daca am platit taxa auto in martie 2012 mai pot sa o recuperez in instanta?
Varianta actuala a OUG 50/2008 este contrara normelor comunitare?
Astept un raspuns cat mai repede.... Multumesc!
Situatie:
Doua persoane de cetatenie romana vor sa divorteze. Acestea introduc actiunea de divort la instanta de la ultimul domiciliu comun al sotilor (adica jud. Craiova). Actiunea este introdusa in iunie 2011, inainte de a intra in vigoare Noul cod civil.
De precizat faptul ca la data introducerii actiunii ambii soti aveau resedinta in Italia.
La un termen de judecata in ianuarie 2011, instanta ridica din oficiu exceptia necompetentei instantelor romane., motivand ca legea aplicabila este legea italiana (unde sotii au la data introducerii actiunii resedinta obisnuita). Instanta prin urmare respinge actiunea.
Aceasta prevedere privind competenta in materie de divort a fost introdusa in Noul Cod civil odata cu modificarea codului. Intrebare:
Stiu ca normele privind dreptul familiei sunt de imediata aplicare.
Chiar nu se tine cont daca actiunea a fost introdusa inainte/ dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil?
Ce se intampla daca actiunea de divort a fost introdusa inainte de a se modifica codul civil... Aceste prevederi privind legea aplicabila in materie de divort se aplica? Ati inatlnit astfel de situatii...?
Noul cod civil prevede ca partile printr- o conventie scrisa pot sa- si alega legea aplicabila, insa aceasta conventie trebuie depusa in instanta cel mai tarziu la prima zi de infatisare.
Intrucat la data introducerii actiunii- iunie 2011, aceasta prevedere nu exista in cod civil, nu am ales legea aplicabila, considerand ca instantele romane sunt competente (partile avand cetatenie romana si ultimul domiciliu comun in Romania) si prin urmare nu am depus conventia de care am facut vorbire.
Vrand sa depunem acum aceasta conventie prin care partile isi aleg legea romana, instanta apreciaza ca este prea tarziu sa o depunem la acest termen, ea trebuind sa fie depusa la prima zi de infatisare.
Am incercat sa explicam instantei ca in momentul in care am introdus actiunea nu era in vigoare o astfel de prevedere si mai mult consideram ca in aceasta situatie instanta trebuia sa ne puna in vedere sa alegem legea aplicabila.. sa ne ofere aceasta posibilitate.
Ce parere aveti...A procedat corect instanta?...
Interpretare data notiunii de perioada de disponibilitate, notiune inserata in contractul de credit
art. 1 contract- Prin perioada de disponibilitate se intelege perioada cuprinsa intre data semnarii contractului si 16.08.2007, perioada in care imprumutatul poate efectua trageri de facilitate.
art. 2 contract- Fideiusorul consimte sa mentina fideiusiunea pe toata perioada de disponibilitate.
Denuntarea unilaterala a garantarii facilitatii nu poate fi acceptata de banca decat daca sunt indeplinite anumite conditii............
art. 3 Fideiusorul se obliga sa garanteze pana in momentul achitarii integrale a datoriei de catre imprumutat creditorului, cu toate bunurile sale prezente si viitoare.
Fideiusiunea inceteaza la data achitarii integarale a obligatiei.
Poate fi interpretata perioada de disponibilitate ca fiind perioada de valabilitate a garantiei?
Eu cred ca nu. Cum ati interpreta aceasta notiune? Ajutor!
SITUATIE: un executor bancar din cadrul Corpului executorilor bancari ai unei banci formuleaza cerere de investire a contractului de credit cu formula executorie, cerere admisa de instanta in mod irevocabil.
Potrivit art. 453 alin. 1 cpc poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul/ sediul debitorului/ tertului poprit. In cazul in care poprirea a fost infiintata de executorul bancar, executor care are sediul in alt oras decat domic./sed. debitorului sau tertului poprit, dar care printr- o dispozitie data de seful Corpului ex bancari ai bancii este investit cu efectuarea tuturor actelor de ex silita pentru debitorii din mai multe judete printre care si judetul in care are domiciliul debitorul, se mai poate pune problema ca acesta nu a avut competenta necesara de a efectua ex silita?
Se poate cere anularea titlului executoriu pt acest motiv?
Executorul judecatoresc nu trebuie confundat cu executorul bancar.
As dori mai multe argumente ( chiar dispozitii legale ) prin care sa dovedesc ca ex bancar avea aceasta competenta.
AJUTOR!
Multumesc!
Am platit taxa de prima inmatriculare in aprilie 2008. Am facut cerere de restituire a taxei in martie 2009 si mi s-a restituit diferenta dintre taxa speciala pentru auto si taxa de poluare. Pot sa cer instantei restituirea integrala a sumei platite cu titlu de taxa de prima inmatriculare? in baza carui temei?
batrana in momentul incheierii contractului de intretinere a avut discernamant.
problema care este: rudele mai indepartate de grad au scimbat yala de la usa imobilului care practic este in proprietatea intretinatorului ca urmare a incheierii c. de intretinere si nu- i dau voie sa intre in acest imobil. Ele practic nu au niciun drept de a face acest lucru. ce fapta penala este?- tulburare de posesie?
SITUATIA DE FAPT[/b]: o persoana a incheiat un contract de intretinere cu o batrana. Dupa mai mult timp niste rude ale acesteia au venit si au luat-o si au dus-o in alta parte decat in imobilul in care locuia...ducand astfel la imposibilitatea de indeplinire a obligatiei de intretinere a acesteia de catre intretinator.
Aceste rude nu dau voie intretinatorului sa intre in imobilul batranei ( obiectul contractului de intretinere). INTREBARE: Care sunt infractiunile comise in acest caz?
( tulburare de posesie, sechestrare de persoane....????)