avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot beneficia de prima de instalare conform legii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot beneficia de prima de instalare conform legii 76/2002?

Buna ziua!
In iunie 2009 am terminat facultatea si pt ca nu mi-am gasit un loc de munca am intrat in somaj de pe 1 octombrie 2009 pana pe 30 iunie 2010.
In data de 29 iunie m-am angajat cu contract pe perioada determinata de 12 luni in alta localitate decat cea de domiciliu(la o distanta de peste 250 km).
As dori sa stiu daca pot beneficia de prima de instalare.Cei de la agentia de somaj mi-au zis ca imi trebuia contract pe perioada nedeterminata, dar in lege am vazut ca nu se precizeaza daca trebuie ca perioada sa fie determinata sau nedeterminata ci se spune doar ca trebuie sa lucrez minim 12 luni in firma respectiva.Am posibilitatea sa-mi schimb si domiciliul in orasul in care lucrez.POt beneficia de acea prima de instalare?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: maryusdan , utilizator 10:31, 9 August 2010
Daca in legea amintita nu se precizeaza exact conditiile in care puteti sau nu sa beneficiati de acea prima de instalare, atunci puteti avea dvs. dreptate! Totusi ar trebui sa vedeti ce se spune in normele metodologice de punere in aplicare al acestei legi.
Potrivit art. 75 din Legea nr. 76/2002 cu completarile si modificarile ulterioare, persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
In situatia in care raporturile de munca inceteaza intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite cu titlu de prima de instalare.

Dupa cum observati din textul legii, aveti doua obligatii:
sa nu intrarupeti raportul de munca timp de 12 luni;
sa va schimbati domiciliul.
Nu se face nici o referire la tipul contractului, perioada determinata sau nu.

procmarci a scris:

Potrivit art. 75 din Legea nr. 76/2002 cu completarile si modificarile ulterioare, persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
In situatia in care raporturile de munca inceteaza intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite cu titlu de prima de instalare.

Dupa cum observati din textul legii, aveti doua obligatii:
sa nu intrarupeti raportul de munca timp de 12 luni;
sa va schimbati domiciliul.
Nu se face nici o referire la tipul contractului, perioada determinata sau nu.

Buna ziua!
Multumesc de raspuns.
Am sunat iar la cei de la agentia de somaj si mi-au spus acelasi lucru...ca nu pot beneficia pt ca imi trebuia contract pe perioada nedeterminata....am insistat si le-am explicat ca in lege nu esti scris ca trebuie contract pe per. nedeterminata sau determinata insa m-au contrazis.M-am uitat in toata legea 76/2002 si nu am vazut nimic scris despre asta,am cautat si la normative de aplicare si tot nimic.
Acum nu stiu ce sa fac...sa merg sa le arat legea sau sa ii dau in judecata.Daca as sti sigur ca am dreptate as prefera sa ii dau in judecata.Ma poate ajuta un avocat cu un raspuns sigur la problema mea?Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de instalare tbia tbia Am nevoie de o informatie. In luna mai 2014 m-am angajat intr-o localitate la o distanta de 80 de km de cea de domiciliu, initial contractul individual de ... (vezi toată discuția)
7salarii compensatorii(minim pe economie) ANY09 ANY09 Buna! As dori un raspuns in ceea ce priveste obtinerea salariilor compensatorii.! Mentionez ca sunt absolventa a unei facultati promotia 2009, iar ... (vezi toată discuția)
Este adevarat ca nu pot beneficia de 30% din indemnizatia de somaj? look2you22 look2you22 sunt in somaj de o luna,ieri am reusit la o firma sa imi accepte cererea de angajare,problema este ca initial contractul o sa fie pe 3 luni,pentru ca apoi sa ... (vezi toată discuția)