avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca dupa perioada proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca dupa perioada proba

Buna ziua,

In luna iulie a acestui an m-am angajat la o firma cu capital romanesc cu contract pe perioada nedeterminata cu perioada de proba 90 zile. Vineri, in a 91-a zi de lucru, dupa ora 14 am fost anuntat verbal ca nu mi se mai prelungeste contractul si ca trebuie sa predau laptop, aganda, telefon, etc.
Am predat tot ce au cerut si am plecat de la firma.
Ajuns acasa am inceput sa studiez legea muncii si acolo scrie clar:
"Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta, printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
Neinformarea salariatului anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă cu privire la perioada de probă, duce la decăderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate."
Avand in vedere ca nu am fost notificat in scris, ba mai mult am fost dat afara dupa sfarsitul celor 90 zile de proba, consider ca am fost victima unui abuz si vreau sa actionez firma in instanta.
Va rog sa-mi spuneti daca concluzia mea este gresita si daca am sanse sa castig procesul.
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2014
maryusdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: maryusdan , utilizator 10:46, 28 Octombrie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Asa este. Aveti dreptate. Dar ce veti cistiga?
Aceasta notificare nu este o decizie de concediere, nu poate fi contestata sub aspectul "netemeiniciei", este vorba de încetarea unilaterala a raporturilor de munca din initiativa angajatorului la sfârsitul perioadei de proba, si nu poate produce nici un prejudiciu pe care sa il puteti recupera.
Asa a inteles angajatorul (unilateral), sa procedeze.

~ Conținut șters la cerere ~
1. daca doriti sa contestati, veti contesta decizia de concediere care s-a emis sau se va emite in baza notificarii verbale. In acea demisie ar trebui sa se regaseasca temeiu corect al inceatarii, ca urmare a perioadei de proba.
2. unele sanse teoretice de castig aveti, dar inainte sa va apucati, mai numarati o data alea 90 de zile.
3. trebuie sa va puneti problema ce anume veti castiga daca vti castiga procesul. ce va doriti de fapt? analizati daca va doriti si veti putea sa pastrati un loc de munca recastigat dupa un litgiu...
4. verificati ca, odata cu lichidarea, sa nu fi semnat totusi vreo notificare scrisa (eventual si antedatata) de incetare in perioada de proba ori vreo demisie.
Orice modalitate de incetare a raportului de munca este susceptibila de a fi contestata in instanta.

Si in cazul incetarii c.i.m.in baza art.31 alin.3 C.mun., partea nemulţumită poate sesiza instanţa de judecată dacă apreciază că încetarea contractului s-a realizat cu încălcarea legii.

Nu este nevoie de notificare inainte de incetarea c.i.m. . Textul de lege este clar in aceasta privinta.

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba IlieBC IlieBC Buna ziua, Zilele acestea am fost intrebat de clauzele incetarii contractului de munca. Persoana respectiva se afla in perioada de proba (90 de zile, din ... (vezi toată discuția)
Preaviz ContSters315461 ContSters315461 Buna ziua. Tocmai m-am angjat la o firma. Lucrez de 3 zile aici, dar vreau sa plec din motive personale. Trebuie sa respect perioada de preaviz tinand cont ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba - preaviz sau nu? oana.bianca oana.bianca În condițiile în care am semnat un contract pe perioada nedeterminata ci perioada de proba de 90 de zile, mai este necesar preavizul daca vreau sa plec dupa ... (vezi toată discuția)