avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Activitate maryusdan

Activitate maryusdan

Multumesc pentru raspunsuri.

Ca sa raspund d-nei avocat, nu vreau sa castig nimic financiar ci vreau sa-i demonstrez sefei ca a comis un abuz si sa fie trasa la raspundere.
Buna ziua,

In luna iulie a acestui an m-am angajat la o firma cu capital romanesc cu contract pe perioada nedeterminata cu perioada de proba 90 zile. Vineri, in a 91-a zi de lucru, dupa ora 14 am fost anuntat verbal ca nu mi se mai prelungeste contractul si ca trebuie sa predau laptop, aganda, telefon, etc.
Am predat tot ce au cerut si am plecat de la firma.
Ajuns acasa am inceput sa studiez legea muncii si acolo scrie clar:
"Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta, printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate."
Avand in vedere ca nu am fost notificat in scris, ba mai mult am fost dat afara dupa sfarsitul celor 90 zile de proba, consider ca am fost victima unui abuz si vreau sa actionez firma in instanta.
Va rog sa-mi spuneti daca concluzia mea este gresita si daca am sanse sa castig procesul.
Multumesc.
procmarci a scris:

Potrivit art. 75 din Legea nr. 76/2002 cu completarile si modificarile ulterioare, persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
In situatia in care raporturile de munca inceteaza intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite cu titlu de prima de instalare.

Dupa cum observati din textul legii, aveti doua obligatii:
sa nu intrarupeti raportul de munca timp de 12 luni;
sa va schimbati domiciliul.
Nu se face nici o referire la tipul contractului, perioada determinata sau nu.

Buna ziua!
Multumesc de raspuns.
Am sunat iar la cei de la agentia de somaj si mi-au spus acelasi lucru...ca nu pot beneficia pt ca imi trebuia contract pe perioada nedeterminata....am insistat si le-am explicat ca in lege nu esti scris ca trebuie contract pe per. nedeterminata sau determinata insa m-au contrazis.M-am uitat in toata legea 76/2002 si nu am vazut nimic scris despre asta,am cautat si la normative de aplicare si tot nimic.
Acum nu stiu ce sa fac...sa merg sa le arat legea sau sa ii dau in judecata.Daca as sti sigur ca am dreptate as prefera sa ii dau in judecata.Ma poate ajuta un avocat cu un raspuns sigur la problema mea?Multumesc!
Buna ziua!
In iunie 2009 am terminat facultatea si pt ca nu mi-am gasit un loc de munca am intrat in somaj de pe 1 octombrie 2009 pana pe 30 iunie 2010.
In data de 29 iunie m-am angajat cu contract pe perioada determinata de 12 luni in alta localitate decat cea de domiciliu(la o distanta de peste 250 km).
As dori sa stiu daca pot beneficia de prima de instalare.Cei de la agentia de somaj mi-au zis ca imi trebuia contract pe perioada nedeterminata, dar in lege am vazut ca nu se precizeaza daca trebuie ca perioada sa fie determinata sau nedeterminata ci se spune doar ca trebuie sa lucrez minim 12 luni in firma respectiva.Am posibilitatea sa-mi schimb si domiciliul in orasul in care lucrez.POt beneficia de acea prima de instalare?Multumesc!