avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... LEGEA APLICABILA DIVORTULUI
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

LEGEA APLICABILA DIVORTULUI

Situatie:
Doua persoane de cetatenie romana vor sa divorteze. Acestea introduc actiunea de divort la instanta de la ultimul domiciliu comun al sotilor (adica jud. Craiova). Actiunea este introdusa in iunie 2011, inainte de a intra in vigoare Noul cod civil.
De precizat faptul ca la data introducerii actiunii ambii soti aveau resedinta in Italia.

La un termen de judecata in ianuarie 2011, instanta ridica din oficiu exceptia necompetentei instantelor romane., motivand ca legea aplicabila este legea italiana (unde sotii au la data introducerii actiunii resedinta obisnuita). Instanta prin urmare respinge actiunea.
Aceasta prevedere privind competenta in materie de divort a fost introdusa in Noul Cod civil odata cu modificarea codului.
Intrebare:
Stiu ca normele privind dreptul familiei sunt de imediata aplicare.
Chiar nu se tine cont daca actiunea a fost introdusa inainte/ dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil?
Ce se intampla daca actiunea de divort a fost introdusa inainte de a se modifica codul civil... Aceste prevederi privind legea aplicabila in materie de divort se aplica? Ati inatlnit astfel de situatii...?
Noul cod civil prevede ca partile printr- o conventie scrisa pot sa- si alega legea aplicabila, insa aceasta conventie trebuie depusa in instanta cel mai tarziu la prima zi de infatisare.
Intrucat la data introducerii actiunii- iunie 2011, aceasta prevedere nu exista in cod civil, nu am ales legea aplicabila, considerand ca instantele romane sunt competente (partile avand cetatenie romana si ultimul domiciliu comun in Romania) si prin urmare nu am depus conventia de care am facut vorbire.
Vrand sa depunem acum aceasta conventie prin care partile isi aleg legea romana, instanta apreciaza ca este prea tarziu sa o depunem la acest termen, ea trebuind sa fie depusa la prima zi de infatisare.
Am incercat sa explicam instantei ca in momentul in care am introdus actiunea nu era in vigoare o astfel de prevedere si mai mult consideram ca in aceasta situatie instanta trebuia sa ne puna in vedere sa alegem legea aplicabila.. sa ne ofere aceasta posibilitate.
Ce parere aveti...A procedat corect instanta?...

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:22, 23 Februarie 2012
Instanta a procedat corect din punct de vedere procedural.
Art. 607
Cererea de despartenie este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia caruia isi are domiciliul reclamantul.


Prevederile actualului cod civil se pot aplica si cererilor de divort depuse inainte de 1 octombrie 2011, asta fiind stipulat in legea de aplicare a codului civil. Eu personal am un dosar de divort depus inainte de 1 octombrie si care in cazul custodiei minorilor se judeca conform prevederilor actuale.

Recomandarea mea este sa divortati la notar sau la starea civila (la cea unde v-ati casatorit).
:offtopic:
@miha19_87, 1.2. Scrierea nejustificata cu majuscule, litere îngrosate, italice, subliniate, sau cu alte artificii este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/tag...
Si eu cred ca e corect la prima vedere, consider insa ca va puteati orevala de alte aspecte ca sa ramaneti la legea romana, si anume de faptul ca legea divortului e mai restrictiva in Italia, legea aplicabila. Dar... depindea mult in ce masura faceati dovada legii straine etc.

Consider ca era prea tarziu pentru conventie; la data introducerii divortului nu aveati posibilitatea alegerii competentei, instanta romana nu era competenta oricum, asta e clar. Ati introdus divortul la o instanta necompetenta, iar instanta a constatat acest lucru.

Alternativa alegerii instantei competente a aparut ulterior, iar dv. nu mai puteati beneficia de ea in conditiile dosarului deja introdus, conventia trebuie incheiata INAINTE de sesizarea instantei, asa incat la data sesizarii ei sa fie competenta in baza conventiei ANTERIOARE. De aceea era tardiva conventia.
Am aflat acum....in speta se aplica cu prioritate reglementarile Regulamentului CE nr. 2201/2003, art. 3 alin. 1 lit. a.
Si fara regulamentul ala, avem prevederi interne care l-au transpus, deci si fara el tot la concluzia aia ajungem!!
Asa zicea legea interna la data la care ati introdus divortul, ca instanta la care l-ati introdus nu era competenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in romania cetateni italieni ami17 ami17 In ce conditii pot divorta doi cetateni italieni in Romania, acestia avand firma si resedinta in Romania, cunosc limba romana si amandoi sunt de ... (vezi toată discuția)
Abandon familie 123george 123george buna ziua acum 3 ani sotia mea a plecat la munca an belgia iar ue am ramas an tara sa am grija de 2 copiii fiind si angajat ca gestionar la o firma de ... (vezi toată discuția)
Competenta generala divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Casatorie mixta cetatean roman- moldovean . Domiciliul comun al sotilor in Romania si au si un copil minor. Sotia ( cetatean moldovean) paraseste domiciliul ... (vezi toată discuția)